изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:31 EEST
МОРЕТО ВРИ ОТ ЛЕФЕР И ПАЛАМУД    
Лов и риболов Уловът на риба в Черно море тази година е на път да бие всички рекорди. Belted bonito e паламуд на английски. Bonito е италианско прилагателно, което означава "хубав". Според едно от обясненията името идва от латинското "бонус", което означава "добър" и вероятно се отнася за чудесния вкус на рибата. Паламудът е емблематична риба за Черно море. А тази година особено.
От Балчик до Резово повече от 3 месеца рибарите трудно насмогваха на улова.

По данни на Изпълнителната агенцията по рибовъдство и аквакултури (ИАРА) до средата на ноември са уловени 65 986 кг паламуд - с близо девет пъти повече от предишни години. Но 2016 не е рекордна за улова на паламуд. Най-добра е била 2012 с малко над 96 000 кг, а през тази година уловът до средата на тази седмица е малко под 66 000 кг. Тази година обаче е най-добра за улова на лефер. (Когато е с по-малки размери, се нарича чернокоп.)
До 30 ноември рибарите са уловили 694 252,38 кг., с близо 100 000 кг повече от рекордната 2012. "Дошла е година", обяснява простичко Георги Пейчев, собственик на фабрика за преработка на риба "Лимнос" и на риболовен кораб в Царево. Неговото обяснение не е много конкретно, но и никой до момента не е в състояние да каже какви са причините за рекордното увеличение.
Пиковият улов е изключително изненадващ, защото популацията на лефер и паламуд, както и други видове черноморска риба рязко намалява в края на 80-те години по две причини. Първата е засиленият стопански риболов, а втората - появата в Черно море на вид медуза (Mnemiopsis leidyi), която изяжда планктона.
Проблем е и замърсяването на морето в този период. Според Ирина Попеску, която е изготвила доклада "Рибарството в Черно море" за ЕК през 2010 г., биологичните загуби в периода 1973 - 1990 г. са над 5 милиона тона риба по данни на Черноморската комисия.
Факт е обаче, че в улова на различните видове риба има много ясно изразена цикличност - той се увеличава през 3-4 години. Това ясно се вижда от данните на ИАРА. Добрия улов естествено свали цените до абсолютен минимум. Чернокопът например се предлагаше на пазара в Бургас по 4 лв. за килограм, след това се качи до 6, но през миналата година цената му беше 12-15 лв. Паламудът също падна до 5-6 лв. на килограм. В други година цената беше двойна. Прекупвачите на едро, разбира се, го взимат под тези цени.
Няма категорично обяснение защо тези видове риба се появяват през няколко години. Видно от данните на ИАРА, има разминаване с една година от количествата уловена риба от основната им храна - цаца, хамсия и сафрид. Очевидно по-голямата популация на паламуд и лефер изяжда малките видове, които й служат за храна. И обратното - когато тези два вида са в по-малки количества, другите са в повече.
Според сайта aquaportal.bg има три версии, с които се обяснявал богатият улов. Едната е, че високата вълна през март е докарала рибата, защото е обогатила водата с кислород и така е имало планктон за малките видове, които пък са довели хищниците след себе си. Другата версия гласи, че горещото лято в Мраморно и Средиземно море е прогонило рибата към по-затвореното Черно море, където тя е търсила нормални температури за живота си.
Според Константин Михайлов, ихтиолог в Института по рибни ресурси, няма еднозначно обяснение за по-високия улов на риба, преди всичко на лефер и паламуд, през тази година. Той смята, че една от причините е, че Черно море е станало значително по-чисто през последните 2-3 десетилетия. Това се дължи на редица фактори, сред които понижаване на замърсяването и еутрофикацията от страна на основните речни източници – Дунав, Днепър и Днестър, основно след кризата в икономиките на бившите социалистически страни, построяването на пречиставателни станции, саморегулиращата функция на морето и др.
Константин Михайлов смята, че от данните, които има в България трудно може да се направи категоричен извод относно повишаването на въпросните улови, но прави впечатление, че през последните няколко години и двата хищни вида риби се ловят в количества, които напомнят на 50-те и 60-те на миналия век. Освен по-чистите води, друга причина е наличието на хранителни обекти. Примерно през 2014 г. тяхната основна плячка - хамсията също се ловеше много силно и показа улови в пъти по-големи от обичайните, макар да беше разпространена не само по крайбрежието, но и в доста открити води.
За сегашния пик може и да няма категорично обяснение, но рибарите от Шабла до Резово и нямат нужда от него. На тях поне тази година им стига да вадят пълните мрежи, колкото им стигат силите. НДТ/Capital.bg
 


Сходни връзки

МОРЕТО ВРИ ОТ ЛЕФЕР И ПАЛАМУД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди