изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:27 EEST
ЧАСТНОТО СЪДЕБНО ИЗПЪЛНЕНИЕ НАМЕРИ СВОЕТО МЯСТО В ОБЩЕСТВОТО    
ИнтервютаПред НДТ частният съдебен изпълнител Слави Сербезов


-    Г-н Сербезов, в края на 2016 година се проведе извънредна конференция на Камарата на частните съдебни изпълнители във връзка с 11-ата годишнина от частното съдебно изпълнение у нас. Какви бяха основните проблеми, които бяха дискутирани на нея?
-    На тази конференция се направи отчет и същевременно, което е много радостно, бяха очертани и три направления, които са в сериозна подготовка и предстои материалите да бъдат внесени в Народното събрание. Най-важното е, че се прави пътна карта на всички, които притежават МПС - не само на територията на България, а и на Европейския съюз, и ние ще можем да им наложим запор. Това е съгласувано с Камарата на частните съдебни изпълнители /КЧСИ/ и Министерството на правосъдието. Този проект е готов. Вторият проект, който също предстои да бъде внесен в Парламента, е съгласуван от КЧСИ, Министерството на правосъдието и БНБ. Той е за единен квалификатор за всички банкови сметки на длъжници, освен на територията на България, също и на територията на Европейския съюз. Той малко се забави, за да бъдат уточнени таксите, които трябва да се плащат. В следващия Парламент тези проекти ще бъдат разгледани от работната група. Нещо много важно, подготовката за което е започнала от доста години, е, че имаме Европейско училище по принудително изпълнение. То е създадено с решение №1 от 17.11.2016 г. на Софийски градски съд. Обявили сме това пред приятелите от цялата наша общност в Европейския съюз и получаваме много сериозна подкрепа. Избран е ръководител на това училище. Започна усилена подготовка и програма за набиране на квалифицирани преподаватели, за да може то да започне своята работа. Програмата предвижда почти всяка година всеки съдебен изпълнител да преминава за опресняване на знанията си, изучаване на новите тенденции в съдебното изпълнение на европейско ниво - в ЕС, както и проучване на практиката на държавите, които са извън ЕС. Това е едно много радостно постижение, защото има нужда всички частни съдебни изпълнители и техните помощници да преминават такива опреснителни курсове и да са в час с новите тенденции на частното съдебно изпълнение от ЕС и държавите, извън ЕС. На тази конференция положиха клетва и последната група частни съдебни изпълнители от Варна. Така че, от проведения преди повече от година и половина конкурс, всички хора вече са встъпили в длъжност.
-    Колко са частните съдебни изпълнители у нас?
-    На територията на страната ние сме около 250. Имаме още свободни места, които предстои да бъдат попълнени на следващ етап след провеждане на конкурс от Министерството на правосъдието. Доброто е, че, с последното попълнение, почти във всички областни градове има частни съдебни изпълнители.
-    На конференцията бяха обобщени резултатите от проведената инициатива „Ден на отворени врати”. Какви са те? 
-    Да, на конференцията се направи и анализ от проведените срещи с хората по места във връзка с инициативата, проведена съвместно от Националното сдружение на общините и Камарата на частните съдебни изпълнители за провеждане на Ден на отворени врати. Неговата цел беше да запознаем гражданите с техните задължения като длъжници и взискатели. Анализът от проведените срещи на национално ниво, показва, че инициативата е проведена в 42 областни и малки общини. Най-доброто представяне, според отчета, който колегите са направили до КЧСИ, е във Видински, Русенски, Благоевградски и Добрички райони. В нашия район ние покрихме четири общини – Балчик, Добрич, Генерал Тошево и Каварна, и обслужихме 120 граждани.
-    Кои бяха най-често задаваните въпроси?
-    Предлагахме много добра брошура с казуси, в която много подробно беше описано най-важното. Най-често бе задаван въпросът за таксите. Малко хора знаят, че в разноските влизат и юрисконсултските възнаграждения, които по закон са минимум 300 лева. Бяха поставени и въпроси за възможностите за обжалване на постановления за разноски по делото. Възможностите за разсрочено плащане на задължението е друг въпрос, който много често е на дневен ред, тъй като, предвид регионалната специфика на района, много хора са заети временно. Нещо ново, с което успяхме да запознаем всички хора, беше срокът за доброволно изпълнение. В рамките на доброволното изпълнение гражданите, на практика, могат да избегнат допълнителните такси, които впоследствие рязко нарастват. Започва се проучване, налагане на запори, възбрани, които водят до много сериозни такси. Важен бе и поставяният въпрос за процедурата по вдигане на забрани след приключване на делото, който също много добре бе обяснен на хората. Другите коментирани теми бяха редът за образуване на изпълнителното производство, както и законовите възможности за защита на длъжника. Коментирани бяха и последиците от неплащане на задълженията. Това са случаите, когато самият взискател още по време на процеса успява да изчисти всичко, което за нас е най-тежкото – той няма нищо на свое име или на името на своята фирма. Тогава искаме съдействие на прокуратурата, за да се докаже, че това е направено умишлено. След като направим пълен анализ, че този човек през този период се е разчиствалс помощта на „х” лица, е видно, че той умишлено е увреждал кредитора. Тогава прокуратурата започва наказателно дело. Имаме такъв случай, но въпросът бързо беше решен, след като страните се споразумяха. Друг обсъждан въпрос бе относно правата и задълженията на съдебния изпълнител. Неминуемо и ние се нуждаем от защита отстрана на закона.
-    Има ли опити за саморазправа?
-    В началния етап, докато хората разберат какви сме, е имало такива моменти. Най-често това бяха закани. Не само в Добрич. Имаше и в страната. Но, всичко това с времето се отрегулира и отшумя. Все още в страната има случаи на закани, в зависимост от това как колегата е пристъпил към съдебното изпълнение. Работата с едно по-особено дело или такова, което представлява по-голям интерес, изисква много сериозна подготовка отстрана на съдебния изпълнител, много сериозен психологически подход, за да може още от самото начало длъжникът и адвокатите му да разберат, че процесът е в ход и той трябва да се изпълни на основание изпълнителния лист, издаден от съда. Или, както ние казваме, има съдебен титул. Това води действително до големи успехи. В противен случай доста голяма е вероятността да срещне отпор.
-    За 11 години професията на частния съдебен изпълнител наложи ли се вече? Има ли необходимото и заслужено място в обществото?
-    Още от самото начало – през 2006 г., Световната банка даде най-високата оценка на десет проекта в света, един от които бе частното съдебно изпълнение на България. С една дума, заслужили сме тези пари, които са дадени от СБ. Още след първото шестмесечие холандци и французи бяха възхитени от постигнатото. Спомням си, че още през първата година на частното съдебно изпълнение ние „завъртяхме” 1 милиард и 200-300 милиона лева. Това са пари, които върнахме в обръщение. Това, за времето си, бяха огромни суми. Банките първи казаха, че ние сме им необходими. Действително те работят много сериозно с нас. Впоследствие започнаха да се присъединяват и други държавни структури. В последните години масово общините започнаха да ни търсят. Успехите и там не закъсняват. Всяка изминала година се дават много  сериозни резултати в различни градове. Така че, частното съдебно изпълнение намери своето място, а и се прие в голяма степен от обществото. Затова ние ще продължим да правим такива срещи с гражданите, за да можем цялостно да разясняваме техните задължения и като кредитори, и като длъжници. Защото, за съжаление, се натъкваме на все по-фрапиращи случаи на незнание, непознаване на материята на съдебното изпълнение.
-    От какъв вид са делата, които най-често стигат до Вас?
-    Делата започват от най-елементарното – от физически лица, които искат да заемат определена сума, за да свършат лична работа, да подпомогнат своето дете за абитуриентски бал, до кредити за развиване на бизнес, за ремонтиране и обзавеждане на дома, закупуване на недвижими имоти, земя и впоследствие развиване на селскостопански бизнес. Има и за закупуване на кола, екскурзия – било в чужбина, или в страната. Всичко това, когато не е било добре планирано, човекът не си е направил сам нужния анализ, неминуемо стигат до нас. Вземането на суми от приятели, от многото институции, които дават кредити, от банки, ако няма строга икономическа дисциплина за харчене точно по направление, неминуемо води до нас. Всяко отклоняване и отваряне на нов фронт, че може да се вземе допълнителна сума за още нещо, води до много сериозна грешка.
-    Какви са тенденциите?
-    Продължава тегленето на т.нар. бързи кредити. Те в голямата си част не могат да се върнат и то точно по горепосочените причини. Има и случаи, в които се теглят кредити, за да се отиде на работа в чужбина. Чувате за случаи, когато отиват, но нещата въобще не са такива, каквито се обещават. А, той вече е теглил тук поне 500-1000 лева, а в семейството работи един за 300-350 лева. Какво първо да се плаща – ток, храна, не дай Боже, и за лекарства? Така парите свършват, не може да се изплаща кредитът и идват при нас. Като се добавят и юрисконсултските възнаграждения - минимум 300 лева, нещата стават сериозни.  В тази връзка ние се обърнахме и към нашия омбудсман Мая Манолова, че неправилно уведомява хората. Така след срещата ни среща тя разбра за какво става въпрос. Затова тя сега постави въпроса какво се случва с тези такси за юрисконсулт – 15 млн. лева, които частните съдебни изпълнители са събрали и дали.
-    Преди 11 години Вие създадохте първия магазин, в който се предлагат вещи на длъжниците. Функционира ли още?
-    11 години вече съществува магазинът на частния съдебен изпълнител, който се намира по пътя за Варна. Още от самото начало магазинът беше създаден, за да е в полза на длъжника, защото вещта там се продава на 100 % т.е. на цената, на която е описан. Ако отида пред блока, трябва всички вещи да ги сваля долу, пред блока. Разбирате ли за какъв сеир става въпрос? Ако не ги купят, трябва да се върнат обратно. Когато чуят, че вещите се вземат за магазина, веднага намират начин да се плати, което е важното за нас. Магазинът е психологически момент. Имаме един бус, който е познат в цялата област. Бусът спира, от него слизат две момчета с куфарчета и се отправят към сателитната антена, телевизора. Веднага се намират 50-100 лева. Най-притеснително за тези хора е да им вземеш телевизора антената, коня и машинката за рязане на дърва. Това са страшно ценните им вещи. Всичко друго можеш да изнесеш, но това е съкровено. Разбира се, никога не сме пипали икони, Библии, реликви от сватби и т.н. Дори съм забранил да се докосват, защото това са свещени неща.
-    Какви стоки се предлагат в магазина?
-    Стигал съм дотам два магазина тотално да ги изпразня. При това, с помощта на длъжниците. Те ни помагаха. В единия случай те са били трима съдружници, които в един момент са разбрали, че не могат да се разберат. Докато разтоварим стоките, колите пред магазина се наредиха. Беше стълпотворение. Ставаше въпрос за строителен магазин, който предлагаше всичко. Цените, на които ние предлагахме стоките, не бяха много високи. За няколко дни абсолютно всичко беше разпродадено. При нас не се плаща, а в банката. Най-често имаме сателити, уредби, телевизори. Основно обзавеждане и техника. Преди 3-4 години  имахме много ъглови комплекти за кухня. Магазинът върши изключително добра работа. Изключително на психологическо ниво. Ние не ходим, защото искаме да пътуваме, а отиваме да покажем, че, ако не плати, ще му го вземем. И много голям процент от длъжниците плащат. За нас е важно да се плати, за да можем да дадем парите на взискателя. Той не  телевизор, а пари. Това е ролята на този магазин. Голямо желание имаха мои колеги от София и Русе, но разбраха, че е много трудно. Дългогодишната ми работа в Албена, където съм се занимавал с административна работа по хотели и ресторанти, и като технолог, много ми помогна да разбера и добре да осъзная психологическия момент на магазина. Това е силата му.

 


Сходни връзки

ЧАСТНОТО СЪДЕБНО ИЗПЪЛНЕНИЕ НАМЕРИ СВОЕТО МЯСТО В ОБЩЕСТВОТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди