изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 21:50 EEST
ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ДА ОБХОДЯТ МАСИВИТЕ С ПШЕНИЦА, СЪВЕТВА СЕЛЕКЦИОНЕР    
ЗемеделиеЗърнопроизводителите трябва да обходят масивите с пшеница веднага щом снегът се стопи, защото при късно засетите посеви дълго задържалата се снежна покривка може да предизвика и щети. Това коментира доцент д-р Галина Михова, завеждащ "Селекция на зърнено-житните култури" в Добруджанския земеделски институт. Добричка област е най-големият производител на хлебно зърно в страната като площите с пшеница през тази стопанска година надхвърлят 1 200 000 декара.


По думите на доцент д-р Галина Михова посеви, които са засети след оптималния срок, могат да се окажат изтощени и хилави. Когато снегът се стопи, могат да се създадат условия за наводнение и растенията да се удавят. След обхода земеделските стопани трябва да преценят с какви продукти да извършат пролетното подхранване на растенията.
Сортовете пшеница, създадени в Добруджанския земеделски институт, издържат до минус 20 градуса, ако са добре закалени и са в благоприятна фаза на развитие, заяви доцент д-р Галина Михова. Селекционерът добави,че пшеницата в Добричкия регион, която е засята в оптималния срок, е "навлязла" в студеното време вече братила и добре закалена.
В актуалната листа на Добруджанския земеделски институт са включени 26 сорта обикновена и два сорта зимна твърда пшеница, в които е постигнат баланс между продуктивност и ниво на качество, поясни Михова. По думите й в последните години селекционерите в института работят за увеличаване на продуктивността, но без да се прави отстъпление от качеството. Според учения потребителите държат на натурални качествени хлебни продукти без подобрители. НДТ


 


Сходни връзки

ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ДА ОБХОДЯТ МАСИВИТЕ С ПШЕНИЦА, СЪВЕТВА СЕЛЕКЦИОНЕР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди