изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:18 EEST
Кметът Йордан Йорданов: Ситуацията в Добрич е нормална, предвид зимните условия    
НовиниВсички пътища в града са проходими. По-малките улици също се почистват. Насочени са по-малки снегорини, които да разчистят и по-малките улици в района на Лозята. В същото време машини на АСА работят активно по опесъчаване и осоляване на пътната мрежа.



Това съобщи на брифинг днес кметът Йордан Йорданов. Той апелира водачите за повишено внимание. Обясни, че до минус 8 градуса улиците се осоляват, до минус 18 – се използват магнезиеви смеси, а по наклонени места, където не могат да се хвърлят магнезиеви смеси, се използва и пясък. След минус 18 градуса положението става по-сериозно. Може да се използва само калциев хлорид, който не е наличен. В цяла България той се използва само на едно място – за почистване на центъра в Пловдив. Това е изключително скъпа смес и я няма налична. Така че, при по-ниски от минус 18 градуса температури, трябва да се внимава, когато излизаме на пътното платно. Дори бих посъветвал да се ограничат пътуванията.
На места в града е възможно да има слабо налягане на водоподаването. Причината за това е все още невъзстановеното електрозахранване на някои помпени станции.
Аварията на ул. „Кирил и Методий” №55 захранва централен водопровод. Ако бъде спряна водата сега, означава голяма част от центъра на града да остане без водоподаване. Затова е взето решение, максимално да се ограничи течът на повърхността, но все пак да има водоподаване към централна градска част. В противен случай, има голяма опасност цялата централна част да няма вода дълго време,  тъй като температурите падат рязко. На адреса, където е аварията, вода има, може само налягането да е по-малко. Това е и причината за намаленото налягане на водата и в болницата.
Нарушено електрозахранване и помпите не могат да изпомпват вода. Екипите работят по отстраняване на тези аварии от Енерго Про, извън територията на град Добрич и се надявам, че в най-кратки срокове ще бъдат отстранени и хората по високите етажи в града ще имат добро налягане. Пет човека са настанени в приюта – трима мъже и две жени. Има още места, независимо дали хората, които имат нужда от подслон за от Добрич или от други населени места и студовете са ги намерили тук. Има места в приютите. Оставаме на разположение и винаги можем да реагираме.
Вчера по-сериозна авария е имало на канализационната мрежа на бившия зоопарк в района на Варненска Добротица. Водите са излезли на самия булевард. Около 14 часа пътят е бил отбит, докато се отстрани аварията. За по-малко от два часа тя е отстранена. Всичко вече е нормално и няма проблеми по самия булевард. Основното притеснение беше че водата, която излиза на булеварда, създава предпоставки при ниски температури за заледяване и пътни инциденти. Благодарение на екипите на ВИК и с помощта на един снегорин нещата се нормализираха и няма проблем, каза кметът. Мястото е опесъчено.
Й. Йорданов благодари на екипите на МВР, които са съдействали адекватно, отбивали са движението.
„Към момента пътищата към Варна са трудно проходими. Пътят Добрич – Варна е затворен. Единствено и само за спешни случаи може да се пропускат автомобили със специален режим на движение”, каза кметът.
По думите му, ситуацията в град Добрич е нормална предвид зимната обстановка. „Видях много хора, включително и деца, които се радват на снега. Мисля, че сме в една димна приказка”, каза кметът.
Пред журналистите той каза още: „Недоумение буди у мен народният представител Кирил Добрев ,който си позволи да политизира ситуацията и да твърди, че определени политически сили са си правили ПР със зимната обстановка в Североизточна България. Никой не си е позволил – нито от правителството в оставка, нито аз, нито който и да е от кметовете, да си прави някакъв политически ПР. В този момент е неадекватно да се правят такива твърдения. Точно г-н Добрев по този начин прави ПР”, каза кметът. Той апелира към депутата, ако иска, да запали личния си автомобил и да дойде да види какво е състоянието в нашата област. „Няма да крия и факта, че неколкократно съм се чувал с щаба на национално ниво и с премиера, както вчера, така и днес. Но, това е съвсем нормално, предвид създалата се ситуация. Ако имаме нужда от помощ, има верижна техника, военните също са на място. Никой не е казал и дума. Нормално е да имаме добра координация между всички институции, за да се получат нещата. Всички знаем, че винаги, през годините, когато е имало силни снегонавявания и ветрове, пътищата са затворени. Винаги се е използвал обходният маршрут Добрич – Балчик – Варна. Самият път Добрич – Варна винаги е бил с навявания при такива ситуация. Имало е преспи и е трудно достъпен. Никой не си прави никакъв политически ПР в момента. Нека да сме наясно с това. И се надявам, той да запали колата и да дойде насам да види какво е състоянието”, посочи градоначалникът.
По думите му, към момента ситуацията е абсолютно овладяна. Той благодари на снегопочистващата фирма „А.С.А. България”.
„Направихме добра организация в дните 5 срещу 6 януари от 2 часа след полунощ тези момчета и момичета се трудят неуморно. Не са спирани снегорините. Опесъчават и осоляват, избутват снега. Тези хора са от Добрич. Така че е нужно да им благодарим за добрата работа, за усърдието и за това , че не оставиха града да бедства. Може би, община град Добрич, е единствената в района към момента, която няма някакъв вид бедствено положение и аварии, които да застрашават човешки живот. Електрозахранването в някои от кварталите и водоподаването на моменти е било по-слабо или е спирал токът, но всичко е възстановено в нормални срокове и реагираме абсолютно адекватно на създалата се зимна обстановка”, заяви Йорданов.
Предвид затворения път Добрич – Варна сметоизвозващата фирма е събрала цялата смет от града, която е била оставена по камионите, тъй като не е можело да се стигне до депото в Стожер. Вчера е осигурен достъп до депото. Сметта се извозва по график и няма проблем. Кметът увери, че и предните дни не е имало проблем, тъй като кофите за смет са били събирани.
Кметът благодари на гражданите, които почистват пред домовете си, пред търговските обекти, както и част от тротоарите. „Благодаря на всички, които са съпричастни и разчистиха пред домовете си. Аз също съм разчистил пред моя вход, с помощта на съседите”, каза кметът.
„Зная, че някои искат нещата да се случват веднага, ако може и вчера, но това е природа и не можем да вървим срещу нея. Беше много студено, имаше много снегонавявания. Силен снеговалеж. Така че, нека да влезем в това положение и да разберем всички онези, които се трудят за адекватното почистване на града”, призова Йордан Йорданов.
Служителите на общината, които работят на открито, ще работят с нормално работно време. Ще им се осигурят напитки, вода. Най-вероятно, служителите от Синя зона няма да работят през следващите няколко дни. „Не можем да изкараме хората при минус 15 градуса да стоят навън, да обикалят и таксуват паркиралите автомобили”, каза кметът.
Утре Синята зона със сигурност няма да работа, най-вероятно ще е така до сряда. Гражданите могат да спират с, без притеснения, ме ще бъдат глобявани или заскобявани.  Ще се обяви допълнително докога няма да работи.
Служителите на УДП имат да разчистват тротоари. Ще им  бъдат осигури топли напитки, ще им бъдат дадени указания да внимават при тези студове и, когато усетят, че намръзват, веднага да се подслонят някъде, да изчакат и тогава да продължат. Техниката е модерна и се надяваме по-бързо да се случат нещата.
„Работата на пазара не зависи само от нас. Служителите ни ще бъдат  място, но много зависи от търговците. Вероятно, решението ще е изцяло тяхно. При минус 15 градуса, плодовете и зеленчуците няма да могат адекватно да се съхраняват”, посочи още кметът.
 


Сходни връзки

Кметът Йордан Йорданов: Ситуацията в Добрич е нормална, предвид зимните условия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди