изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 23:30 EEST
ЗОВ ЗА ДОБРОТА    
ОбществоНе отминавайте, протегнете ми ръка!
Нека ярка светлина събуди стаената в душата доброта.
И ще почувствате как силно бие сърцето ви в гръдта
и как, потапяйки се в мойта болка,
събужда се във вас човечността.
За това - не отминавайте, протегнете ми ръка!




Зов за доброта отправя към читателите ни с част от едноименното си стихотворение нашата съгражданка Галина Дичева, на 52 години. На жената, която е напълно незряща, предстои операция в столицата, която не е токова скъпа и която значително ще подобри нелекото й състояние. Тя се надява, че в навечерието на най-светлите Коледни празници ще се намерят хора с добри сърца, които ще й протегнат ръка.
Галина Дичева претърпява автомобилна катастрофа преди 21 години. Получава тежка черепно-мозъчна травма и е оперирана в Александровска болница в София. "Благодарение на намесата на специалистите оживях, но когато отворих очи пред мен беше пълен мрак. В първия моменти се почувствах като малките новородени, които съм държала в ръцете си, работейки като акушерка. Исках да стана, да тръгна, но не можех. Но животът продължава, аз трябваше да се боря. И се борих. Борих се, за да мога да се грижа за детето си, за да се чувствам майка и домакиня", разказва жената. Кураж й дава баща й, който веднъж й казва: "Гале, спомни си мисълта на Островски: "Умей да живееш и тогава, когато животът стане непоносим. Направи го полезен". Тези думи и до днес са в съзнанието й, защото смята, че човек трябва да се мъчи всячески да направи животът си полезен. След загубата на зрението й са  направени операции на очите в Башкири от проф. Малдашев. След тях се чувства значително по-добре, различава силуети, светлина. Но в последствие нещата отново се усложняват, тъй две години след първата операция претърпява още няколко черепно-мозъчни такива, има и посттравматична киста. И се оказва, че се е с много силен мозъчен оток. През януари т.  г. прави и много тежък инсулт, отново е приета по спешност в болницата в София. След него въпреки добрите грижи на лекарите нещата продължават да се влошават. Отокът става още по-силен, от него се вдига рязко черепно-мозъчното налягане и притиска всички мозъчни центрове. На три-четири пъти Галина загубва говора си или говори на срички, започва да губи равновесие, изпитва силни болки в главата. "Трудно е когато трябва да си свършиш домакинската работа, а не можеш, защото трябва да се подпираш от стена на стена", споделя тя. С влошаването на състоянието й започва да изтича т. нар. ликвор - гръбначно-мозъчна течност. Благодарение на това изтичане налягането спада и в такива моменти се чувства значително по-добре.
На Галина Дичева предстои да й бъде извършена операция на мозъчния оток в Александровска болница в София, но тя още не е насрочена, защото няма необходимите средства. Мнението на специалистите е, че трябва да се направи по най-бързия начин, защото заболяването, до което може да се стигне след диагноза левкоенцефалопатия и риноликворея, е алцхаймер. Здравната каса отпуска 2 500 лева по клинична пътека 201 за операцията, но пациентът трябва да осигури още 3 500 лева. Освен това са необходими средства за консултите, които непрекъснато провежда, всеки от които е по 100 лева. Пари са необходими и за постоперативно лечение, за престой в болницата, тъй като е инвалид първа степен задължително трябва да има придружител. Галя Дичева изчислява, че са й необходими поне 5 000 лева. Мъжът на незрящата жена е трудоустроен, получава 130 лева пенсия и в момента си търси работа. Галина е с пенсия от 300 лева, но с добавката за чужда помощ. Синът им, който много е помагал, няма тази възможност, тъй като се грижи за семейството си. След операцията състоянието на Галина ще се подобри значително - ще престанат силните болки в главата, ще окаже влияние върху зрението, върху равновесието и говора. "Вярвам, че всичко ще се оправи. Ние българите сме добри хора, но просто сме смазани. Моята вяра е, че във всеки човек има едно заспало чувство на доброта и силна вяра", не губи надежда жената. И допълва: "Много ми се ще да кажа на хората да се научат да се радват на всеки миг от живота си. Защото когато човек е здрав, той просто не оценява това".  
Галина Дичева е работила като акушерка 7 години, започва да учи медицина, но заради катастрофата прекъсва. Споделя, че в ръцете й са се родили десетки деца. "Усещането е неописуемо когато поемеш детския живот, няма дума, с която може да се изрази. Когато си в родилна зала и жената, която е била с помътнели от болка очи, в момента, в който чуе изплакването на бебето, цялата започва да грее. Тези очи стават като слънца". Пожелаваме й очите на Галина да светнат както на майките, на които е помогнала.
Телефони за контакти: 0882 541247, 058/ 582627.

Банкова сметка:
IBAN: BG98IORT80881000559400, "Инвестбанк" АД
Титуляр Галина Димитрова Дичева
 


Сходни връзки

ЗОВ ЗА ДОБРОТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди