изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 13:52 EEST
ПО ФРЕНСКА ТЕХНИКА ОТ XIV ВЕК ТВОРИ БИЖУТА СРЪЧНА ДОБРИЧЛИЙКА    
Коледа Красиви бижута, предимно в ярки цветове и големи размери, изработва добричлийката Геновева Станева. Творенията грабват от пръв поглед - привличат с прекрасното съчетание на ширити, камъни и мъниста. И макар в началото да изглеждат доста екстравагантни,  прекрасно се съчетават и с ежедневни тоалети, които допълват и правят по-стилни.


Геновева се запалва да изработва такива бижута преди 6 години, когато остава без работа. Можех да плета, да шия, да върша много неща и реших да започна нещо различно, разказва добричлийката. Точно по тази техника я запалват дъщерите й Йоана и Ралица, които й показват прекрасните бижута и я окуражават да започне да ги изработва. "Сутаж е техника, която се заражда във Франция през XIV век - разказва Геновева. - Бижутерите са обикаляли с ширити скъпоценни камъни. Сега се правят с по-обикновени камъни, защото иначе биха били много скъпи". Добричлийката използва различни камъни - от стъкло, пластмаса, чешки кристали. Понякога добавя и мъниста. Ширитите са текстилни, същите, които се използват в носиите и дрехите на свещениците, например. 
Обеци, колиета, гривни, пръстени, брошки - това са бижутата, които изработва съгражданката ни. Със сръчните си пръсти пришива ширитите към камъните и мънистата. "В началото ми беше по-трудно да съчетавам цветовете, но с времето ми стана по-лесно" - разказва Геновева. Споделя, че съчетанието зависи от много неща - от камъка, от усещането й, от настроението й дори. "Понякога се усещам, че започвам да съчетавам цветове, които въобще не са съвместими, ако са дрехи, не би се получило" - споделя Геновева. Сезонът също е от значение - винаги през лятото бижутата са по-ярки и по-обемни, по-светли. Докато през зимата набляга на по-тъмните цветове – черно, тъмносиньо, но слага и сребристо или златно, за да има малко повече лъскавина. Добричлийката разказва, че не възрастта на клиентките й е определяща, а по-скоро стилът им - това как се обличат, на кое наблягат.
За Геновева е важно тя самата да харесва произведението си. Изпраща снимки на клиентите си с предложения, но все пак тя дава насоката. "Трябва да мине през сърцето ми. Понякога се усещам, че докато шия, като че ли съм в транс, потапям се, изключвам всичко около мен" - обяснява съгражданката ни. Тя продава бижутата си в галерии-магазини в големите градове в страната, където се предлагат ръчно изработени произведения. Споделя, че, за съжаление, в Добрич няма търговец, който би се съгласил на това. Причината е, че бижутата няма как да са евтини - за изработката на едно от тях понякога отива и ден и половина, ако работи около 7 часа. Продава и приема поръчки чрез интернет. 
"Бижуто прави жената по-стилна, особено - ако е добре съчетано - категорична е Геновева. - Понякога казвам на дъщерите си – как няма да имаш бижу, все едно си гола. Бижуто е едно задължително допълнение към тоалета на жената". НДТ








 


Сходни връзки

ПО ФРЕНСКА ТЕХНИКА ОТ XIV ВЕК ТВОРИ БИЖУТА СРЪЧНА ДОБРИЧЛИЙКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди