изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:36 EET
В ДОБРИЧ НАБЕЛЯЗАХА МЕРКИ СРЕЩУ ПТИЧИЯ ГРИП    
НовиниЕпизоотичната комисия при Община град Добрич предприе мерки за недопускане разпространение на високопатогенна форма на Инфлуенца по птиците, съобщиха от общинската администрация.




На 11 януари се проведе заседание на Общинска епизоотична комисия при Община град Добрич  за набелязване на мерки срещу недопускане разпространение  на Инфлуенца по птиците (грип). Комисията е свикана във връзка с констатирани огнища на болестта и повишената опасност от разпространение й на територията на Република България. Участниците бяха запознати с актуалната епизоотична обстановка. Констатирани са 21 огнища на Инфлуенца по птиците при домашни стада от пет административни Области на страната - Видин, Враца, София - Област, Пловдив и Монтана.
Приетите превантивни мерки включват осъществяване на постоянен ветеринарномедицински контрол в птицевъдните обекти за спазване на мерките за биосигурност. Държавните лесничейства и ловно-рибаските сдружения да контролират за наличие на болни или умрели диви мигриращи птици и при наличие на такива, да ги предават на най-близката ветеринарна служба.
Собствениците на домашни кокошки и кокошоподобни (гъски, патици), отглеждани на закрито, също трябва да спазват противоепидемични мерки - да не допускат излизането на птиците извън дворовете на обектите, контакт между птици живеещи в дивата природа и домашни птици. Фуражът трябва да се съхранява в закрити помещения. В птицевъдните обекти трябва да се създадат необходимите условия за разделно отглеждане на домашни кокошки и кокошоподобни (гъски, патици) от другите видове домашни птици. Забранява се продажбата на домашни или други птици на нерегламентирани пазари на територията на Общината.
При отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или завишена смъртност, стопаните са длъжни да уведомят незабавно обслужващия обекта ветеринарен лекар. НДТ

 


Сходни връзки

В ДОБРИЧ НАБЕЛЯЗАХА МЕРКИ СРЕЩУ ПТИЧИЯ ГРИП | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди