изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:27 EET
ЗАВЛАДЯВАЩА ОРГАНОВА МУЗИКА ЩЕ ЗВУЧИ В КОНЦЕРТНА ЗАЛА „ДОБРИЧ“    
Коледа

Като част от коледните тържества, организирани от Община град Добрич, концертът „Рождественска органова музика“ ще поднесе на почитателите на сериозната музика класически произведения пресъздаващи коледната атмосфера в Стара Европа. Той ще се състои в Концертна зала „Добрич“ на 15 декември, четвъртък, от 18.30 ч. Входът е свободен.



Главната линия в концерта ще бъде музиката на гениалния бароков майстор Йохан Себастиан Бах с нейната богата и многолика красота – колосалната енергия на Фантазията в Сол мажор, строгата възвишеност на хорала „Ела, Спасителю на езичниците”, изпълнената със смирение Ария „О, мисли и чувства”из Кантатата „Да се изпълни устата ни със смях", в която се казва, че „Той стана човек само заради това да станем деца на небето”, безгрижната и широко популярна Бадинера.

В концерта ще бъдат изпълнени и две трио сонати на обичаните от публиката барокови композитори Вивалди и Телеман, а също и Концерт за струнни на Томазо Албинони в обработка за орган от Йохан Готфрид Валтер.

Специално за детската публика ще прозвучи нежната приспивна песен „Спи добре, ти, небесно момче” на френския органист Александър Гилман, а също и шедьовърът Кантик (т.е. духовна песен) на младия едва 19 годишен Габриел Форе. Концертът ще завърши с тържествения и суров хорал „Сега благодарете всички на Бога”, писан от Лист по повод освещаването на органа в Домската катедрала в Рига.

Изпълнители са добре познати и обичани от добричката публика:

Мария Славова - орган. Първите си уроци по пиано започва в ранна детска възраст при г-жа Надежда Анкова. Завършила е Средното музикално училище „Добри Христов” в гр. Варна и Музикалната Академия в гр. Пловдив със специалност пиано. Изучава орган под ръководството на проф. Нева Кръстева. Паралелно с преподавателската си дейност развива активна концертна практика като пианист и органист. Участва в многобройни концерти като солист, камерен изпълнител и акомпанятор у нас и в чужбина. Сътрудничи с различни хорови и инструментални състави.

Ивона Недева - флейта. През годините на творческия си път многократно участва в майсторските класове на  едни от най-изявените флейтисти на нашето време. Започва изпълнителската си кариера във Варненската Филхармония и повече от 20 години е неин първи флейтист. В последните години дейно участва в концертните изяви на Софийска Филхармония, оркестъра на БНР, Нов Симфоничен Оркестър и оркестъра на Класик ФМ. Като солист и участник в различни камерни формации се изявява в редица национални и международни фестивали.

Светослав Славчев - фагот. Завършил е Държавната Музикална Академия „Панчо Владигеров“ в София в класа по фагот на Йордан Методиев. Работи като инструменталист в ралични оркестри и камерни състави. В периода 2002 – 2012 е фаготист в оркестъра на Държавна Опера Варна. Гост солист е на филхармонични и камерни оркестри. Изнася рецитали и камерни концерти. Като артист на свободна практика работи в сътрудничество с редица утвърдени български и чуждестранни музиканти в различни проекти. НДТ

 


Сходни връзки

ЗАВЛАДЯВАЩА ОРГАНОВА МУЗИКА ЩЕ ЗВУЧИ В КОНЦЕРТНА ЗАЛА „ДОБРИЧ“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди