изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 00:42 EEST
В ИМПЕРИЯТА НА ТЕНИСА    
Спорт
  • СЕРИНА СПЕЧЕЛИ ИСТОРИЧЕСКАТА 23-ТА ТИТЛА В ШЛЕМА И ОТНОВО Е №1 В СВЕТА
  • ФЕДЕРЕР ПОКОРИ НАДАЛ И ТИТЛА №18 В ШЛЕМА ВЪВ ВЕЛИКА БИТКА НА ТИТАНИТЕ




Серина Уилямс победи сестра си Винъс с 6-4 6-4 на финала на Australian Open и излезе еднолично на върха по спечелени титли от Големия шлем в Оупън ерата. Легендарната американка вече има 23 „мейджъра“ на сметката си и изпревари с един германката Щефи Граф, с която от Уимбълдън миналия сезон деляха първата позиция.
Нещо повече – Серина вече е само на един трофей от Маргарет Корт, която пише история през 60-те и началото на 70-те на миналия век и приключва кариерата си с 24 трофея.
По-малката от двете сестри Уилямс ще си върне и първата позиция в световната ранглиста, която бе отстъпила на Анджелик Кербер.
Двубоят започна с четири поредни пробива. Серина беше агресивна на ретур и неубедителна в подаванията си. Още в третия гейм тя показа, че е нервна, след като счупи ракетата си, подведена от топката, която закачи филето и влетяла неспасяемо в полето.
След 2-2 Винъс най-накрая удържа подаването си, а първи спечелен сервис гейм записа и Серина. След това тя нанесе ударът, който реши първата част. По-голямата от сестрите направи двойна грешка за 30-40 и малко по-късно бекхенд уинър профуча край нея за нов пробив и 4-3 за Серина. Без нови брейкболи първата част приключи с 6-4 за малко повече от 40 минути.
51 пък бяха изминали от началото, когато Винъс допусна нова двойна грешка за 0-40 в третия гейм на втория сет и Серина имаше нови три възможности за ранен пробив. С перфектно сервиране обаче 36-годишната ветеранка се отърва.
Малко по-късно обаче със силен гейм на ретур Серина проби за 4-3 и се приближи на два гейма от 23-та. Затвърждаването бе рутинно – с гейм на нула и изглеждаше, че приключването на финала е само формалност.
Винъс взе деветия гейм, за да остане още малко в мача. При 30-30 в десетия гейм прати форхенд в мрежата и Серина имаше шампионска точка и секунди по-късно узакони седмата си титла в Мелбърн, без да загуби сет през изминалите две седмици.

Роджър Федерер спечели мач, който преминава границите Australian Open, турнирите от Големия шлем и тениса въобще. Легендарният швейцарец подобри собствения си рекорд и вдигна 18-а титла от Шлема при мъжете с 6-4 3-6 6-1 3-6 6-3 над Рафаел Надал в едно от най-великите съперничества в спорта за всички времена.
Федерер отговори като голям шампион на мненията, че времето му в елита на тениса е изтекло и че никога няма да вземе нова титла от славното каре. Вместо това, още в първия си турнир след 6-месечен период извън корта заради контузия в коляното, Роджър достигна до финала, изправи се срещу най-големия си съперник в 19-годишната му професионална кариера и извървя пътя до така желания трофей №18 от Големия шлем.
Още с общия кадър преди началото на мача, който ни показа имената на Федерер и Надал на таблото, се върнахме назад във времето в една реалност, която ни бе донесла толкова велики тенис моменти и битки между двамата титани в играта. „Това е мечтаният финал за фенове и специалисти, но не и за мен“, побърза да уточни треньорът на Рафа – Тони Надал.
И наистина, всичко около мача сякаш вещаеше 18-а титла за Федерер от Големия шлем. Вечерна сесия, по-бърз корт, физически и психологически унищожителен петчасов полуфинал за Надал срещу Григор Димитров… Маестрото може и да бе спечелил едва един от последните пет сблъсъка между двамата, но през последните две седмици прекара на корта 13 часа и 40 минути срещу 18 часа и 59 минути за Рафа.
НДТ


 


Сходни връзки

В ИМПЕРИЯТА НА ТЕНИСА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди