изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:50 EET
ДНЕС НАСТЪПИ КИТАЙСКАТА НОВА ГОДИНА - 2017 - ГОДИНА НА ПУРПУРНИЯ ОГНЕН ПЕТЕЛ    
Китай Китайската Нова 2017 година е годината на Червения огнен петел. Започва от 28 януари 2017 и продължава чак до 15 февруари 2018. Това е годината, в която ще трябва да работите усърдно и да бъдете търпеливи в постигането на целите си.









В Китай тя не се нарича „Китайска нова година“ – Китайците празнуват Лунната нова година или както е по-известна - Пролетния фестивал. Празникът не се чества само в Китай, а и в цяла югоизточна Азия. Жителите на Корея, Виетнам, Япония и много други държави празнуват Лунната нова година всеки януари и февруари.

Китайската нова година е едно мини „Велико преселение на народите“ – Празникът е една от малкото възможности китайците, които работят далеч от своите родни места,  да се видят със своите роднини и близки. Те са готови да се возят в претъпкани автобуси и влакове в продължение на дни, да купуват билети от черния пазар, а даже и да вървят пеш, само и само за да се видят със своите любими хора. Според китайските власти броят на пътуванията миналата година са надхвърлили 3,62 милиарда, което прави миграцията по време на Пролетния фестивал най-голямата миграция на хора в света.

Китайската Нова година не е само един ден – празнуването на Лунната нова година продължава 15 дни. Тази година започва на 28-ти януари и продължава до 11-ти февруари.

Време на суеверия и традиции – През първия ден на новата година не е разрешено къпането, чистенето на къщата и прането на дрехи. Не бива да се изхвърля и боклукът, защото така ще може да изхвърлим добрия късмет и просперитета на семейството. Вторият ден е посветен на виждането с близки и далечни роднини, а на третия ден такива срещи трябва да се избягват, защото се счита, че тогава стават най-много скандали.

Самотните китайки могат да си наемат приятел по интернет – Празникът може да бъде изключително тежък за самотните китайци и китайки. Родните обичат да задават въпроси като: „Имаш ли си приятел/приятелка?“, „Кога ще се омъжиш/ожениш?“, „Защо още не сте си родили деца?“ и други. Но най-големият сайт за интернет търговия в Китай, Taobao, вече е решил проблемът – може да си наемеш приятел само за 500 юана ($85). А по-представителните струват над 8000 юана ($1400). Промоцията включва „безплатни прегръдки, държане на ръце и целувка за довиждане“, а специалните желания се заплащат допълнително. Ходенето на вечеря струва 50 юана ($8) на час, а гледането на филм 30 юана, а ако е трилър цената скача на 60 юана.

Думите имат магическа сила – В южните части на Китай не е препоръчително да си купуваме обувки по време на празника, защото думата за „обувка“ звучи близко до думата за „губя“ на кантонски. А в северните части хората лепят йероглифа за просперитет Fú наопаки, защото fú dàole (йероглифа за просперитет се е обърнал) е омоним на просперитетът е дошъл

Пиратките плашат чудовища – Според поверията лошото чудовище полу-дракон, полу-лъв излиза и атакува хората по време на Китайската нова година. То се страхува много от силните шумове, заради големите си уши и хората гърмят пиратки и забележителни фойерверки, за да го уплашат.

Червени гащички за хората, родени под зодиакалния знак на година, която идва – Червеното е цвят асоцииран с късмет и просперитет в Китай и голяма част от украсата за празника е в червено и златно. Освен, че лошото чудовище се страхува от силния шум, то се плаши и от червения цвят. 

Време е за сладки – Храната е в центъра на всички традиционни китайски празници, но е особено важна за Пролетния фестивал. Задължително се похапва нещо сладко, за да бъде годината сладка. Любими храни са оризов кекс, ориз с осем съкровища, захаросани плодове и други.

Традициите не са това което бяха – Тъй като китайците са изключително практични хора, не всички спазват обичаите до последната точка. Ако някой види хубава промоция на евтини обувки, може да избере да прочете правилата малко по-различно и да каже, че думата за обувки е омоним на думата за хармония и затова не трябва да се изпуска тази оферта. Най-важното за Китайската нова година е хората да си прекарат добре в компанията на близките и родните, а подробностите са само подробности.

Източник: chronicle.bg
http://www.haskovo.net/



Какво трябва да знаем за годината на Червения огнен петел


Китайската Нова година започва на 28 януари 2017 г. и свършва на 15 февруари 2018 г. като според Източната астрология тя ще премине под знака на Червения огнен петел.

Ето 10 неща, които е добре да знаем за годината на Червения огнен петел:

1. През годината на Огнения петел най-трудно ще бъде в началото. Първите няколко месеца от Китайската Нова година ще бъдат най-тежки, защото тогава всеки от нас ще трябва да се пребори с вредните навици и пороци, с комплексите и страховете си, ако иска да успее след това.

2. През годината на Огнения петел трябва да търсим хармонията с интимната половинка, семейството, приятелите, колегите, защото Петелът е управляван от огнения елемент или Ин.

Това е времето, в което всеки един от нас трябва често да се усамотява и да търси вътрешния баланс на ума и душата.

3. През годината на Огнения петел ще работим здраво, защото Петелът е известен със своята целеустременост, ефективност, честност. Това е времето, в което всеки един от нас не само може да гради успешна кариера, но и да преследва мечтите си.

Годината на Огнения петел е невероятно подходяща за успешна самореализация, за усвояване на нови професионални върхове или за смяна на местоработата.

4. През годината на Огнения петел трябва да се отнасяме сериозно към парите и да ги харчим разумно - трезво да преценяваме рисковете и да се разпростираме според джоба си.

Годината ще бъде успешна и за бизнеса. Много от нас ще се замислят за собствена фирма, а по-малките компании ще започнат стремително да растат и да се разширяват, а големите - да превземат нови пазари и територии.

5. През годината на Огнения петел, ако искаме да бъдем здрави, трябва да се обърнем към природата - лечение с билки и гъби, хомеопатия, алтернативни практики, йога, медитация... Не забравяйте да правите и редовно любов, защото освен наслада, сексът е и здраве и гони стреса надалеч.

Годината на Петела обещава увеличаване на болестите на дихателните пътища и епидемиите от грип, а в края на годината трябва да се пазим от опасни травми.

6. През годината на Огнения петел необвързаните имат почти 90% шанс да срещнат любовта на живота си, дори да сключат брак. Ако вече сте създали семейство, това е много благоприятен период да планирате бременност - зачеването ще се случи лесно, бременността ще мине леко, ще родите здраво и спокойно бебе.

7. През годината на Огнения петел всичко ще бъде обагрено в червено, но трябва да избягваме да носим този цвят. Освен за червеното облекло и аксесоари, трябва да забравим и за червените камъни като рубин или гранит.

За да тушираме огнената стихия на червеното, хубаво е да заложим на земните цветове - бежовото, пясъчните нюанси и светложълтото. Кафявото и жълтото са цветовете на Годината на Петела, които са подходящи за всички знаци от Китайския зодиак.

8. През годината на Огнения петел задължително трябва да имаме лилавите нюанси в интериора на дома и офиса. Според Фън шуй, ако заложите на този цвят в обзавеждането, късметът винаги ще е с вас. Лилавото, което се получава от смесването на синьо и червено, символизира сила, благородство, лукс, независимост, креативност, амбиция.

9. През годината на Огнения петел почти всички зодии от Китайския хороскоп ще се чувстват добре. Годината ще бъде супер успешна за хората от зодия Дракон. Отлична за родените под знака на Змия, Вол и Петел. Плъх и Тигър също ги очаква ползотворна година. За Коза, Глиган и Маймуна ще има от всичко - добро и лошо, радост и мъка, смях и сълзи... Заек, Кон и Куче да се готвят за изпитания, защото годината за тях ще бъде най-тежка.

10. През годината на Огнения петел заложете на два камъка - аметист и топаз.

Aмeтиcтът e извecтeн ĸaтo ĸaмъĸa нa "дyxoвнocттa и дoвoлcтвoтo". Той имa ycпoĸoявaщ и peлaĸcиpaщ eфeĸт, ĸoнтpoлиpa нeгaтивнитe миcли, подпомага пpeoдoлявaнeтo нa cтapи eмoциoнaлни paни, дaвa пpoницaтeлнocт в бизнec дeлaтa.

Toпaзът e мoщeн лeчeбeн ĸaмъĸ, който cтимyлиpa мeтaбoлизмa и xpaнocмилaнeтo, peгyлиpa пpитoĸa нa ĸpъв, успокоява нервите и балансира духа. Cиният тoпaз нacъpчaвa твopчecĸoтo вдъxнoвeниe, yĸpeпвa щитoвиднaтa жлeзa, пoдoбpявa oбмянaтa нa вeщecтвaта и подпомага cвaлянето на ĸилoгpaми. Жълтият тoпaз пpoтивoдeйcтвa нa лoшитe нacтpoeния и ycпoĸoявa paздpaзнитeлнocттa, пpичинeнa oт липcaтa нa cън. Πoмaгa дeтoĸcиĸaциятa нa opгaнизмa и peгeнepaциятa нa тъĸaнитe. Избягвайте да носите розов топаз през годината на Петела, защото той в себе си има червено.

pik.bg



 


Сходни връзки

ДНЕС НАСТЪПИ КИТАЙСКАТА НОВА ГОДИНА - 2017 - ГОДИНА НА ПУРПУРНИЯ ОГНЕН ПЕТЕЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди