изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:15 EET
ОТ ЛАГЕРА НА ГОЛЕМИЯ ТЕНИС    
Спорт ОТ ЛАГЕРА НА ГОЛЕМИЯ ТЕНИС







ГРИГОР ВЛОЖИ КОЛКОТО ТРЯБВА ЗА ТРИСЕТОВ УСПЕХ НА СТАРТА В МЕЛБЪРН

 

Григор Димитров стартира участието си на Australian Open с чиста победа със 7-6(2) 6-3 6-3 над представителя на домакините Кристофър О’Конъл, №231 в световната ранглиста.

Първата ни ракета не знаеше какво да очаква от неизвестния си съперник, който се представи достойно в първия сет, и с оглед на разликата в класите – в процеса на мача вложи точно толкова усилия, колкото е необходимо, за да вземе трисетов успех.

О’Конъл водеше жестока битка в своите сервис геймове и бе изправен пред пет брейкбола в първия сет, който в крайна сметка успя да вкара в тайбрек след неимоверни усилия.

Григор от своя страна печелеше изключително лесно подаванията си. Димитров бе 100-процентов на точките си на първи сервис (23/23) и загуби общо само четири в своите шест сервис гейма в първата част.

О’Конъл хвърли изключително много физически усилия и в тайбрека не издържа. С два минибрейка за 2-0 и 5-2 българинът приключи дългия гейм и съответно сета след близо час игра.

Форхендът на австралиеца беше стабилен, но той неминуемо се огъваше, когато Григор атакуваше бекхенда му или излизаше на мрежата.

Именно след умела атака, завършила с удар над глава, българинът си спечели брейкбол още в откриващия гейм на втората част. В следващото разиграване първата ни ракета пристисна опонента си и той прати бекхенд в мрежата.

Григор затвърди без проблеми и дършеше австралиеца на брейк разстояние, като в шестия гейм се наложи да обръща от 0-30, но не позволи на О’Конъл да стигне до първата си възможност за пробив.

С ас №11 в мача българинът приключи осмия гейм на нула и дръпна с 5-3, а малко по-късно имаше три сетбола при 0-40 в подаването на австралиеца. О’Конъл се справи с първите два, но на третия се предаде след форхенд в аут.

Срещата бе въпрос на доиграване и Димитров не закъсня да сложи точка на спора. Българинът проби в четвъртия гейм, в който изостана с 15-30, но после от дъното на корта пласира дълбок форхенд уинър по диагонала, до който опонентът му нямаше шанс да достигне. Добра се и до брейкбол, а форхенд на австралиеца в аут донесе пробива – 3-1.

Първата ни ракета затвърди с лекота, а малко по-късно довърши опонента на свой сервис за 6-3 след малко повече от два часа игра.

Статистиката отчете 15 аса (нито една двойна грешка) за победителя, 98% спечелени точки на първи сервис, 13 брейкбола (3 реализирани) и нито един брейкбол за австралиеца.

Във втория кръг Григор ще се изправи срещу Хьон Чунг. 20-годишният кореец отпусна само седем гейма на Ренцо Оливо за крайното 6-2 6-3 6-2.

Чунг в момента е извън Топ 100 на световната ранглиста и заема №105, но през есента на 2015 г. стигна до 51-та позиция. Двамата с Димитров  не са се изправяли един срещу друг.

 

 

ГРИГОР НА БЪЛГАРСКИ: БЛАГОДАРЯ ВИ, НЕВЕРОЯТНО Е ДА ВИЖДАМ ТОЛКОВА РОДНИ ЗНАМЕНА

 

Григор Димитров заяви, че не е подценил съперника си в първия кръг на Откритото първенство на Австралия – Кристофър О’Конъл. Българинът спечели в три сета, но в първия бе принуден да играе тайбрек.

„Не го подцених нито за секунда. Той игра много вдъхновено заради подкрепата от трибуните и направи някои невероятни удари, за което заслужава признание“, каза българинът.

„Като цяло играх добре в мач от първия кръг на Големия шлем, който по принцип е доста труден. Затова съм доволен и се надявам да бъда свеж за следващия си двубой.“

„Направих много добра подготовка и като цяло съм много доволен от прогреса, който показвам през последните 5-6 месеца, но все още имам доста работа за вършене.“

Водещият отбеляза, че не само О’Конъл, но и Димитров е получил солидна подкрепа, след което първата ни ракета каза: „Благодаря ви на всички“, на български.

„Всеки път, когато играя в Мелбърн, е невероятно да виждам толкова много български знамена. Подкрепата също беше невероятна. Благодаря на всички, които дойдоха тази вечер“, завърши той.

 

ЦВЕТИ ВЗЕ СЕТ НА РАДВАНСКА, НО НЕ УСПЯ ДА СЕ СПРАВИ С ТРЕТАТА В СВЕТА

 

Цветана Пиронкова затрудни много Агнешка Радванска и взе сет на световната №3, но не успя да се пребори с полякинята за място във втория кръг на Australian Open след загуба с 1-6 6-4 1-6. Така българката отпадна на старта в Мелбърн за втори пореден сезон, след като през 2016 г. отстъпи на Ярослава Шведова.

Първият сет бе катастрофален за водещата ни ракета. Тя спечели първото си подаване, след което Радванска направи серия от шест поредни гейма с три пробива. Световната №3 диктуваше всяко разиграване, сменяше ритъма и постоянно притискаше слабия форхенд на българката. Така за по-малко от половин час Радванска дръпна убедително.

В началото на втория сет обаче ситуацията на корта се промени коренно. Радванска започна да бърка повече, а Пиронкова стабилизира играта си. Това й помогна да стигне до три брейкбола в откриващия гейм. Още на първата точка за пробив Цвети проби, наказвайки с пасинг шот излязлата на мрежата Радванска.

Българката затвърди и бе много близо до това да вземе преднина от два брейка, но в третия гейм пропусна две възможности след неуспешни удари над глава, първият от които прати топката на сантиментри от линията. Изпуснатият момент сякаш сломи нашето момиче, което позволи пробив на нула за 2-2, в който Радванска блесна със страхотен „хот-дог“, който матира излязлата на мрежата Цвети.

Тя обаче продължи да се бори и след слабия сервис гейм се представи блестящо на ретур и проби отново. Но не успяваше да задържи нивото и с двойна грешка предаде гейма си за 3-3.

Поредицата пробиви продължи с четвърти пореден, а този път Пиронкова най-после удържа и при 5-3 бе на един гейм от изравняването на резултата. Радванска не се огъна отново в деветия гейм, но след това резултатът в частите бе изравнен.

С ретур в аут за 40-30 нашето момиче стигна до първия си сетбол. Тя обаче закъсня за една топка на мрежата, което означаваше дюс. От втория си опит обаче, дошъл след интелигентна къса, Пиронкова вкара мача в решителен сет.

В него обаче Радванска набързо дръпна с 4-0 с два затвърдени пробива и мисията на Цвети вече изглеждаше много трудна. Всичко, за което стигнаха силите на нашето момиче, бе да избегне нулата в решителния сет, завършил с ново 1-6.

 

 

НАДАЛ ПОТЕГЛИ С ПЪЛНА ГАЗ В МЕЛБЪРН И НЕ ДАДЕ СЕТ НА МАЙЕР

 

Рафаел Надал методично и уверено си проправи пътя към втория кръг на тазгодишния Australian Open с 6-3 6-4 6-4 над 33-годишния Флориан Майер. Матадора не просто победи един от най-опитните тенисисти в тура, но и прати послание на съперниците си, че е готов за битка за най-високо ниво.

Матадора показа подобрено представяне на сервис, брутално качествено придвижване по корта, а и вкара в употреба марковия топспин форхенд заедно с няколко на пръв поглед невъзможни къси диагонали. С представянето си вчера, Надал тотално заличи спомена за отпадането в първи кръг в Мелбърн през 2016-а и в нито един момент от двубоя с Майер, подобна развръзка не изглеждаше възможна.

Любопитен факт е, че Надал е един от 21 левичари в схемата, което е най-голямата бройка от 1999-а насам. Колкото до двубоя, Рафа неутрализира по перфектен начин играта на Майер в откриващия сет и проби рано за 3-1. Испанецът се справяше безупречно на свой сервис и получи три поредни брейкбола с цената на спечелването на първия сет при 5-2, само че съперникът му се измъкна. Въпреки това, Майер очевидно нямаше идея как да пробие крепостта на Надал и предаде сета с 3-6.

Германецът по никакъв начин не свали интензитета в играта си и вторият сет се превърна в по-сериозно предизвикателство. Чак при 4-4 гейма, Рафа успя да притисне съперника и при 40-40 се разпъна почти в шпагат, за да вкара ретура, после изтича цялата ширина на корта, за да пласира защитен слайс и изригна при следващия си удар с форхенд по правата, който кацна в ъгъла на полето на германеца. Това срина концентрацията на Майер, който предаде следващата точка, с което и подаването си за 4-5, а Надал го завърши сета по начина, по който затвори и първия – с нулев сервис гейм.

Рафа просто сервираше безупречно вчера и макар Майер да поддържаше нивото си високо и в третата част, изглеждаше само въпрос на време да се пропука. Отново при 4-4 гейма, германецът допусна първата си двойна грешка в мача (Надал не направи нито една) и изостана с 15-40. Серия от мощни форхенди го измъкна от първия брейкбол, само че Рафа вдигна триумфално юмрук при втория и поведи с 5-4. След още няколко минути Матадора изстреля още един уинър по правата и стисна ръката на Майер на мрежата след 6-3 6-4 6-4. Рафа продължава напред срещу Маркос Багдатис.

Други резултати: Франсис Тиафо – Михаил Кукушкин 6-1 6-7(3) 6-3 6-2, Пабло Карено Буста – Петер Полански 6-0 3-6 3-6 6-2 3-0 и отказване на Полански, Маркос Багдатис – Михаил Южни 6-3 3-0 и отказване на Южни.

НДТ
 


Сходни връзки

ОТ ЛАГЕРА НА ГОЛЕМИЯ ТЕНИС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди