изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 05:18 EEST
ДОБРИЧ В ЛЕДЕНАТА ПРЕГРЪДКА НА ЗИМАТА    
Новини Зимата, макар и очаквана, успя да парализира цяла Североизточна България. Област Добрич се оказа сред най-потърпевшите от природната стихия. Още на Йордановден снегът и вятърът успяха да затворят голяма част от пътищата в областта. Регионът остана отцепен, както от останалата част на България, така и от Румъния, след като бе затворен и международният път Дуранкулак – Добрич. Силният вятър събори няколко дървета. Едно от тях се стовари върху две коли в квартал „Балик“.


Без ток осъмнаха части от Добрич и Генерал Тошево, както и много села от община Добричка. През следващите дни броят на населените места без ток и вода се увеличи и стигна над 100. Около 30 селища в община Добричка останаха три дни без ток, почти толкова стояха и без вода. Наложи се с техника на пожарната да се доставя вода за кравеферми.  В петъчния ден без водоснабдяване останаха общо 63 населени места в областта.
Кметът на Добрич забрани паркирането на лични автомобили на пътните платна, за да не се пречи на снегопочистването. В нарочна заповед за предприемане на мерки поради усложнената зимна обстановка в града кметът Йордан Йорданов разпореди паркирането на личните коли да става на места, които не затрудняват  снегопочистващата техника. Той нареди гражданите да излязат пред домовете си за почистване на прилежащите им блокови пространства и тротоарни площи, а собствениците на  магазини, заведения и други обекти – пред обектите си.
Всички пътища в областта бяха затворени още на 6 януари следобед. Наложи се родилки да бъдат извозвани в високопроходима техника, която ден по-рано пристигна в пожарната в очакване на бедствието.
Влакът остана единствената връзка на Добрич със света. Той обаче закъсняваше с два до четири часа. Налагаше се пътниците да чакат в студената чакалня на гарата. В събота сутринта дори се наложи евакуация на пътници, тъй като влакът аварира на километър преди Добрич. Прекратено бе движението на влака по линията Добрич-Кардам.
Междувременно, в част от магазините в Добрич минералната вода бе изчерпана. Големите туби с питейната течност свършиха и в един от хипермаркетите. Търговци разказаха, че още от сряда жители на цялата област са започнали да се запасяват като за война.  Свещи и брашно са другите основни продукти, които са изкупувани от добричлии.
В събота всички пътища в област Добрич останаха затворени. Вятър и преспи пречеха за почистването им.  Без електрозахранване осъмнаха 46 населени места. Най-много – 30, бяха селата без ток в община Добричка. Останалите бяха в Генерал Тошево и Тервел.
Община Тервел обяви частично бедствено положение за селата – Жегларци, Зърнево, Орляк, Божан и Попгруево. То се наложи, тъй като имаше опасност живеещите там да останат трети ден без електрозахранване.
Стана ясно, че поради неразчистените републикански пътища втори ден лекар от Добрич не може да стигне до село Коларци, за да констатира смъртта на починала жена. Това е наложило отлагане на погребението.
Областният управител Детелина Николова поиска допълнително специализирана високопроходима техника от Министерство на отбраната от съседни на Добрич военни поделения – в Шабла и Балчик, както и помощ от Военно-морски сили - Варна. „Усилията са насочени да се почисти пътят Добрич – Балчик. Направлението Варна – Балчик е почистено и проходимо и целта е да отворим направлението за Варна през Балчик, тъй като пътят Добрич-Варна е в много тежко състояние и не може да бъде почистен и отворен за движение“, обяви тя.
Малко по-късно бедствено положение обяви и кметът на Община Добричка инж. Тошко Петков, където над 30 селища втори ден бяха без ток, а почти толкова - и без вода. Последва и община Генерал Тошево, която също обяви бедствено положение.
През нощта срещу неделя се работеше по направленията Добрич- Варна и Добрич-Балчик. Аварийните екипи на Енерго-про Мрежи продължиха да работят и през нощта за отстраняване на авариите.
Наложи се много добричлии, които са успели да се придвижат до Варна, да останат да нощуват там, тъй като не  можеха да се приберат по домовете си. Вариант трябваше да търсят и хората, които работят в морската столица и са отишли на работа с няколко лева в джоба.
Неделната сутрин събуди добричлии с новината, че пътят Добрич-Варна е отворен за леки коли, но за кратко. Малко по-късно той отново бе затворен.  Стана ясно, че заради затворените пътища няколко дни работещите на митницата на ГКПП Дуранкулак не могат да се приберат по домовете си.
С помощта на фирмите, с които имат сключени договори, общините започнаха да отварят някои от общинските пътища. Проблем се оказаха непроходимите републикански пътни артерии. По селата кметът на Община Добричка бе призовал кметове и кметски наместници да организират почистването с помощта на арендатори и кооперации.
„Участъкът Добрич – Балчик – Варна, покрай морето, е единственият, който поддържаме, въпреки силните снегонавявания. Нашата задача е да осигурим в началото на работната седмица движение на хора в двете посоки”, съобщи пред журналисти областният управител Детелина Николова. На етапи се пропускаха леките моторни превозни средства. Приоритет се даваше на специализираната техника за доставка на хляб, превозване на болни и оказване на друга необходима помощ. Усилията в неделя бяха да се осигурява възможност на екипите на „Енерго-Про” да имат достъп и да отстраняват авариите по електрическата мрежа. Най-много села без електрозахравнане имаше все още в община Добричка, следват Генерал Тошево, Крушари и Тервел.
В неделя вечерта от „Енерго Про“ съобщиха, че са възстановили електрозахранването на всички населени места в област Добрич.
Отворени за леки автомобили бяха пътищата Добрич-Варна и Добрич-Балчик. Вчера сутринта главните пътища в област Добрич бяха отворени за движение при зимни условия за автомобили до 12 т. Проходими бяха основните пътища в областта – Добрич-Варна, Добрич-Балчик-Варна, Каварна-Балчик-Добрич, Албена-Оброчище-Балчик, Дуранкулак-Кранево-Варна, Добрич-Тервел, Добрич-Крушари. Все още има проблемни участъци по направлението Генерал Тошево – Добрич, където машини продължаваха да работят по уширяване на пътя.
И вчера обаче продължаваха сигнали от граждани, че не е почистено в селата им. Други алармираха, че са блокирани на изходите на общински центрове. НДТ
 


Сходни връзки

ДОБРИЧ В ЛЕДЕНАТА ПРЕГРЪДКА НА ЗИМАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди