изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:02 EET
ОБЩИНСКИ ДЪЛГ ДО 11 МЛН. ЛЕВА ЩЕ ТЕГЛИ ОБЩИНА ДОБРИЧ    
Новини Въпреки дългите дебати, има възможност до 600 000 лева да са за видеонаблюдение. Час и половина прекараха в дебати общинските съветници, преди да дадат съгласие Общината да поеме дългосрочен дълг до 11 милиона лева. Оказа се, че всички са единодушни, че такъв финансов инструмент е нужен, за да се осигурят 10 млн. лева за собствено участие на местната администрация по проекта за водния цикъл.


В  края на миналата година беше подписан договор за безвъзмездна финансова помощ за проект „Интегриран проект за подобряване на водния сектор в град Добрич – фаза I“, на стойност 95 829 276,83 лева. Проектът предвижда пълна рехабилитация на водоснабдителна и канализационна система – над 79,9 км второстепенна водоснабдителна мрежа и над 5,5 км канализационна мрежа. Реконструиране на 3 канално-помпени станции и модернизиране на пречиствателна станция за отпадни води край Врачанци са другите дейности. За осигуряване на собственото участие на Община град Добрич са необходими 9 602 093 лева, е посочено в докладната записка от кмета на града.
„Препъни камък“ се оказаха другите две пера, за които се предвижда да се харчат парите от кредита – за изграждане на система за видеонаблюдение (до 600 000 лева) и за конструктивно укрепване на сгради на детски градини по проекти, включени в Инвестиционната програма на общината (размерът на средствата е до 400 000 лева).
Арх.Емилия Добрева заяви, че такава сума за видеонаблюдение е прекалено голям лукс и е по-добре да се тегли кредит за асфалтиране на улици. Според нея, по-голямата част от финансирането трябва да се поеме от МВР, а не от общината.
Мая Димитрова посочи, че то, вероятно е необходимо, но не е ясно дали сега й е времето. Тя изрази притеснения и заради високата сума на проекта, който са предложили от общинската администрация.
Стана ясно, че след направен обход на града, е направен разчет, че нужните средства за видеонаблюдение в града възлизат на около 1,8 млн. лева. То е разчетено със 166 камери и два пункта за наблюдение – по един в ОД на МВР и в Общината. Камерите ще са „интелигентни“ – ще могат да засичат номера на издирвани коли, ще идентифицират движение и др. Предвидено е камери да има на всички възловии кръстовища, входно-изходни пунктове на града, в градския парк , както и в кварталите.
Кметът Йордан Йорданов обясни, че проектът за видеонаблюдение ще се реализира на етапи. С него ще е обвързана и работата на общинската полиция. Всички събрани средства ще влизат по сметката на Общината.
Началникът на Първо Районно управление на полицията Ивайло Илиев посочи, че информацията от видеонаблюдението ще може много добре да се съчетае с тази от тел. 112 и от патрулната дейност.
Имаше и съмнения относно размера на заложените средства за конструктивното укрепване на сгради на детски градини и съпътстващите дейности - около 400 000 лева. Те са заложени за реализиция на проекти за енергийна ефекстивност, но те могат да се осъществят едва след като се направи първоначалната инвестиция от страна на общината за укрепване. Одобрения бюджет за безвъзмездно финансово подпомагане, без включено конструктивното укрепване, е съответно за Детска градина (ДГ) № 12 „Щурче” – 788 880,27 лева; за ДГ №18 „Дора Габе” – 1 225 021,80 лева и за ДГ №25 „Весела” – 1 185 238,35 лева.
В крайна сметка общинските съветници приеха размерът на дълга да е до 11 млн. лева, като средствата за видеонаблюдението и за укрепването да се теглят след решение на Общинския съвет.
Срокът на усвояване на заема е 30 месеца. Максималният лихвен процент ще бъде не повече от 2 %. Окончателно погасяване на дълга е предвидено за срок до 15 години, считано от датата на подписване на договора за редит. НДТ

 


Сходни връзки

ОБЩИНСКИ ДЪЛГ ДО 11 МЛН. ЛЕВА ЩЕ ТЕГЛИ ОБЩИНА ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди