изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:00 EEST
45% ОТ ДОБРУДЖАНЦИТЕ ДЕКЛАРИРАТ ДОХОДИТЕ СИ ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРЕД НАП    
НовиниДо 30 септември можем да коригираме годишната си данъчна декларация


540 добруджанци декларираха доходите си от началото на данъчната кампания 2017. 243-ма от тях са подали годишните си декларации по електронен път, като 144 са декларирали с персонален идентификационен код /ПИК/. Най-големият доход за изминалата 2016 година до момента е деклариран от земеделски стопанин и е в размер на 541 хил. лева.
Това съобщи на пресконференция директорът на офиса в Добрич Димитър Димитров.
Новите годишни данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица за 2016 г. са публикувани на сайта на НАП – www.nap.bg. Годишната данъчна декларация може да се получи и на място в салона за обслужване на клиенти на НАП Добрич. Срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 2 май 2017 г. (30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден).
Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2017 г., физическите лица могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 1000 лв. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 2 май 2017 г.
От тази година гражданите и фирмите могат веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, деклариран пред НАП с годишната данъчна декларация. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация, като срокът за подаването й и в двата случая е до 30 септември на текущата година. Досега физическите лица имаха възможност да подават корекции до изтичането на срока за подаване на декларациите за доходите – 30 април.
Въвежда се и ново данъчно облекчение за безкасови плащания – то е в размер на 1% от дължимия за годината данък върху общата годишна данъчна основа, но не повече от 500 лева. Условието е 100% от паричните доходи да са получени по банков път и извършените безкасови плащания от лицето да са в размер на 80 или над 80% от доходите, подлежащи на облагане с данък върху годишната данъчна основа. Това облекчение ще се ползва с подаване на данъчната декларация през 2018 г.
От НАП Добрич напомнят, че физическите лица могат да декларират доходите си и чрез декларация с баркод, която може да се изтегли от интернет страницата на Агенцията – www.nap.bg. Подаването на декларация с баркод гарантира, че няма да се допуснат технически грешки, тъй като дължимият данък се изчислява автоматично.
От НАП Добрич съобщават още, че от първи януари тази година се въвежда нов размер на минималния осигурителен доход - 460 лева, което променя и задължителната месечна здравна вноска за безработните. Тя става 18,40 лева.  От приходното ведомство апелират да не се пропуска плащането на здравни вноски, тъй като възстановяването на здравния статус се извършва след заплащането на дължимите вноски за пет години назад. НДТ


 


Сходни връзки

45% ОТ ДОБРУДЖАНЦИТЕ ДЕКЛАРИРАТ ДОХОДИТЕ СИ ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРЕД НАП | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди