изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:47 EEST
ТОПКАЙ, ТОПКАЙ, ТОПЧИЦЕ...: Цачева: Бойко Борисов няма да бъде начело на кабинет в рамките на 43-то Народно събрание    
ПолитикаСофия. Това, което е категорично след вчерашната ни среща с нашия лидер г-н Борисов, на част от ръководството е, че той няма да бъде начело на кабинет в рамките на 43-то Народно събрание. Такава възможност имаше единствено с мандата на ГЕРБ. Това заяви председателят на парламента Цецка Цачева в правенето „Годината“ по Дарик радио. „Що се отнася до това, дали нашите партньори Реформаторския блок могат да предложат състав на правителство без участието на премиера Борисов, на водещите министри на кабинета, предстои да видим в следващите ден-два“, обясни Цецка Цачева.

По думите ѝ хоризонтът на този парламент е до края на месец януари. „Отиваме на предсрочни избори“, коментира председателят на Народното събрание.
Във връзка с дискусията за необходимостта от смяна на избирателната система в страна, в съответствие с резултатите от референдума, Цачева коментира: „Да вярно е – има резултат от референдума, който задължава политиците да извършат съответни промени в изборното законодателство. Заявихме, че евентуално бихме подкрепили правителство на реформаторите, ако може в рамките на това управление и живота на парламента да се постигнат тези резултати, които гражданите заявиха в референдума. С оглед заявката на Патриотичния фронт, с оглед заявката на част от колегите от Реформаторския блок, това е трудно постижимо“.

София. Има нещо по-важно от властта, това е моралът, дадената дума и волята на хората. Това каза министър-председателят в оставка Бойко Борисов в предаването „Годината“ на „Дарик радио“. „Ние ще стоим на поста си, ще чакаме, ако станем нужни на народа и ни изберат отново със самочувствие и увереност ще довършим доброто, което никой не ни отрича, че сме направили“, посочи той. „По-подготвен от мен и от ГЕРБ да управлява няма“, заяви премиерът в оставка. „Направих си извод за себе си, няма кой да оспори направеното от нас. Хората обаче много бързо свикнаха с него, защото то действително трябва да бъде направено от държавата, само че забравиха, че и другите е трябвало да го правят, но не го правеха“, заяви той. На въпрос дали ще приеме да бъде служебен премиер, който вариант е един от обсъжданите от Росен Плевнелиев, Бойко Борисов посочи, че това въобще не му е интересно да си го мисли. „Ако имаше политическа класа, ако имаше отговорни политици, всички щяха да кажат това правителство да остане, опозицията имам предвид. Това го направи ДПС- правителството да остане още 20 дни, по-нормално, логично и разбираемо няма“, коментира премиерът в оставка. „Единственото, за което се моля е Мир, защото той е огромния дефицит в света. Всеки ден умират стотици хора по света, само Втората световна война може би е била по-тежка“, каза още Бойко Борисов.

София. НИК на НФСБ се разграничава от изявленията на председателя на ВМРО Красимир Каракачанов, направени зад сградата на НС на 16.12.2016 г.около 16.00 ч., както и от интервюто му по радио Дарик на 17.12.2016 г. Това се посочва в позиция на Националния изпълнителен комитет на ПП "Национален фронт за спасение на България", разпространена от пресцентъра на НФСБ. "В тях се изнася несъгласувана с ръководството но ПГ на Коалиция „Патриотичен Фронт“ информация за водените на 16.12.2016 г. конфиденциални преговори между ПФ, Атака, ГЕРБ и РБ. Това е пореден опит на търсене на евтин медиен ефект, който подхранва партийния егоизъм, но руши коалиционните отношения! Същото се отнася и за позициите на ВМРО през последните дни, свързани с горивните картели и "Лукойл", които НФСБ не споделя и не приема!", се посочва още в позицията на НФСБ.

София. Единственото, което сме казали, че ако се направи правителство сега, то е с мандата на РБ, подкрепен с министри от патриотите с ясно носена отговорност сме длъжни да им отговорим с това, което сме подписали в споразумението. Това каза министър-председателят в оставка Бойко Борисов в предаването „Годината“ на „Дарик радио“. „Това означава, че премиерът трябва да е техен, министрите трябва да са техни, както и отговорността“, обясни той. На въпрос дали ще приеме да състави нов кабинет като премиер с мандата на РБ Бойко Борисов отговори, че категорично няма да приеме. „Ако ще се подвеждаме по интерпретациите и лъжите на разни новоизлюпени политици не бих искал да влизам в този разказ, защото ми е неприятен. Кое Ви кара да си мислите, че бих могъл да съставям, извън мандата на ГЕРБ, правителство“, коментира той. „Казали сме го още първия ден, че ГЕРБ съставя правителство в неговия мандат. Считам за нормално всеки лидер на партия да поеме премиерския пост, за да носи политическа отговорност“, заяви премиерът в оставка. „В цивилизования свят, когато заложиш на нещо и загубиш нормалното е да подадеш оставка. Тези, които имат претенциите, че могат да си излъчат премиер“, посочи Бойко Борисов. „Не можем да не зачетем референдума, от който всички се възползваха, за да кажат, че е наказателен вот срещу ГЕРБ. След като е така нека новите правила и избори да се направят по него“, обясни премиерът в оставка. „Нито ние сме го предложили, нито устройва ГЕРБ, но това е волята на хората“, каза още той.

София. Според мен няма да има правителство, след като е явно, че сегашният премиер няма да бъде премиер на едно ново правителство. Това заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в предаването „Годината“ на “Дарик Радио”. „Аз слушам това, което каза финансовият министър тази сутрин. Той е дисциплиниран министър. Той каза: „Сигурен съм, че Борисов няма да бъде премиер, следователно и аз няма да бъда министър“. Така че няма смисъл – ако ще се носи отговорност, трябва да се носи отговорност. Ако няма да се носи отговорност, айде да приключваме в тази година с нерешителността и да вървим на нови избори“, коментира Каракачанов. На въпрос дали има други варианти за министър-председател на ново правителство в рамките на това Народно събрание, той отговори: „Сигурно има варианти, но аз искам да изясня позицията на Обединени патриоти – това, което ние казваме." По думите на Каракачанов е несериозна причина да се състави правителство само, за да се удължи живота на парламента, докато се промени изборното законодателство. „Това е абсолютно несериозна причина. Естествено, че ние сме против мажоритарни избори и ние сме го заявявали, не сме го крили като позиция“, посочи Каракачанов. Той отбеляза, че има закон, който не е изпълнен и по него гласовете на референдума не са достатъчно той да стане задължително условие. По думите му, въпреки, че 2,5 милиона души са подкрепили мажоритарната система, има други 4 милиона от 6,5 милиона с право на глас, които не са го подкрепили. „Има 4 милиона, които явно не са го подкрепили, имаше и такива, които гласуваха против. Имаше такива, които не гласуваха като мен, просто защото не искам да участвам в подобни популистки игри. Това е чист популизъм - да поставяш въпрос за мажоритарна избирателна система като панацея, че това ще реши проблемите в българския обществения живот и в икономиката, здравеопазването и какво ли не, това не просто не е вярно, това е лъжа. Няма да ги реши“, каза още Каракачанов.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

ТОПКАЙ, ТОПКАЙ, ТОПЧИЦЕ...: Цачева: Бойко Борисов няма да бъде начело на кабинет в рамките на 43-то Народно събрание | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди