изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:18 EET
КУРС ЗА БРЕМЕННИ В АГ-ОТДЕЛЕНИЕ ПОДГОТВЯ БЪДЕЩИТЕ МАЙКИ    
Здраве В АГ-отделение всяка седмица организираме курс за бременни, на който подборно отговаряме на въпросите на бъдещите майки, съобщи за НДТ началникът д-р Валентин Димитров. Според него, към курса има интерес, постоянно има поне 10 жени. На въпросите на бременните отговарят старшата сестра и някой от лекарите. "Вълнува ги как се провежда бременността, какво трябва да правят по време на бременност, как да се хранят или да не се хранят, да се разхождат или да лежат, дали да имат домашни любимци, да ходят ли на работа или не - сподели д-р Димитров.

- Следващите въпроси са свързани с раждането - как протича, как започва, какви са болките, кога трябва да постъпят в отделението, какво да правят. После се интересуват как да си гледат бебетата, да ги кърмят или не. Тогава голяма част от въпросите са към колегите неонатолози". По думите на началника на АГ-отделение, особено при жените, на които предстои първо раждане, има много въпроси. Някои пък проявяват интерес какво е състоянието на болницата, на стаите, къде ще раждат, къде ще лежат после, къде ще си гледат бебетата. "Водим ги, разглеждат", обясни лекарят. Той посочи, че жени, родили първото си дете във Варна, предпочитат следващия път да родят в добричката болница. И макар и да няма точен отговор на въпроса защо е така, посочва, че АГ-отделение предлага много добри условия.
1 055 родилки са преминали през м. г. през отделението, сочи статистиката. Родените бебета са 1 077, между тях има и 22 близнаци. Данните показват, че през 2015 година са били 990. Според д-р Димитров, вероятно една от причините за повечето новородени е фактът, че бяха закрити болници в областта и жените раждат в Добрич. От друга страна предполага, че може би става дума и за увеличаване на здравната култура на бъдещите майки, защото се повишават знанията им за бременността и раждането благодарение на медиите и интернет. "Бих препоръчал да не се информират от интернет, ама много бих го препоръчал - сподели началникът на отделението. - Защото те се не информират от сериозни медицински източници, а от разни форуми. Там всяка жена, която е родила или не е родила, казва какво мисли по даден въпрос. По-скоро имат вреда от тази информация от интернет отколкото полза. Интернетът е дотолкова да знаят какви въпроси да поставят на лекаря когато ходят на консултация".
Имаме категорично основания да празнуваме, защото отчитаме една година на много интензивен и много ползотворен труд, каза началникът на отделението по повод предстоящия Ден на родилната помощ. Той посочи, че през 2016 година нямат загубена родилка, нямат и много неприятен инцидент. Д-р Димитров е категоричен, че лекарите и акушерките са положили огромен високо квалифициран труд през периода. "Сред обществеността битува мнението, че жената си ражда сама. Това не е така. В моя учебник на първата страница пише: "Българската майка ражда сама. Но понеже има известни отклонения от това сме написали следния учебник". И следват 800 страници", разказа д-р Димитров. От свое име той благодари на всички, работещи в отделението да огромния и качествен труд, който са полагат. НДТ 


 


Сходни връзки

КУРС ЗА БРЕМЕННИ В АГ-ОТДЕЛЕНИЕ ПОДГОТВЯ БЪДЕЩИТЕ МАЙКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.72 секунди