изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:39 EET
Мистерията около смъртта на оператора Асен в Белград се задълбочава (ВИДЕО)    
НовиниНа 4 януари в покрайнините на Белград загина българският оператор Асен Петров. Смъртта му разтърси близките и колегите му. Мистериозните обстоятелства около случая и липсата на официална информация от Сърбия оставиха много неизвестни. Семейството на Асен се довери единствено на Канал 3 да потърси отговорите.


На 9 януари семейството на 29-годишния Асен Петров го обяви за издирване. Той трябвало да се прибере от екскурзията си в Сърбия преди 3 дни, но близките му изгубили връзка с него. Ден по-късно, външното ни министерство съобщи, че в Белград е било намерено безжизнено човешко тяло, за което се предполага, че е на Асен. Той бил открит на 4 януари в 23.40 ч.

Сръбската страна уведоми България с цели 5 дни закъснение. Според резервацията, направена през личния имейл на Асен, той се регистрирал в хостел в Белград заедно с две момичета – Борислава Ненкова и Михаела Маринова.

Оказа се обаче, че никой от близкия му кръг не ги познава. Асен си направил и втора резервация в друг хотел. Той казал на близките си, че ще пътува към Белград с две коли, но всъщност взел полет на Air Serbia.

Редицата противоречия и мистериозни обстоятелства озадачиха семейството му. В опит да намери следи, екип на Канал 3 тръгна по стъпките му към Белград. 

Над 10 дни след смъртта на Асен, на мястото, където е открито тялото му, тази полицейска лента все още напомня за зловещата случка. 

В блока, пред който е загинал Асен, не можеш да влезеш, ако нямаш специална карта, или някой не те пусне. В 19-етажния блок непрекъснато има движение. Има и камери за наблюдение, записите вече са иззети, а полицията се надява от тях да разбере какво се е случило. След по-малко от минута, вратата се отваря. Оказа се, че жителката на блока е разбрала за трагедията с Асен.

„Полицията взе записите от камерите. Иначе помня, че се случи на 4 януари късно вечерта. Точно сложих децата ми да си легнат и тогава чух нещо - силен удар. Аз живея на втория етаж. И чух, но не осъзнавах, че се е случило точно това. Не ми го побира умът, този квартал е толкова спокоен по принцип. Буквално ми се струва невъзможно, защото тази сграда не е известна с абсолютно нищо. Затова се питам – защо тук, защо точно тук?

От канал 3 правят опит да намерят домоуправителя на блока в опит да се доберат до ключа от терасата на 18-ия етаж. Предполага се, че именно от там пада Асен.

"След като посетихме мястото на инцидента, се упътихме към улица „Бранкова”. Там Асен е направил първата си резервация през сайта за настаняване Airbnb. Свързахме се по телефона с хоста на апартамента, в който е отседнал. Той отказа да се срещне с нас с довода, че от полицията са му забранили да  разкрива подробности от разследването. От думите му обаче стана ясно, че и той, и шофьора Небо, който е докарал Асен от летището до хостела срещу 30 евро, са дали показания", казва в репортажа си журналистката от телевизията. 

На 31 декември, през личния си имейл Асен си прави втора резервация за хотел „Славия”. Следвайки стъпките му, нашият екип също реши да отседне тук. На рецепцията отказват да дадат информация с довода, че е противозаконно да изнасят данни за гостите си.

Защо Асен е наел втори хотел, в който да отседне? Като за един от дните на престоя му, а именно този на смъртта му - 4 януари, той се е припокрил с първото място, на което е отседнал. Това е още една от многото загадки около мистериозната му смърт.

В посолството ни в Белград се разплита и една от основните мистерии по случая – имало ли е две момичета с Асен. Оттам уверяват, че е направена щателна проверка и не е установено хора с имена Борислава Ненкова и Михаела Маринова да са влизали на територията на Сърбия.

От Висшата прокуратура в Белград твърдят, че все още не разполагат с резултатите от аутопсията на Асен Петров. И че повече информация може да се получи след приключване разследването. От полицията в България увериха, че действията на следователите се следят изкъсо от полицейския ни аташе в Белград Йордан Йорданов. Той получава всекидневно информация за развитието по образуваното досъдебно производство.

Канал 3 твърди, че разследващите в Сърбия работят по 3 версии за смъртта на Асен. Сред тях са инцидент, убийство и най-вероятната според публикация в сръбския вестник „Вечерне новости” - самоубийство.

Сестрата на Асен – Милена категорично отхвърли тази възможност. След проверка в личния му имейл, тя установила, че си е запазил двупосочен билет за самолета, с който е летял до Сърбия. Асен имал и уговорка с приятели да кара сноуборд на Банско след престоя си в Белград. Нито едно от тези действия не предполага планиране на самоубийство. Свързахме се по Скайп и с най-добрата приятелка на Асен – Катя. Тя също отхвърли версията той да е искал да сложи край на живота си.
В някои медии се появи информация, че освен 2 промила алкохол, в кръвта на Асен са открити и следи от наркотици.

Възможно ли е Асен да е бил нападнат, поради факта, че е журналист. Въпреки че той е бил в Белград по време на отпуската си от 3 до 8 януари, допуснахме, че би могло да е носил със себе си снимачна техника.

Статистиката, която организацията води, сочи, че нападенията над журналисти в Сърбия съвсем не са рядкост.
Броят на нападенията срещу журналисти в Сърбия се увеличава през 2016-а в сравнение с предходните години. Сега има повече вербални, отколкото физически нападения. И те по-конкретно се случват през социалните мрежи и интернет. Независимото сдружение на журналистите в Сърбия разполага с база данни. През изминалата година има 9 физически нападения, 26 устни заплахи и закани, едно нападение срещу имуществото и 33 регистрирани опити за натиск върху журналисти. В сравнение с 2015-а регистрирахме близо двойно увеличение. Важно е да подчертаем, че през миналите 15 годинисе случиха 3 убийства на журналисти в Сърбия. И до ден-днешен не е разкрит извършителят на нито едно от тях, се посочва в позицията на Независимото сдружение на журналистите в страната. 

Албанският журналист Идро Сефери, който работи в Сърбия, разказва за случай на жестоко пребит оператор от турската агенция TRT. Извършителят на нападението не е открит и до ден днешен.

„Познавам добре колегата от агенция TRT, който беше пребит в Сърбия. Той е отличен професионалист. И това, което го сполетя, беше страшно за всички нас. Съществуват редица версии, но още не се знае кой, къде и защо го нападна. Новината за случилото се тук с българския журналист също е шокираща. Каквото и да се е станало обаче, винаги изначалната мисъл е, че журналистите сами са си виновни. В такива случаи често не се стига до истината. Има редица причини за нападения над представители на медиите и тези случаи трябва да бъдат разкрити. Такава беше обстановката по време на войните тук, но за съжаление ситуацията не се е променила и до днес. Журналистите имат нужда от много по-добра защита”, коментира той.    

Роднините на Асен споделят, че нямат доверие в разследването, което се води на сръбска територия. Причината - забавянето на уведомлението с 5 дни и многото неизвестни по случая. Затова призоваха българската страна да проведе паралелно разследване. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова не изключи такава възможност, макар че практиката обикновено е друга.

Роднините на Асен Петров настояват да му бъде направена втора аутопсия тук в България. В момента чакат разрешение от районния прокурор, който ще поеме случая. И докато близките му са в очакване на заключението на съдебните медици в България, най-добрата му приятелка отказва да приеме, че Асен си е отишъл.
http://www.blitz.bg/
 


Сходни връзки

Мистерията около смъртта на оператора Асен в Белград се задълбочава (ВИДЕО) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди