изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:18 EET
Берлинската полиция официално: Камионът е бил насочен умишлено към тълпата. Експерти коментират пропуските по охраната    
ОбществоТоварният камион, който се вряза в посещавания Коледен пазар в Берлин убивайки 12 души и ранявайки десетки, е бил насочен към талпата „умишлено“, съобщи берлинската полиция рано във вторник, предаде АФП. „Нашите разследващи смятат, че камионът е бил умишлено насочен към тълпата на Коледния пазар“, се казва в съобщението в „Туитър“ за нападението късно в понеделник.


 
Трагичният инцидент се случи в 20.14 часа местно време (21.14 българско) на коледния пазар, разположен на Брайтшайдплатц близо до мемориалната църква "Кайзер Вилхелм" в центъра на Западен Берлин. Пазарът се намира до най-оживената търговска улица в тази част от града - "Курфюрстендамм".

Атаката е станала по време, в което много берлинчани и гости на града посещават традиционните коледни пазари, за да купят подаръци на близките си или да изпият чаша греяно вино. Хората са нямали никакъв шанс да избегнат камиона.
Ако се потвърди водещата полицейска версия за терористична атака, то това много би приличало на нападението в Ница от 14 юли, когато бяха убити 86 души. Тогава отговорността бе поета от т.нар. "Ислямска държава"

“Ние разследваме това като терористична атака, но все още не знаем кой стои зад нея“, съобщи говорител на полицията в Берлин.

Към момента е известно, че камионът е собственост на полска фирма за доставки и е с полски номера. Машината най-вероятно е била отвлечена преди атаката.

Камионът се е движил достатъчно бързо, за да навлезе близо 80 метра навътре в пазара и да прегази всичко по пътя си.
Очевидци твърдят, че не са забелязали опити на шофора да забави и камионът вероятно се е врязал в тълпата с поне 60 км/час. Пазарът е отдалечен от уличното движение, което рязко намалява вероятността да става дума за загуба на контрол заради техническа повреда.

“Чух голям шум и отидох да видя какво става на коледния пазар, където видях толкова много хаос… много ранени хора. Беше наистина травмиращо“, разказа пред CNN заместник-главният редактор на “Берлинер Моргенпост” Ян Холицер. Редакцията на вестника се намира съвсем близо до пазара.

Туристката Емма Ръштън разказа пред медиите, че камионът се е забил в пазара с поне 65 км/ч и не правил никакви опити да спре. Британският турист Майк Фокс разказва пред АП, цитирана от БТА, че камионът е минал само на три метра от него. Фокс е убеден, че става дума за преднамерен сблъсък.

Неголямата ширина на платното и паркираните от двете му страни автомобили не позволяват да се развие голяма скорост по маршрута на камиона убиец. Освен това има и ограничение на скоростта до 30 км/ч., като нарушителите се наказват със солидна глоба. Независимо от това обаче многотонният камион е влетял с голяма скорост на оживения участък от булеварда без да последва реакция от органите на реда, включително до момента, когато започва да гази хората.  
 
Експертът по организация на движението Роман Кравчук коментира по тв «Звезда», че ако се съпоставят габаритите на камиона и нанесените поражение, то може да се предположи, че той се е движел със значително по-голяма скорост от 30 км/ч. "съдейки по това как камионът е разпердушинил павилионите и колко хора е смачкал под себе си, може да се каже, че скоростта му е била поне два пъти по-висока от разрешената. Но това е само един от проблемите. По-страшното е, че шофьорът изобщо е нямал намерение да спре и това е станало едва когато камионът се е сблъскал с непреодолимо препятствие", обяснява експертът.

Шофьорът на камиона убиец, който се вряза в коледен базар в Берлин, е бежанец от Афганисан или Пакистан, пристигнал в Германия през февруари, съобщи BBC, позовавайки се на агенция ДПА, която цитира свои източници от германските сили за сигурност. "Ислямска държава", както информира БЛИЦ снощи, вече пое отговорност за касапнизата в германската столица.

От полицията съобщиха в социалната мрежа „Туитър“, че шофьорът е задържан. Органите на реда информираха и, че спътникът му, който загина от раните си, е поляк.

Говорителят на полицията в Берлин Винфрид Венцел каза, че заподозреният, за когото се предполага, че е шофирал камиона, е бил спрян от полицаи на около 2 км от мястото на трагедията и е бил разпитван.
По последни данни 12 души са загинали, а 48 са ранените, четирима от които са с тежки наранявания, след като тежкотоварен камион се вряза в коледен базар в Берлин, снощи. Атаката стана в пешеходна зона на площад „Брайтшайдплац“ край Мемориалната църква „Кайзер Вилхелм“ в западната част на града. 

По данни на полицията натовареният с железа камион е газел в продължение на 80 метра всичко по пътя си. Очевидци свидетелстват, че първо е размазал една от сергиите.

Камионът е регистриран в Полша и е собственост на полски бизнесмен – Ариел Журавски, който потвърди, че шофьорът му го няма и той няма връзка с него от 16 ч. в понеделник.

„Не сме го чували от около 16 ч. в понеделник. Не знаем какво се е случило с него. Той е мой братовчед. Познавам го откакто бях дете. Мога да гарантирам за него“, каза Журавски.
http://www.blitz.bg



ПОСЛЕДНИ 10 ПУБЛИКАЦИИ НА ТЕМА БЕЖАНЦИ

  1. Focus разказа как Евросъюзът едва не се погреба сам
  2. ДОБРИЧ: ЗАДЪРЖАХА 36 ИРАКЧАНИ, ИЗБЯГАЛИ ОТ БЕЖАНСКИЯ ЛАГЕР В ХАРМАНЛИ
  3. Изнасилената и убита от афганистанец Мария – дъщеря на високопоставен служител на ЕС
  4. Виктор Орбан: Съдбата на Европа днес се решава на южната граница на България
  5. Иракски мигранти и български трафиканти са били заловени край румънския град Констанца
  6. Започнала е процедура по доброволно връщане на 50 афганистанци, други 200 ще бъдат върнати след обработка на документите им
  7. Ангел Джамбазки: Зад бунта в Харманли стоят радикални ислямисти
  8. ЕК: Отговорността за управлението на приемните центрове с мигранти е на правителството на България
  9. Бъчварова: В Харманли има радикализиран мигрант
  10. Реджеп Ердоган: Ако Европа не промени позицията си, Турция ще отвори границите си
 


Сходни връзки

Берлинската полиция официално: Камионът е бил насочен умишлено към тълпата. Експерти коментират пропуските по охраната | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди