изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-08-11 @ 12:02 EEST
СЪДЪТ ОТКАЗА ДА ПРИЗНАЕ РУМЪНСКА ПРИСЪДА ЗА КАПИТАН НА РИБОЛОВЕН КОРАБ ОТ БАЛЧИК    
НовиниОкръжният съд в Добрич отказа да признае и да допусне изпълнение на наказателна присъда от 2013 г. на съда в Мангалия и съдебно решение на съда в Констанца спрямо българския гражданин Христо Спасов. Той е бил осъден да заплати в полза на румънската държава 1000 леи по присъдата и 4000 леи по съдебното решение, направени разноски общо 5000 леи, равностойни на 2152.56 лв. / две хиляди сто петдесет и два лв. и 56 стотинки/.
Съдът в Добрич е разпоредил да бъдат уведомени съдилищата в Румъния.
Неотдавна Апелативният съд във Варна отхвърли решение на румънския съд, потвърдено от магистратите в Добрич, според което на капитана на българския риболовен кораб бе наложена конфискация.
Риболовният кораб, капитан Христо Спасов и неговият екипаж бяха арестувани на 13 април 2011 г., в момент, когато са осъществявали стопански риболов на 22 мили от брега срещу град Мангалия – в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Румъния. Капитан Спасов е притежавал надлежно разрешително за извършване на стопански риболов, издадено от българските власти. Румъния обаче намери, че то не е достатъчно, а било нужно разрешение и от тяхната държава.
Още през 2011 година скандалът с ареста на българския кораб и на капитан Спасов предизвика посещение в Румъния на еврокомисар от комисията по рибарство и морско дело. Два пъти първоинстанционният румънски съд оправда капитан Спасов, като прие правото на равен и свободен достъп на българските кораби до ИИЗ  във водите на Румъния в Черно море и всеки път след протест на прокуратурата делото е било възстановявано.
Година, след като бе задържан в междуобщностни води, балчишкият риболовен кораб на капитан Христо Спасов се завърна в България. През цялото време риболовният бранш в страната изразяваше своето недоумение за случилото се.
Неговата битка със съдилищата в Румъния продължи две години. За да покрие разходите си - по пътувания до северната ни съседка, адвокатски хонорари и съдебни такси, се наложи той да нареже малкия си кораб. НДТ

 


Сходни връзки

СЪДЪТ ОТКАЗА ДА ПРИЗНАЕ РУМЪНСКА ПРИСЪДА ЗА КАПИТАН НА РИБОЛОВЕН КОРАБ ОТ БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди