изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 04:14 EEST
КАПИТАНЪТ НА РИБОЛОВЕН КОРАБ ХРИСТО СПАСОВ НЯМА ДА ПЛАЩА НА РУМЪНСКИТЕ ВЛАСТИ    
Ред и сигурностКапитанът на арестуван през 2011 година в Румъния рибарски кораб Христо Спасов не трябва да плаща наложената му от съда в Румъния и потвърдена от Окръжния съд в Добрич конфискация. Това реши Апелативният съд във Варна. Той отмени решението на Окръжния съд в Добрич, с което с което на българския капитан на риболовен кораб от Балчик Христо Спасов е била наложена конфискация на сума в размер на 10 000 румънски леи или 4 395,12 лева.

Наказанието е основано на тяхна Извънредна правителствена наредба  за  престъпления против околната среда, включително  незаконен  трафик  на  застрашени  животински  видове и застрашени  растителни  видове  и  разновидности.
Въззивната инстанция отказва за признае и да допусне изпълнение на присъда на Окръжния съд в Мангалия, както и съдебно решение на Апелативния съд в Констанца за наложена специална конфискация на сума в размер на 10 000 румънски леи.
Риболовният кораб, капитан Христо Спасов и неговият екипаж бяха арестувани на 13 април 2011 г., в момент, когато са осъществявали стопански риболов на 22 мили от брега срещу град Мангалия – в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Румъния. Капитан Спасов е притежавал надлежно разрешително за извършване на стопански риболов, издадено от българските власти. Румъния обаче намери, че то не е достатъчно, а било нужно разрешение и от тяхната държава.
Още през 2011 година скандалът с ареста на българския кораб и на капитан Спасов предизвика посещение в Румъния на еврокомисар от комисията по рибарство и морско дело. Два пъти първоинстанционният румънски съд оправда капитан Спасов, като прие правото на равен и свободен достъп на българските кораби до ИИЗ  във водите на Румъния в Черно море и всеки път след протест на прокуратурата делото е било възстановявано.
Година, след като бе задържан в междуобщностни води, балчишкият риболовен кораб на капитан Христо Спасов се завърна в България. През цялото време риболовният бранш в страната изразяваше своето недоумение за случилото се.
Неговата битка със съдилищата в Румъния продължи две години. За да покрие разходите си - по пътувания до северната ни съседка, адвокатски хонорари и съдебни такси, се наложи той да нареже малкия си кораб.
За решението на Апелативния съд трябва да се уведоми незабавно съдът в Мангалия, както и Министерство на правосъдието на България. Решението е окончателно. НДТ
 


Сходни връзки

КАПИТАНЪТ НА РИБОЛОВЕН КОРАБ ХРИСТО СПАСОВ НЯМА ДА ПЛАЩА НА РУМЪНСКИТЕ ВЛАСТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди