изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 14:28 EEST
Румен Радев: За нас в България НАТО остава изключително важна организация    
По света За нас в България НАТО остава изключително важна организация за защита на сигурността на държавите членки и за гарантиране на стабилност извън границите на алианса, заяви президентът Румен Радев на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, след като двамата разговаряха в централата на пакта в Брюксел.

Самият факт, че аз в ролята на български президент в своята първа визита в чужбина посещавам главната квартира на НАТО, показва значението на НАТО за България като организация на споделени ценности и на споделени отговорности за колективната сигурност и отбрана, посочи Радев. Подкрепяме усилията на НАТО за отбрана и възпиране и смятаме, че България е част от тези усилия, заяви българският президент. Ще правим занапред всичко необходимо, за да гарантираме общия принос за колективната отбрана и сигурност. За последните три години НАТО претърпя сериозна адаптация, България е част от нея и този процес ще продължава, защото така изисква международната обстановка в момента, каза президентът Румен Радев.

Той е уверил генералния секретар, че България ще положи максимални усилия, за да постигне решенията от Уелс за достигане на 2 процента от БВП на разходите за отбрана.

bnt.bg

Президентът препотвърди евроатлантическата ориентация на България

В разговорите си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг българският президент Румен Радев препотвърди евроатлантическата ориентация на България. По думите му фактът, че първото му работно посещение е именно в Белгия знак за обща ценностна система и отговорности с алианса.

Радев поясни, че отбранителният потенциал на НАТО трябва да върви ръка за ръка с Русия.

„Както и президентът Доналд Тръмп сподели основните заплахи са международният тероризъм и борбата с „Ислямска държава”. Няма как да не се обединят усилията на НАТО и Русия”, смята Радев.

„Когато става въпрос за отношението към Русия това е пропорционален отговор към поведението на Русия, която изгради голяма военна мощ в последните години и използваше военна сила срещу съсед”, припомни Столтенберг.

http://www.btv.bg/

Йенс Столтенберг към Румен Радев: Хубаво е да Ви видя и очаквам да работим заедно

Брюксел.
Днес в централата на НАТО в Брюксел се проведе среща между президента на България Румен Радев и генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг. В официалния сайт на НАТО NATO.int е публикувано официалното заявление по случая на Столтенберг.
„Добре дошли в централата на НАТО. Поздравления за назначаването ви за президент. Бих желал да кажа „добре дошли обратно“ в централата на НАТО защото сте ми казали, че сте работили тук преди години и това подчертава личната ви ангажираност и разбиране за важността на НАТО. Във Вашата предишна роля като командир на българските ВВС Вие ни помогнахте да пазим въздушното си пространство. И знам, че ще останете ангажирани на НАТО и на нашата споделена сигурност сега във Вашата нова роля на президент“, пише в заявлението.
За почти 13 години България е ценен съюзник, правещ важен принос за колективната ни отбрана. Вие предоставяте кораби на НАТО, за да патрулира в Черно Море. Играете важна роля в сигурността на Вашия регион, чрез приноса си към присъствието на НАТО в Косоно, Вашата подкрепа на евроатлантическата интеграция на Западните Балкани и Вашата помощ за Украйна, където водите фонда на НАТО по медицинска рехабилитация“, пише в заявлението.
„Аз съм също много благодарен за Вашата силна ангажираност към присъствието на НАТО в Афганистан, където помагате в борбата срещу тероризма и предотвратявате това Афганистан отново да се превърне в безопасно място за международния тероризъм. Срещал съм се с български войници в Афганистан и е чудесно, че мога да ви кажа, че те бяха много професионални, много ангажирани и ние сме горди да имаме български войници, част от нашето присъствие в Афганистан“, заяви Столтенберг.
„Средата на сигурност, която ни обгражда се променя. Ние виждаме една по-настоятелна Русия. Виждаме безредици и насилие на юг – тероризмът. Ние виждаме кибер-атаки и хибридна война. НАТО отговаря. Ние отговаряме като увеличаваме присъствието си и югоизточно от Алианса и в Балтийските републики и в Полша. Ние засилваме нашето присъствие в черноморския регион с пакет от мерки на земята, във водата и във въздуха. Ние ще приключим работата си на срещата на министрите на отбраната през февруари. Някои съюзници от НАТО вече посочиха, че ще допринесат за това присъствие. Силен знак за солидарността на НАТО“, пише още там.
„Но сигурността не е безплатна. Затова и трябва да увеличим бюджетите по отбрана и приветствам това, че България вече е започнала да увеличава инвестициите си в отбраната. Смятам, че това подчертава ангажираността на България към НАТО и към решенията на НАТО за засилването на колективната ни отбрана“, сочи се там.
НАТО не иска конфронтация с Русия. Не искаме нова Студена война, затова и отговорът ни е премерен. Той е прозрачен и защитен. Но даваме ясен знак, че сме заедно. Че всички съюзници са готови да се защитят един-друг. Затова и президенте, добре дошли отново в централата на НАТО. Хубаво е да ви видя и очаквам да работим заедно. Добре дошли отново“, пише в заявлението на Столтенберг, отправено към Румен Радев.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Румен Радев: За нас в България НАТО остава изключително важна организация | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди