изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:39 EEST
РЯДЪК АНТИЧЕН СЪД ЗА СМЕСВАНЕ НА ВИНО С ВОДА Е СРЕД НОВИТЕ ЕКСПОНАТИ НА РИМ    
Култура Рядък античен кратер, който бе силно фрагментиран, е възстановен в Ателието за реставрация и консервация в Регионалния исторически музей в Добрич, съобщи директорът му Костадин Костадинов. Досега такъв артефакт не е съхраняван във фонда на музея. В цялата страна има не повече от 20 такива съда, но никой от тях не е бил толкова силно фрагментиран.

Марияна Пехливанова - специалист в Ателието, обясни, че при постъпването в музея, кратерът е бил със запазена долна част, наречена столче, и малко от дъното. По възстановяването са работили още керамикът Таня Иванова и реставраторът Павлин Пенев.
Кратерът е елински съд за смесване на вино с вода. Тези големи съдове са били поставяни в средата на помещението, а разреденото с вода вино се е черпело от тях с други съдове.

 „Върху нашия съд няма подпис на майстора. Обикновено художникът много рядко се е подписвал върху своите произведения. Обикновено има подпис на грънчаря, който държи грънчарницата, и рисунъкът, който е върху тези съдове, се определя на името на грънчаря, а не на художника“, посочи Марияна Пехливанова.
Съдът е червенофигурен, с камбановидна форма. Украсата пресъздава шествие на Дионис и свитата му. В центъра е представен самият бог, яхнал кон. В дясната си ръка държи жезъл, завършващ с шишарка. Предната част на коня е закрита от изобразена в бяло, танцуваща с ритон нимфа. В краката й е изправен рог на изобилието. Пред всички върви сатир, носещ флеайта и купа с плодове, а зад бога е изобразена танцуваща вакханка. В задната част на съда са представени схематично фигурите на трима, облечени в дълги химатиони младежи.
Кратерът се датира в IV  век пр. Хр.  и, вероятно, принадлежи към стиловата група на художника на Телос.
Представен бе и скифос – чаша за пиене на вино, който също се датира в IV  век пр. Хр. 
Костадинов определи кратера, който е дарен на музея, като изключително рядка и ценна находка, великолепно произведение на античното изкуство. НДТ


 


Сходни връзки

РЯДЪК АНТИЧЕН СЪД ЗА СМЕСВАНЕ НА ВИНО С ВОДА Е СРЕД НОВИТЕ ЕКСПОНАТИ НА РИМ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди