изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:36 EET
Прокуратурата пред ВАС: Референдумът на Слави е задължителен    
Ред и сигурност Прокуратурата пледира пред Върховния административен съд (ВАС) в полза на жалбата на инициативния комитет на референдума на Слави Трифонов срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което бяха обявени резултатите.


В залата се яви лично заместничката на главния прокурор Сотир Цацаров и ръководител на Върховната административна прокуратура (ВАП) Ася Петрова, според която над 12-те хиляди бюлетини, пуснати без пликове, неправилно не са отчетени от ЦИК в общия брой на гласувалите.

Именно това е същината на целия спор, тъй като толкова гласове не достигнаха избирателната активност да бъде достатъчна, за да станат приетите на референдума предложения задължителни за парламента. Петрова заяви, че жалбата на инициативния комитет за референдума е основателна и ВАС трябва да отмени решението на ЦИК.

Един от основните й доводи в тази посока бе, че след първото преброяване на гласовете от ЦИК бяха отчетени 12 027, които не достигат резултатът му да стане задължителен. Назначената от ВАС експертиза е установила общо 12 481 – с над 500 повече. Затова и Петрова заключи, че ако тя бяха счетени за валидни, вотът от допитването щеше да бъде задължителен.

Адвокатът на инициативния комитет пък посочи, че изготвената по делото експертиза е установила 12 481 бюлетини без пликове. Освен това всички корекции в секционните протоколи били правени в посока занижаване на общия брой гласували и нямало нито една, която да ги завишава. В 7 от общо проверените от експертите 44 секции пък били направени поправки от ЦИК без повторно преброяване, а в 3 от тях изобщо нямало пликове. Всички тези обстоятелства създават съмнения за честността на обявения от ЦИК краен резултат и затова той трябва да бъде отменен, заключи адвокатът на "Шоуто на Слави".

От ЦИК пък обясниха, че "идеалният резултат" е броят на подписалите се гласоподаватели да е равен на броя на пликовете, но тъй като това не е било това, комисията е приемала по-благоприятния за инициативния комитет резултат от всяка секция. В хода на експертизата, назначена от съда, не са били открити бюлетини бе плик, заявиха още от ЦИК.

След като изслуша пледоариите ВАС обяви казуса за решаване. Препоръчителният срок за постановяване на решение е до един месец.

След края на съдебното заседание сценаристът на "Шоуто на Слави" Тошко Йорданов, който присъства в залата, изрази задоволството си от факта, че "независимата прокуратура" също е изразила становище, че резултатът от референдума е задължителен.

Пледоарията, прочетена преди това от зам. главния прокурор Петрова, бе напълно в духа на близките позиции, демонстрирани през последните месеци от Цацаров и Трифонов. Както е известно, още преди инициативният комитет на шоумена да заведе делото пред ВАС, главният прокурор призова "като гражданин" Народното събрание да приеме и трите предложения от допитването. Мотивът му бе, че "за първи път е имало толкова масово участие от страна на населението на референдум и за първи път можем да говорим за истински референдум, с ясно и точно поставени въпроси, които касаят бъдещето на страната".

Впоследствие Трифонов бе поканен на среща с главния прокурор, след която заяви, че двамата са се оказали с "много близки позиции по отношение на това, което се случва в държавата и по отношение на референдума". Няколко дни по-късно Цацаров изпрати и писмо до "Шоуто на Слави", в което обяви, че независимо дали отчетената избирателна активност включва въпросните 12 хиляди гласа, депутатите трябвало да приемат резултата, защото "трите "Да" станаха задължителни".

Съюзът Трифонов-Цацаров пролича и по време на едно от изданията на шоуто, в което по повод масовия протест на съдии от Софийския районен съд (СРС) срещу поредната проверка в съда, назначена този път по сигнал на Цацаров, бяха поканени две съдийки, които да разкритикуват протестиращите си колеги. Те заявиха, че не политиката на ВСС е причина за нерешения проблем със свръхнатовареността на СРС, а това, че в съда имало хора, които не работели достатъчно. Подалият оставка негов председател Методи Лалов на свой ред не бил предприел мерки срещу мързеливите си колеги.

Висящото дело във ВАС бе един от мотивите, с които повечето партии в отишлия си парламент отказаха да обсъждат законодателни промени в съответствие с референдума. Ако съдът постанови, че резултатите са задължителни, следващото Народно събрание трябва да приеме чист мажоритарен вот в два тура, задължително гласуване и намаляване на държавната субсидия за партиите до 1 лев на глас. Но дори и съдът да потвърди правотата на ЦИК, фактът, че над 2 млн. избиратели са подкрепили въпросите в допитването, е основателна причина депутатите да ревизират избирателната система, макар и не задължително във вида, поискан от референдума.

Преди ден Слави Трифонов предупреди следващия парламент, че му дава два месеца да приеме едно към едно резултата от референдума, след което да се разпусне и да насрочи нови избори по новите правила.  http://www.mediapool.bg

 


Сходни връзки

Прокуратурата пред ВАС: Референдумът на Слави е задължителен | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди