изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 22:22 EEST
БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА УЧАСТВА ПЪЛНОЦЕННО В ДЕБАТА ЗА НОВАТА ОСП СЛЕД 2020 Г.    
Земеделие България трябва да участва пълноценно в дебата за новата Обща селскостопанска политика след 2020 г. Това заяви Явор Гечев - председател на Националния съюз на земеделските кооперации, по време на бизнес-форум в Добрич.

Европейското финансиране и националните доплащания не трябва да варират с повече от 30 % в отделните държави. В Европейския съюз трябва да има по-реална политика на сближаване, по-реална кохезия при субисидиране на земеделските стопани. Тази теза изложи пред земеделците в Добрич Явор Гечев, председател на Националния съюз на земеделските кооперации. Страната ни трябва да е по-активна в дискусиите за новата Обща селскостопанска политика и да бъде част от диалога. В противен случай ще бъдем неподготвени за новите условия след 2020 година.
Финансовият ресурс по мерките 4.1 и 4.2 от ПРСР на практика ще бъде изчерпан и това налага добра подготовка за новите преговори.
Законът за кооперациите трябва да бъде променен, защото не позволява доразвиване на кооперативните отношения, заяви вчера на форума „Фермата” в Добрич Явор Гечев – председател на Националния съюз на земеделските кооперации. По думите му България е най-некооперативната държава в Европа.  Българските кооперации в момента са около 900, посочи Гечев. Според него законът в момента не позволява доразвиването на кооперативните отношения. Въпросът е във философията на кооперативното ползване, включително и кооперативните отношения и търговията. Отдавна законът не отразява тези дадености. Затова предстои сериозен дебат по инициатива на самия бранш за промяна на закона за кооперацията, каза още Гечев.
Изконно е сбъркана системата на модела на земеделие, който трябва да се прилага в България и с тази законодателна рамка, ние няма да стигнем до никъде, смята Гечев.
В момента се намираме в особен период - на тотална промяна на Общата селскостопанска политика в Европа и това не се съзнава, посочи бившият зам. земеделски министър. По думите му това, което се знае е, че тя няма да е същата и инструментите ще бъдат променени тотално. Общият пакет за земеделие ще се запази – около 40%, но имаме съмнения, че вече няма да има директни плащания, съответно отиваме на други инструменти и ми се струва, че нашата държава пак ще се окаже неподготвена, коментира Гечев. Той е категоричен, че по тази причина България трябва да участва пълноценно в дебата за новата Обща селскостопанска политика след 2020 година, включително със самите земеделски производители. НДТ
 


Сходни връзки

БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА УЧАСТВА ПЪЛНОЦЕННО В ДЕБАТА ЗА НОВАТА ОСП СЛЕД 2020 Г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди