изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:17 EET
Бившата барета отец Богдан със сензационна версия: Саботаж е взривил Хитрино!    
Новини "Саботаж по всяка вероятност е взривил Хитрино! Анализът на обстоятелствата сочи, че е действано преднамерено". Това твърди отец Богдан Арабаджиев от Лясковец, цитиран от "България днес" Свещеникът е бивша барета, агент под прикритие в Коми и изключително добър специалист по взривове.Мнението на отец Богдан бе подкрепено и от Иван Бояджиев, един от най-добрите експерти по взривове у нас.


"Прави впечатление, че първите цистерни минават и чак след петата става експлозията. Също така те са паднали от тази страна, на която ще се катурнат при външна намеса. Възможно е също да са извадени болтовете, а траверси да са заминали за горене. Версията за саботаж е неизбежна и аз първи заговорих за нея", обясни Бояджиев и добави, че разследването трябва да каже също дали е превишена скоростта и дали е имало техническа повреда.

"Като шестица от тотото звучи експлозията да се случи в самото село рано сутринта, когато всички спят. Знаем, че всеки може да си набави взривно устройство и да го активира дистанционно на точното място в точното време. А сега искат да обвинят машиниста за превишена скорост", отбелязва свещеникът и добавя, че всички локомотиви вече са автоматизирани и спирачната система се задейства сама при превишена скорост.

Отец Богдан е категоричен, че тези сензори се включват в помощ на машиниста - ако заспи или при поява на друг проблем.
"Цистерните не е трябвало да избухват. Всяка от тях има клапани за изпускане на налягането, когато то драстично се увеличи. И в моя случай беше така. Затова изглежда сякаш невероятно този мощен взрив, опожарил къщи и погубил толкова хора", твърди Богдан.

Той е убеден, че при откачането на цистерните те не е трябвало да избухват. "Би трябвало да продължат пътя си, всяка от тях има своя спирачна система, която автоматично блокира. Просто е трябвало да продължат по пътя си. Същата система е и при автобусите и тировете", споделя бившата барета.

Отец Богдан е убеден, че експертите, заели се да източват останалото гориво от цистерните, са истински герои. "Те с единия крак са в гроба. Трябва много да внимават, защото е възможен миниядрен взрив", казва свещеникът.

Малцина знаят, че командосът е спасител на цял Лясковец, Горна и Долна Оряховица от адски взрив.

Действието се развива през далечната 1978 г. Тогава работник погрешка смесил 50 тона киселина с още толкова количество перхидрол. От смесицата се отделя промишлено количество отровен водород.

"Трябваше само една искра и целият този рай тук щеше да се превърне в гробище и пустиня. Изчислявахме, че вследствие на евентуалната експлозия в периметър от един километър нямаше да остане камък върху камък. Всичко, което диша от аерозолите на киселината и перхидрола, щеше да загине", разказва криминалният експерт.

"Отидох до цистерната и гледах смъртта в очите. Развих крана за източване на утайките. Започна да се изтиква киселината като по-тежка навън и постепенно контракциите започнаха да намаляват. По този начин се предотврати експлозията. Тогава нарязаха цистерните и не се съхраняваха такива опасни неща. Засекретиха случая, времената бяха такива и народът не се плашеше. Общо бяха спасени около 100 000 души", споделя спасителят на Лясковец.

Днес бившата барета е сред най-уважаваните и обичани свещеници. Благият духовник винаги е носил Бог в себе си. След като починал местният свещеник, владиката постепенно го склонил да сложи расото.

"Доколкото знам от разследващите, те също имат предвид вариант със саботаж, макар за момента приоритет да са версиите за човешка или техническа грешка" - каза пред "България Днес" управителят на "Булмаркет" Станко Станков. - "От ДАНС вече ни питаха, дали сме имали проблеми с конкуренти, очевидно и там работят по всички варианти" - добави още той.  http://www.blitz.bg


 


Сходни връзки

Бившата барета отец Богдан със сензационна версия: Саботаж е взривил Хитрино! | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Бившата барета отец Богдан със сензационна версия: Саботаж е взривил Хитрино!
Автор: Anonymous да 2016-12-13 @ 09:09 EET
Липсват ли траверси?

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди