изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 07:09 EEST
ДЕСЕТ ИКОНИ СА РЕСТАВРИРАНИ ОТ МУЗЕЯ В ДОБРИЧ    
КултураСред тях е и ценна възрожденска икона на Три светители, която ще бъде показана за първи път
Ценна възрожденска икона на Три светители от неизвестен зограф е реставрирана и ще може да бъде експонирана от Регионалния музей в Добрич, съобщи пред журналисти реставраторът Павлин Пенев.
Иконата изобразени Свети Василий Велики, Свети Григорий Богослов и Свети Йоан Златоуст. Тя е образец на възрожденското изкуство. Била е в храма в каварненското село Българево.




Досега не е била показвана пред ценителите заради тежка повреда, предизвикана вероятно от дълго тляло кандило в църквата. Реставрирана е в периода 1989-1990 година до степен, в която дупката все още е съществувала и това е създавало неудобство за експонирането й в галерийна среда.
Иконата е от орехово дърво и тежи над 20 килограма. Последната й реставрация е отнела доста време, за да бъде заличена дупката от изгаряне. Имало е и специфични проблеми, свързани с живописния слой. След реставрацията голямата дупка в дървото е отстранена.
Директорът на музея Костадин Костадинов обяви, че Регионалният исторически музей в Добрич започва програма за реставрация и консервация на иконите, които съхранява.
В ателието по реставрация тази година е даден нов живот на 10 старинни икони от фонда на Регионалния исторически музей. Те са датирани от периода 1850-1910 г. Иконите са събирани от най-различни места от Североизточна България. Някои са дарени от Гърция. Сред реставрираните икони са "Рождество Богородично", "Свети Атанасий", откупени или дарени домашни икони на Богородица.
Между 250 и 280 е общият брой на иконите, които се съхраняват в музея в Добрич. По думите на Пенев, около 30% от иконите са в доста тежко състояние и не са реставрирани въобще. Друга част от иконите са от около 20 години в експозиция, често се закачат и свалят и имат необходимост от профилактика.

 „Реставрацията на икони е най-трудната от всички видове реставрации на предмети на културното наследство, тъй като съдържат няколко различни вида материали. Има реставрация на дърво, след това много често има залепено платно текстил, твърд, дебел грунд, темперна живопис и дебело лаково покритие. Всички тези неща имат различни степени на изхабяване и проблемите понякога са страховити“, посочи Павлин Пенев. По думите му понякога на един сравнително малък обект е възможно да има толкова много поражения, че работата над него да изисква доста по-дълъг период на реставрация и консервация. НДТ
 


Сходни връзки

ДЕСЕТ ИКОНИ СА РЕСТАВРИРАНИ ОТ МУЗЕЯ В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди