изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:37 EEST
Президентът Румен Радев с първо работно посещение в Брюксел (ОБЗОР)    
Европейски съюз София. Президентът Румен Радев е на първото си работно посещение в Брюксел като държавен глава на България. В рамките на визитата си той проведе срещи с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Миграционната криза, гарантирането на сигурността на европейските граждани и перспективите за увеличаване на икономическия растеж в ЕС, са били водещите акценти по време на срещата на президента Румен Радев с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Брюксел.

„Поставихме въпроса за сигурността на нашите външни граници във всички аспекти. Имаме пълното разбиране за проблемите, пред които сме изправени и очакваме още по-голяма помощ“, подчерта президентът Радев пред журналисти след края на срещата. По думите му солидарността в ЕС е фактор, когато външните граници са защитени с усилията на всички. Президентът призова за ревизия на Дъблинското споразумение, което заплашва да превърне държавите от периферията на ЕС в буферна зона за влизащите в Европа мигранти. Според държавния глава силата на Европейския съюз е в предвиждането и управлението на кризите, а не в тяхното потушаване и подчерта, че страната ни подкрепя изработването на общ план, който да бъде приложен в случай на рязко нарастване на миграционния натиск към България. „Трябва да бъдем сигурни, че нашата граница ще бъде защитена достатъчно добре. Сравнете нашите полицаи с какво оборудване разполагат, с това на хората от Фронтекс. Разликата е огромна и трябва да изравним условията“, подчерта Румен Радев. По време на срещата Румен Радев е изразил и очакването на страната ни планът „Юнкер“ да има географска и секторна насоченост и да бъде приложен така, че да дава възможност на държави като България да участват по-пълноценно в предлаганите мерки за икономически растеж.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е изразил подкрепата си за предприетите от българските институции мерки за засилване на охраната на външните граници на съюза, както и очакване страната ни да посочи областите, в които се нуждае от допълнителна подкрепа. Той е изразил високата си оценка за създаването на вицепремиерски пост в назначеното от президента Румен Радев служебно правителство, който да се фокусира върху подготовката на предстоящото българско председателство на ЕС през първата половина на 2018 г. В отговор на журналистически въпрос дали на срещата е бил обсъждан следващият български представител в Европейската комисия, президентът Радев заяви, че не е добре решението за този пост да бъде взето в условията на изострена предизборна кампания и че това следва да е ангажимент на следващото правителство. По-късно през деня на съвместен брифинг на българския държавен глава Румен Радев и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер стана ясно, че Европейската комисия разбира и приема желанието на България сама да определи кога да бъде направен изборът за определянето на нов български представител в ЕК. Председателят на ЕК приветства положените от България усилия и постигнатия огромен напредък по Механизма за сътрудничество и проверка и потвърди очакването си той да отпадне до края на мандата на настоящата Европейска комисия.
В края на деня на съвместен брифинг с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни президентът Радев изрази увереност, че в партньорство с европейските институции въпросът за общата европейска сигурност ще намери своето успешно и трайно решение. „Сигурността на европейските граждани започва от гарантирането на сигурността на външните граници на България“, заяви той. „Миграцията е предизвикателство за целия Европейски съюз, а не само за отделните национални държави“, посочи от своя страна Антонио Таяни, който изрази пълната подкрепа на Европейския парламент за предприетите от страната ни мерки за справяне с миграционния натиск и предоставянето на закрила на бежанците. Той потвърди и позицията на ЕП, че България отговаря на всички изисквания за присъединяване към Шенгенското пространство. „Това решение обаче трябва да бъде взето с консенсус и от държавите-членки“, добави председателят на ЕП. Антонио Таяни приветства и избора на дългогодишния представител на страната ни в Европейския парламент Илияна Йотова за български вицепрезидент.
Във вторник президентът Румен Радев ще разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и ще посети Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, в Монс.  http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Президентът Румен Радев с първо работно посещение в Брюксел (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди