изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:35 EET
МОРСКИТЕ ОБЩИНИ ПРЕДВИЖДАТ ДА СПАЗЯТ РИТУАЛА ПО ХВЪРЛЯНЕ НА КРЪСТА В МОРЕТО    
НовиниДнес, на Йордановден може да няма хвърляне на кръст в морето заради очакваното влошаване на времето. Синоптиците прогнозират арктически студ – облачно време със снеговалеж и силен вятър над 13 метра в секунда, минимални температури от минус 14 градуса и вълнение на морето от 5-6 бала.




Кметът на Шабла Мариян Жечев коментира, че се прави организация за ритуал по освещаване на бойните знамена на военното поделение при зенитния полигон в Шабла и за освещаване на кръста в морето. Ако времето обаче не позволява, кръстът няма да се хвърля. Решението ще бъде взето днес, предвид климатичните условия.
В Балчик организацията е за спазване на традицията за отслужване на Велик водосвет на кея, след което кръстът да бъде хвърлен за освещаване в морските вълни, обясни кметът Николай Ангелов. Той коментира, че мястото, където се провежда ритуалът е в залив, и не очаква у да  толкова лоши, че да не може да се спази традицията. Допълни, че винаги по  време на ритуала на мястото има лодка, линейка, полиция, пожарна. Все пак, ако метеорологичната обстановка бъде усложнена, каквито са прогнозите, е възможно кръстът да не се  хвърля в морето. Решението обаче ще бъде взето в последния момент, в зависимост от климатичните условия.
В Каварна ритуалът по традиционното хвърляне на кръста в морето на Йордановден ще се състои на буна № 2 . Отец Василий ще отслужи Богоявленски водосвет, след което ще хвърли кръста във водата. При лоши метеорологични условия, ритуалът ще се проведе на чешмата пред "Хамама".
В град Добрич ритуалът ще се проведе в храм „Свети Георги”, като кръстът ще бъде хвърлен в купел, където се извършват кръщенетата, обясни архиерейският наместник отец Иван Дойчев. НДТ
 


Сходни връзки

МОРСКИТЕ ОБЩИНИ ПРЕДВИЖДАТ ДА СПАЗЯТ РИТУАЛА ПО ХВЪРЛЯНЕ НА КРЪСТА В МОРЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди