изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:59 EET
СЛЪНЧЕВИ УСМИВКИ: ДЕТСТВО НА КРИЛЕТЕ НА ПЕСЕНТА    
Коледа Уникалните малчугани от „Бодра смяна“ будят едновременно възторг и умиление. Най-пеещата детска градина в областта, а може би и в страната – така може да се нарече ДГ №8 „Бодра смяна” в Добрич. Защото в двете формации, ръководени от вокалния педагог Стефка Димитрова – Хор на момчетата и вокална група „Славейче”, пеят десетки от малчуганите на детското заведение. Хорът на момчетата, в който пеят всички момчета на възраст между 4 и 7 години, е създаден през 2000 година - по идея на директора д-р Мария Христова, разказва Стефка Димитрова.

Идеята е децата да изпълняват патриотични и детски забавни песни, такива, които са на училищна тематика и са свързани с живота им. В репертоара на Хора на момчетата присъстват изключително и само песни от български композитори. В момента в него се изявяват 30 деца. Многобройни са участията им в празници на детската градина, в общински прояви. Малките певци многократно откриват с Духовия оркестър празничното шествие на 24 май. Наскоро участват и в благотворителна проява – балът на дамски клуб „Майчина грижа”, където представят „Моя страна” на Емил Димитров. Предизвикателство за Хора на момчетата е предстоящото му участие през следващата година в международния фестивал "Приятели на България", от който вече имат покани две години. С изключително голямо желание момчетата изпълняват "Родина", "Радецки", "Край Босфора". За 50-годишнината на ДГ „Бодра смяна” записват диск със седем от песните, които пеят. „Хорът на момчетата - като формация и като изява, носи удовлетворение не само на изпълнителите, но и на родителите, които оценяват постиженията на своите деца, подкрепят ги и са винаги с нас при участия – споделя Стефка Димитрова. - Много от родителите, които записват момчетата си в нашата детска градина, казват, че един от мотивите да я изберат, е да пеят в хора. Това за нас е добра атестация за детската градина. ДГ „Бодра смяна” се старае да работи по разкриване и развиване на таланта на заложбите на децата в много направления, музиката е едно от тях”.
След създаване на Хора на момчетата и появата им на сцена желание да пеят изявяват и момичета. Така година по-късно е създадена и вокална група „Славейче”. В момента нея се изявяват 31 деца – момичета и момчета. За разлика от Хора на момчетата, тя има многократни участия в национални конкурси и много награди. Още първата им поява на музикална надпревара се увенчана с успех - през 2004 година на националния конкурс "Сладкопойна чучулига" в Бургас печели трето място. Децата, които са на възраст между 4 и ненавършили 6 години, се състезават с певци на 12-годишна възраст. „Те бяха най-малките и за това за нас  наградата беше много ценна” - посочва вокалният педагог. Този успех въодушевява малките певци и ръководителя им и още на следващата 2005 година участват в националния конкурс "Орфеева дарба" в София, където са отличени със сребърен медал. Следват много конкурси и много награди. През 2016-а се представят в националния радио конкурс "Обичам те, море" във Варна, където печелят първо място и откриват Гала концерта. Наред с изявите им като формация децата от ВГ "Славейче" се изявяват и като солисти - Александър Комитов и Денислав Желев са класирани съответно на второ и трето място в „Обичам те, море”. „За децата това беше първата изява на сцена и тези награди ги направиха изключително щастливи” - споделя Стефка Димитрова.
„Не подбирам децата, не правя прослушвания. За мен винаги принципът на подбор е било желанието на децата да участват” - разказва вокалният педагог. По думите на Димитрова, основната й цел е чрез пеенето да се възпитават личностни качества - като отговорност, дисциплина, работа в екип, любов към музиката. Тя е щастлива, че част от децата, които продължават да се занимават с музика и след детската градина, имат своите успехи. Един от първите възпитаници на Хора на момчетата е Симеон Желязков, който в момента е студент с поп и джаз пеене в Холандия. Сестра му Татяна също продължава с музика – свири на флейта. Пламен и Иво Добреви – които станаха популярни с участието си в Х-фактор, също правят първите си стъпки като изпълнители в ДГ „Бодра смяна”. Николай Марков - участник в телевизионния мюзикъл "Питър Пан", който сега е в 11 клас, също се е ориентирал към музикално образование.
„Работата с децата ме зарежда с енергия и ми дава сили да продължавам – споделя вокалният педагог. – Хубавото е, че в един момент децата вече имат свои идеи и работим в екип. Те имат възможността и да избират някои от песните, които изпълняваме, това за мен е много важно - децата още от малки да имат свое мнение, да се научат да коментират и да си изградят критерии за оценка и самооценка. Освен това, участието на различни по възраст деца е изключително мило, защото те си помагат взаимно, големите подкрепят малките, поощряват ги”.
Да са здрави, да получават много топлина, много обич и подкрепа, пожелава на децата на Добруджа Стефка Димитрова. „И не само да получават, а да даряват от себе си на другите. Защото най-голямата радост е да успееш да зарадваш някого” - допълва тя. НДТ


 


Сходни връзки

СЛЪНЧЕВИ УСМИВКИ: ДЕТСТВО НА КРИЛЕТЕ НА ПЕСЕНТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди