изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 18:28 EEST
Турция обеща да отмъсти за терористичния акт в Истанбул (ОБЗОР)    
По светаСофия. В събота срещу неделя вечерта до футболния стадион „Водафон Арена“ в най-големия турски град Истанбул избухнаха две експлозии – кола-бомба беше дистанционно взривена близо до стадиона, а секунди по-късно атентатор-самоубиец се самовзриви в парк в непосредствена близост. По последни данни загинали от експлозиите са 38 души от които 30 полицейски служители. Ранените са над 160 души. В страната бе обявен национален траур. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е отменил своето посещение в Казахстан, което трябваше да се проведе на 11 и 12 декември.


„Следите сочат към ПКК. Съвсем е ясно, че това е било планирано действие. Ще има още новини, след като разследването приключи. Не можем да кажем нищо сигурно за момента“, заяви турският вицепремиер Нуман Куртулмуш. Думите му бяха подобни на тези на министър-председателя Бинали Йълдъръм, който заяви, че „все още се разследва, но ние можем да кажем, че почти няма съмнение, че това е дело на ПКК“. Йълдъръм заяви, че нападението е възможност силите за сигурност на Турция да преследват групировката дори още повече.
Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу обеща отмъщение за загиналите. „Рано или късно ще получим отмъщение. Тази кръв няма да остане на земята, независимо от цената“, заяви Сойлу по време на реч на погребението на полицаите.
„Страната ми и народът ми трябва да са сигурни, че ще се борим с терористичната напаст до край. Ние няма да оставим нападенията ненаказани. Нападателите ще си платят тежко“, заяви Ердоган по време на пресконференция в Истанбул.

Диарбекир. Кюрдска екстремистка групировка пое в неделя отговорността за двойния атентат в Истанбул, убил 38 души, повечето полицаи, предаде AFP. Отговорността е поета в изявление на „Кюрдските свободни соколи“, смятани за отцепническа групировка от по-известната Кюрдска работническа партия (ПКК).
„Екип на отмъщението от КСС извърши едновременни нападения пред стадион „Водафон Арена“ в Истанбул и в парка Маска около 22:30 местно време“, се казва в изявлението на групировката, публикувано на сайта ѝ.
От групировката обявяват, че нападението е извършено от двама нейни членове, но подробности за тях не се съобщават.

ПРИ ДВОЙНИЯ АТЕНТАТ В ИСТАНБУЛ В СЪБОТА ВЕЧЕРТА СА ЗАГИНАЛИ 29 ДУШИ, РАНЕНИТЕ СА 166
 


Сходни връзки

Турция обеща да отмъсти за терористичния акт в Истанбул (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди