изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 11:49 EEST
ВКУСНИ ПРАЗНИЦИ    
Кулинарни ВКУСНИ ПРАЗНИЦИ






 

БЪДНИ ВЕЧЕР

Традицията повелява на Бъдни вечер да сложим на масата 7, 9 или 11 постни ястия. Задължително трябва да присъства питка с паричка. Домакините могат да подредят още орехови ядки с чесън и мед, зелева чорба с праз, сарми с кисело зеле и ориз, сухи чушки с булгур или ориз, зрял боб, тиквеник или варена тиква, варено жито, ошав. След полунощ всички са в очакване на коледарите, които идват с песен на уста и благославят за здраве, благоденствие на дома и обитателите му.


Питка с паричка

Необходими продукти:

2 с. л. олио, 2 с. л. кисело мляко, 2 ч. ч. вода, 1 ч. л. сол, 1 ч. л. захар, мая – колкото кибритена кутийка, брашно, колкото поеме.

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява, прави се „кладенче“ в средата, в което се слагат олиото, киселото мляко, солта, захарта, разтворената в хладка вода мая и се замесва тестото. Оформя се питката и вътре се поставя паричката. От тестото могат да се правят фигурки – чепка грозде, житен клас, агънце и други, които се поставят върху питката. Пече се на 180 градуса за около 30-40 минути.

Боб в гърне

Необходими продукти:

300 гр боб, 6 големи глави лук, ½ ч. ч. олио, 1 л вода, 1 ч. л. сол, 1 ч. л. черен пипер, 1 непълна ч. л. червен пипер

Начин на приготвяне:

Бобът се накисва от предната вечер. На другия ден се сварява, като течността, която остане след варенето, се прехвърля в отделен съд. Лукът се нарязва на кръгове и леко се запържва в мазнината, слагат се подправките. В гърнето се нареждат пласт боб, пласт лук /като най-горният пласт трябва да е от боб/, поливат се с останалата мазнина и с водата, останала от варенето на боба. Запича се в средно загрята фурна в продължение на около 40 минути.


Печена тиква

Необходими продукти:

2 кг тиква, 150 г захар

Начин на приготвяне:

Тиквата се почиства, измива се и се поставя в подходяща тава. Пече се в умерена фурна. Сервира се гореща или охладена. Когато е гореща, се поръсва с кристална захар, а когато е охладена – с пудра захар.


Сушени плодове с булгур

Необходими продукти:

100 г сушени сини сливи, 100 г сушени дренки, 100 г булгур, 200 мл петмез, 3-4 листчета индрише

Начин на приготвяне:

Почистеният и измит булгур се сварява. Когато е почти готов, се прибавят сушените плодове и варенето продължава на слаб огън. Накрая се добавят петмезът и индришето. Десертът се сервира охладен.

 

 РОЖДЕСТВО

На празничната трапеза на Рождество Христово задължително присъства коледният кравай, както и ястия, приготвени със свинско месо – кървавица, свинско с кисело зеле, печена пуйка, зелник, тиквеник, коледни курабийки, баклава.


Коледен кравай

Необходими продукти:

800 г брашно, 250 мл прясно мляко, 1 яйце, 20 г мая, 10 г захар, 30 мл олио, 3 г сол.

Начин на приготвяне:

Маята се размива с малко прясно мляко и се смесва със захарта и малко брашно. Оставя се да престои на топло и след като втаса, се изсипва в „кладенче“ на двойно пресятото брашно. Прибавят се разбитото яйце, останалото прясно мляко, 10 мл олио и солта. Омесва се гладко тесто, което се увива в тензух и се слага в студена вода. Когато тестото изплува на повърхността, се отвива и се омесва отново с намазнени ръце. Поставя се в намазана с олио тава и се пече в умерено силна фурна.


Коледна капама

Необходими продукти:

Едно пиле, 500 г телешко месо, 500 г свинско месо, 300 г кайма, 300 г пушени гърди, 200 г наденица, една кисела зелка, 100 г ориз, 1 ч. ч. олио, 2-3 глави лук, черен пипер, червен пипер, чубрица, сол на вкус

Начин на приготвяне:

За пилето се приготвя плънка: половината от ориза – задушен, дреболиите на пилето, нарязани на ситно, чубрица и черен пипер. То се пълни и се зашива. От зелката се отделят 12-13 листа, а останалите се нарязват на ситно. С листата се правят сармички с кайма, останалия ориз, червен и черен пипер и ситно нарязан лук. В голяма тенджера или пръстен съд се нареждат едно върху друго: част от нарязаното зеле, сармичките, пилето, пушените гърди, нарязани на парчета, наденицата, нарязаните на пържоли свинско и телешко. Добавят се олиото и половин чаша вода или зелев сок. Тенджерата се захлупва плътно и се слага да се пече в умерена фурна.


Баклава

Необходими продукти:

1 пакет готови пресни кори; за плънката: 200 г счукани или смлени орехови ядки, 1 непълна ч. ч. захар, 1 ч. л. канела, 3 супени лъжици разтопено краве масло; за сиропа: една и половина ч. ч. захар, 2 ч. ч. вода.

Начин на приготвяне:

Корите се разделят на две части. Отделно се приготвя плънката от посочените продукти. Половината от корите се нареждат в тава, като върху всяка се ръси с по малко мазнина. Слага се приготвената плънка и подреждането продължава по същия начин. Баклавата се пече в предварително загрята умерена фурна. След като изстине, се залива с горещия сироп, приготвен от захарта и водата. Той се вари, докато леко се сгъсти. Баклавата ще стане ароматна и не толкова сладка, ако към сиропа се прибавят няколко капки лимонов сок. Оставя се да престои поне пет часа, за да се напои добре.

 

НОВА ГОДИНА

 Нова година посрещаме с близки и приятели, с много добро настроение и богата трапеза. В новогодишната нощ задължително на масата има баница с късмети, за да знаем какво ни очаква през идващата година.


Баница с късмети

Необходими продукти:

1 кг брашно, 1 ч. ч. вода, 3 с. л. олио, лъжица и половина /супена/ ябълков оцет,1 пакетче масло, 300 г сирене, 100 г твърда извара, 5-6 яйца, 1 с. л. кисело мляко, 1 щипка сода за хляб, 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

С водата, оцета, солта, олиото и 1 яйце се замесва средно меко тесто. Меси се, докато започне да прави шупли. Оставя се да престои най-малко 20 минути. След това се разделя на питки, които се намазват с масло и се разпределят три по три за разточване. От всяка се разточва тънка кора, като се изрязват краищата й, преди да се сложи в тава. От сиренето, изварата, 4 яйца, содата и киселото мляко се прави плънката. Тавата се намазва обилно с разтопено масло и в нея се поставя първата кора. Ръси се с плънката. Когато се наредят половината от корите, се слагат и късметите. Разпределят се равномерно в тавата, след което нареждането на кори и плънка продължава, докато баницата се завърши. Оставят се две-три лъжици от плънката, към която се добавя последното яйце. Разбърква се добре и с нея се намазва най-горната кора. Баницата се поръсва обилно с останалото масло и се пече до розово.


Новогодишна пълнена пуйка

Необходими продукти:

1 пуйка, 500 г кайма, 100 г краве масло, 100 г ориз, 150 г сини сливи, 100 г кисели ябълки, 50 г лук, 100 г кестени, 100 мл олио, 10-12 зърна черен пипер, 1 с. л. мащерка, 1 с. л. чубрица, 1 дафинов лист, 25 г брашно, сол на вкус.

Начин на приготвяне:

Почистената, измита и отцедена пуйка се натрива с брашно от вътрешната страна, след което се измива и се поръсва със сол, смлян черен пипер и стрита чубрица. Ситно нарязаният лук и каймата се запържват заедно с ориза. Към тях се прибавят накиснатите и нарязани сини сливи. Продуктите се заливат с гореща вода, поръсват се с черния пипер и солта, добавят се дафиновият лист и мащерката и се варят на умерен огън 10 минути. Прибавят се изпечените и обелени кестени, заедно с обелените и почистени ябълки. С получената смес се пълни пуйката и се зашива. Поставя се в намазана с олио тава, полива се с разтопеното масло и се пече на умерена фурна.

НДТ

 


Сходни връзки

ВКУСНИ ПРАЗНИЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди