изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:31 EEST
РИБАРИ ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ, ПЛАШАТ С НЕПОДЧИНЕНИЕ    
Лов и риболовНедоволни представители на бизнеса се  събраха в петък в Балчик и поискаха оставката на шефа на ИАРА


Членове на двете национални рибарски организации „Черноморски изгрев” и „БГ Фиш” излизат на протестен митинг в Бургас. Това бе решено в петък на протест в Балчик. Браншът се събира днес сутринта пред сградата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Причината е репресивното, според тях, отношение към рибарите от страна на Агенцията.
Браншовиците предупредиха, че на протестния митинг пред ИАРА – Бургас ще покажат мащаба на проблема и колко много хора са засегнати. Рибарите заплашиха, че могат да прибегнат до изсипване на риба пред агенцията, запалване на дневниците и неподчинение.
Около 50 собственици на риболовни кораби излязоха в петък на протест в Балчик срещу репресивното отношение спрямо тях отстрана на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Те поискаха оставката на изпълнителния директор, настояха за административни промени в ръководството на държавната структура. Недоволството си изразиха членове на двете национални браншови организации „Черноморски изгрев” и „БГ Фиш”.
Те решиха в понеделник – 19 декември, браншът да се събере пред ИАРА в Бургас на протестен митинг.
До протестните действия се стигна поради лошото управление в сектора, коментира председателят на сдружение „Черноморски изгрев” Емил Милев.
Той бе категоричен: „Не сме съгласни да бъдем квалифицирани като престъпници и крадци. Получаваме различно тълкуване на заповеди и закони, как не можем да работим в определени райони и да ловим определен вид риба. Оказва се, че това, което сме правили цял живот, сме го вършили извън закона”.
В протеста участваха корабособственици от Северното Черноморие, от Бяла, Несебър, Поморие. Те са единодушни, че е нужно секторът да се управлява от компетентни хора. Твърдят, че от служителите, от които недоволстват, са „трима души – управители на ИАРА, хора, от които получихме лоши сигнали“, обясни Милев. Исканията им  са насочени и срещу изпълнителния директор на ИАРА, тъй като всеки изпълнителен директор трябва да носи отговорност за действията на своите подчинени. „От едното лице получихме директни заплахи – срещу бранша, как ще ни се спре работата, как всяко едно нещо трябва да го отнасяме в съда. За нас това е обидно. Получихме различно тълкуване на заповеди и закони. Хора, които 20 години работим в този бранш и разбираме нещата по един начин, от него получихме съвсем други отговори за това как в определени райони не можем да работим, можем да работим за определени видове риба, други не влизали в тази заповед. Оказа се, че ние – хора, на които това ни е животът, досега сме били извън закона. Тотално не разбираме работата и нормативната уредба. За нас това е тежка некомпетентност. Тези хора за нас нямат работа в ИАРА“
Работата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури трябва да бъде контролна дейност, а не възпираща, каквато се явява в момента, каза той и посочи за пример случай в Бяла, където се е стигнало до физическа саморазправа.
По думите му, от настоящата некомпетентност, която спира работата на риболовния сектор, са засегнати около 3-4 хиляди души, собственици на над 100 риболовни кораба над 12 метра, по-малки лодки, екипажи и преработвателна промишленост, транспорт, търговия.
Според председателя на „Черноморски изгрев“ ИАРА ограничава правото им на труд. Той даде за пример съседните Турция и Румъния, където винаги се търси вариант хората да могат да работят. Посочи, че в Гърция, която е основен пазар за рибата им, „хората работят и се прави всичко възможно, за да се осигури правото на тези хора да работят, а не да им се спира трудът“. НДТ


 


Сходни връзки

РИБАРИ ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ, ПЛАШАТ С НЕПОДЧИНЕНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди