изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 08:00 EEST
ЧИТАТЕЛИ НА НДТ И ndtnews.hopto.org АЛАРМИРАТ ЗА ЗВЕРСТВА С БЕЗДОМНИ КОТЕТА В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БАЛЧИК    
Общество Нашата читателка от Балчик Жанет Родригес многократно е публикувала в сайта ни ndtnews.hopto.org и във фейсбук страницита ни, както и в социалната ни група "Добруджанци" за проблеми с уличните животни в Белия град. Този път тя се обърна лично към ръководството на медиите ни - вестник "Нова добруджанска трибуна" и сайта ndtnews.hopto.org,  за помощ да бъдат наказани съгласно законите на България извършителите на зверства с бездомни котета в Ботаническата градина. Изпрати ни и видеозапис. Публикацията в НДТ е на 17.01.2017 г.


Видеозапис, на който се вижда как служител в Ботаническата градина в Балчик събира малки котета в чувал ни изпрати Жанет Родригес - председател на НПО за защита на животните – „Верни очички” в  Балчик.

Обяснява, че видеото е от СОТ в Ботаническата градина.

По думите й, на него се вижда Пламен Цеков, служител в УБГ, който, по думите й, е „известен с жестокостите си към животните“ от години. „Рано сутринта, преди да дойдат другите работници, гони малки котенца, точно пред управлението на Ботаническа градина, примамва ги и ги натиква в чувал. След това се озърта и хуква в посока към морето, където ги е хвърлил, за да се удавят. Има свидетел, който вижда всичко и познава Пламен Цеков“, обяснява Родригес.

И допълва: „Предупреждавала съм го много пъти, но не му пука, защото ми се присмива и казва, че не мога да му направя нищо“.

По думите на природозащитничката, служителите в Ботаническа градина отдавна там са стресирани от убийствата на котки. Жанет Родригес припомня и случай от 2014 г. Тогава служител в Ботаническа градина - Георги Николов, бил накаран от директора Валя Машкарова го събере котките в чували, защото „ги мразела, но официално версията й е, че котетата ядяли растенията, което буди смях, защото те унищожават гризачите и във всички ботанически градини по света специално развъждат котки. Та Георги Николов шокиран ги събира в чувал, но една кола ги откарва на румъно-българската граница в село Горун. Това се случва на 22 декември 2014 г. Там ги изхвърлят в заледеното поле, обречени на гибел. „Георги Николов дойде при мен и ми разказа всичко. Тогава вдигнах всичко защитни организации от много страни и отгласът за Ботаническа градина беше много отрицателен. Машкарова не се трогна от това и повече не преназначи на работа Георги Николов,защото ми е разказал истината за зверствата в Ботаническа градина, която отдавна не е към Община Балчик, а към Софийския университет. Тогава писахме много протестни имейли до ректора проф. Илчев, но той ми отговори, че съм имала богато въображение. С Машкарова разговаряха на високо ниво представители на националната мрежа за защита на животните в България и тя обеща, че повече няма да се повтори. Но, ето че сега зверствата се повтарят и вече могат да се видят на видеозаписа“, обяснява Родригес.

Потърсихме за коментар ръководителя на Университетска ботаническа градина – Балчик Валя Машкарова. Тя обясни, че във връзка с публикациите в социалната мрежа на тези обвинения е проведено вътрешно разследване. То е установило, че изнесената информация не отговаря на истината. „Взел е две котенца, но те не са изхвърлени. Това е клевета. Нека госпожата, която е подала сигнала, да каже кои са тези свидетели“, заяви г-жа Машкарова. По думите й, Цеков е отнесъл котенцата у дома си, където те продължават да живеят. 

Във връзка със случая от 2014 г., тя заяви, че никой не е разпореждал на Георги Николов за изхвърли котетата. „Те бяха изведени извън стопанския двор. Нищо повече. Изнесената информация не отговаря на истината“, заяви Валя Машкарова. И добави, че две от котетата  живеят на село, в дома на вече бивша служителка в Ботаническа градина и имат поколения.

Жанет Родригес заяви, че в момента върви електронна петиция срещу Пламен Цеков. Вече са събрани 1500 електронни подписа. Когато станат 2000, след няколко дни, тя заяви, че ще подаде жалба в прокуратурата. Ще приложи и свидетелските показания.

„От години се боря с жестокостите към животните в Балчик. Видяла съм ужасии. Има 4 покушения срещу живота ми и никога няма да спра да пропагандирам, че в природата всички сме равни - и хора, и животни. Всички имат равно право на живот. Бездомните животни са продукт на човешкото безхаберие, простотия и жестокост. Затова сме ние – организациите, да защитаваме животните. И, ако наистина са имали проблем в Ботаническа градина с тези невинни малки котенца, имаше друг начин да постъпи директорката Машкарова, а не да ги избиват вандалски. Балчиклии са потресени, защото ние – кореняците, сме хора с традиции и обичаме животните. Дори в много световни туристически гидове пише, че Балчик е градът на котките“, посочва Жанет Родригес.

Убедени сме, че със случая трябва се заеме прокуратурата, а ако действително има виновен, той да бъде наказан според законите на държавата ни.

НДТ



МОЛИМ ЧИТАТЕЛИТЕ ДА НИ ИНФОРМИРАТ, КОГАТО ВИДЯТ ПУБЛИКАЦИИ НА НДТ В ДРУГИ МЕДИИ, БЕЗ ДА СЕ ПОСОЧВА ИЗТОЧНИКЪТ ИМ, КАКТО Е СТАНАЛО И С ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ.
Димитър Дуков
 


Сходни връзки

ЧИТАТЕЛИ НА НДТ И ndtnews.hopto.org АЛАРМИРАТ ЗА ЗВЕРСТВА С БЕЗДОМНИ КОТЕТА В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди