изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:28 EEST
ПРАЗНИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 2017 ГОДИНА    
Календар В живота на всеки човек трябва да има време за празнуване. Празниците ни помагат да върнем вкуса на живота и да се отпуснем.


Има различни празници. Рожденни Дни, Именни Дни, Сватба - това са лични празници.
Нова година, Свети Валентин, 8 Март, Баба Марта, Гергьовден - това са любими празници.
Коледа, Великден, Рамазан - това са религиозни празници.
Световен ден на земята, Международен ден на Слънцето, Международен ден на разоръжаването - това са международни празници.


Има два вида годишни празници: подвижни празници и неподвижни празници.


Празниците - това са важна съставна част на културата. В този раздел ще Ви запознаем с един калейдоскоп от празнични дни на нашата планета.

Нова година  |  01 Януари
Нова година Този ярък и весел празник се празнува в различните страни по различен начин, но навсякъде той е обичан и очакван. Още в началото на декември в големите градове, села, във всеки колектив и всяко семейство се чувства приближаването на това зимно тържество.
Богоявление  |  06 Януари
Богоявление Богоявление - един от най-почитаните празници в България. Смята се, че на този ден Господ Исус Христос бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. Затова в този ден хората празнуват именните си дни с имената на Йордан, Йорданка, Богдан, Богданка.
Бабинден  |  08 Януари
Бабинден След Ивановден в България се празнува Бабинден. Това е древен празник, който е запазен и до наши дни от езическите времена. Той е посветен на акушерките, които в старото време, помогаха при раждането. Като цяло този празник се възприема като един вид женски отговор на определено мъжките празници като Богоявление и Ивановден.
Международен ден на думата Без да се преувеличава 11 януари може да се нарече "най-учтивата" дата в годината - днес е Световен Ден на думата "Благодаря" (International Thank You Day).
Международен ден на прегръдката На 21 януари целият свят празнува един от най-необичайните празници - Световен Ден на прегръдката (International Hug Day). Той бе основан в САЩ през 1986 г. под името на Националният ден на прегръдките (National Hugging Day), а след това бързо се разпространи по целият свят. Според традицията на празника, на този ден могат да се подаряват приятелски прегръдки даже на непознати хора.
Международен ден на митниците През ноември 1952 г. влезе в сила Конвенцията по формирането на Съвета за митническо сътрудничество. На 26-ти януари 1953 година в Брюксел, се проведе първата сесия на Съвета за митническо сътрудничество, което през 1994 г. получи сегашното си име - Световната митническа организация (World Customs Organization). Участието са приели представителите на митническите служби на 17 страни от Европа.
Международен ден на влажните зони Мероприятията, които се провеждат на Световният ден на влажните зони (World Wetlands Day) са предназначени да привлекат вниманието на обществеността и правителствата по света върху стойността на влажните зони за поддържане на устойчивото развитие на нашата планета.
Международен ден за борба с рака Световен ден за борба с рака (World Cancer Day) се отбелязва на 4 февруари, - това е ежегодно събитие, организирано от Международния противораков съюз (International Union Against Cancer, UICC) от началото на 2005 година. Целта на този ден - привличането на общественото внимание към този глобален проблем, да припомни колко опасни и често срещани са сега раковите заболявания.
Международен ден на бармана На 6 февруари се чества Ден на Св. Аманд (St. Amand или Amandus, около 584-675), един от най-големите християнски апостоли, който се счита за покровител на винари, пивовари, търговци, а също на ресторантьори и бармани (bartenders).
Международен ден на стоматолога Традицията да се отбелязва на 9 февруари Световният ден на стоматолога става все по-популярна навсякъде по света. Можем да предположим, че има основателни причини да се чества този професионален празник на зъболекарите в ден на Св. Аполония (St. Apollonia), първата причина от които е изненадващо привлекателен образ на Аполония, оцелял през вековете.
Международен ден на болните 11 февруари в международният календар е определен като Световен ден на болните (World Day of the Sick). Това събитие се възприема по-скоро като социално движение, насочено към подпомагане на хората, които спадат към тъжната категория на болните.
Свети Валентин  |  14 Февруари
Свети Валентин Смята се, денят на "Свети Валентин" съществува вече в продължение на повече от 16 века, но празниците на любовта са известни, от още по-ранни времена - от времето на древните езически култури. Например римляните в средата на февруари, празнували фестивал на еротиката, наречена Луперкалия, в чест на богинята на любовта - Juno Februata.
Трифон Зарезан  |  14 Февруари
Трифон Зарезан Корените на празника произлизат от древните времена, когато българските земи били обитавани от племената на древните траки, повече от всички се е почитавал Дионис - бога на виното и лозята. Дошли през VII век, в североизточната част на Балканския полуостров, предците на съвременните българи приели тракийските традиции на винарството и лозарството. В езическите традиции на националното съзнание се е наложил впоследствие празника на виното.
Ден на спонтанните актове на доброта Ден на спонтанните актове на доброта (Random Acts of Kindness Day) - една от новите инициативи на международните благотворителни организации. Този празник има глобално значение и се отбелязва, независимо от националност, етническа принадлежност или религиозни убеждения.
Международен ден на майчиния език Световен ден на майчиния език (International Mother Language Day), обявен от Генералната конференция на ЮНЕСКО през 17 ноември 1999 г., се чества всяка година, считано от февруари 2000 г. и има за цел - насърчаване на езиковото и културното многообразие и многоезичието.

Международен ден в подкрепа на жертвите на престъпления На 22-ри февруари през 1990 година британското правителство издаде "Харта на жертвите на престъпността" (Victim's Charter: Statement of the Rights of Victims of Crime). От тогава, по целия цивилизован и демократичен свят неофициално се чества "Световен ден в подкрепа на жертвите на престъпления".
Баба Марта  |  01 Март
Баба Марта Българите са много пъстри при празнуването на идването на пролетта и всеки българин подарява на друг мартеници в знак на идването й.
Международен ден на гражданската защита Всяка година на първи март се отбелязва Световен ден на гражданската защита (World Civil Defence Day). През 1931 г. по инициатива на няколко държави, френският генерал от медицинската служба Georges St-Paul е основал в Париж "Асоциация на Женевските зони" - "зоните за сигурност" за създаване чрез двустранни и многостранни споразумения на локални зони за сигурност във всички държави.
Денят на Освобождението на България Днес се отбелязва националният празник на България - Денят на Освобождението на България от Турско робство и възкресението на българската държава.
Международен ден на писателя Световен ден на писателя се празнува от решението на 48-ия конгрес на Международния ПЕН клуб (International PEN Club), проведен на 12-18 януари през 1986 година.
Международен ден на жената Осми март - Международен ден на жените (International Women's Day) - Световен ден на жената е празник на който се празнуват постиженията на жените в политическата, икономическата и социалната сфера, отбелязва се миналото, настоящето и бъдещето на жените по света. Празникът се чества от Организацията на Обединените Нации, както и в някои страни - Русия, Армения, Азербайджан, Беларус, Украйна - този ден е национален празник.
Международен ден на DJ-ят Световен ден на DJ-ят (World DJ Day) - това по-скоро не е официален празник, а важно благотворително събитие, което се провежда всяка година от 2002 г. насам. Събитието се спонсорира от Международната клубна индустрия. Всяка година по света се провежда седмицата на благотворителните акции в помощ на детските организации, а кулминацията на благотворителните акции се явява 9 март Световен ден на DJ-ят.
Сирни Заговезни  |  13 Март 2016
Сирни Заговезни Прощена неделя, или, както в България го наричат, "Прошка" или "Сирни Заговезни" предшества началото на Великият пост преди Великден.
Международен ден на числото Пи Днес по света се чества един от най-необичайните празници - Световен ден на числото Пи (International Pi Day). За първи път този ден се отбелязва през 1988 година в научно-популярният музей Експлораториум в Сан Франциско (San Francisco Exploratorium).
Международен ден на реките Днес в много държави се чества Световен ден на реките (Day of Action for Rivers), който преди това е бил известен с името Световен ден на борба срещу язовирни стени (плотина), за реки, вода и живот (International Day of Action Against Dams and for Rivers, Water and Life). В началото на това движение през 1998 г., на този ден по цял свят са били проведени повече от 50 акции и протести в над 20 страни, включително Бразилия, Индия, Тайланд, Австралия, Русия, Япония, Съединените щати.
Международен ден на потребителите Днес светът отбелязва Световния ден на потребителите (World Consumer Rights Day), който се приема за отбелязване на годишнината на изявлението на президента на САЩ Джон Ф. Кенеди (John F Kennedy) в Конгреса през 1961 година. В речта на президента са били формулирани основните права на потребителите.
Ден на Парижката комуна Ден на Парижката комуна се празнува от трудещите хора се по цял в чест на победата от 18 март 1871 г. на първата пролетарска революция. Решението да се чества 18 март като първият успешен опит на работниците да окупират политическата власт е било взето на 20 февруари 1872 година от Генералният съвет на 1-вият Интернационал.
Международен ден на франкофонията Световен ден на франкофонията (Journee Internationale de la francophonie) - празникът на всички, говорещи на френски, както и на всички, които учат и обичат френски език.
Международен ден на поезията През 1999 г. в 30-та сесия на генералната конференция на ЮНЕСКО, бе решено да се празнува ежегодно Световен ден на поезията (World Poetry Day) на 21 март. За първи път този празник се е чествал в Париж, където е било седалището на ЮНЕСКО.
Международен ден на водата Идеята за Световния ден на водата (World Day for Water или World Water Day) за първи път бе представена на конференцията на ООН за опазване на околната среда и развитието (UNCED), която бе проведена през 1992 г. в Рио де Жанейро.

Международен ден на метеорологията Всяка година на 23 март по инициативата на Световната метеорологична организация (СМО) и под егидата на ООН се чества Световен ден на метеорологията (World Meteorological Day). В събитието участват 189 страни - участници на СМО.
Международен ден за борба с туберкулоза Световен ден за борба с туберкулоза (World Tuberculosis Day) се отбелязва според решението на Световната здравна организация (СЗО) в деня, когато през 1882 г. немският микробиолог Роберт Кох (Robert Koch) е обявил направеното от него откритие - той е намерил причинителите на туберкулозата.
Международен ден на театъра Световен ден на театъра (World Theatre Day) е определен през 1961 г. от IХ конгрес на Международния театрален институт (International Theatre Institute, ITI) и ежегодно на 27 март се празнува от центровете на ITI и от международното театрално общество.
Ден на хумора и шегата Откъде идва този празник - Денят на глупаците, Ден на хумора и шегата (April Fools' Day или All Fool's Day) - от Франция, Англия, Мексико и Швеция - това е тайната, която, за съжаление, се покрива в мрака.
Международен ден на детската книга От началото на 1967 г. по инициативата и решението на Международния съвет за детската книга (International Board on Books for Young People, IBBY) на 2 април, в рождения ден на великия разказвач Ханс Кристиан Андерсен (Hans Christian Andersen), светът отбелязва Световен ден на детската книга (International Children's Book Day).
Международен ден на здравето Световен ден на здравето (World Health Day) се отбелязва ежегодно на 7 април, в деня, когато е създадена през 1948 г. Световната здравна организация (World Health Organization, WHO). За времето, изтекло от този исторически момент, членки на Световната здравна организация (СЗО) са станали 191 страни от целият свят.
Международен ден на ромите Световен ден на ромите (International Roma (Gypsy) Day) е основан на първият Световен ромски конгрес, проведен в Лондон на 8 април 1971 г., който събра представители от 30 страни. В резултат на това са били приети национални символи: знамето и химна, което позволи на ромите по целия свят да признаят себе си като като единна свободна нация.
Международен ден на освобождението на нацистките концентрационни лагери На 11 април се отбелязва Световен ден на освобождението на нацистките концентрационни лагери (International Day of Fascist Concentration Camps Prisoners Liberation).
Mеждународен ден на авиацията и космонавтиката На 12 Април целият свят празнува Деня на авиацията и космонавтиката (Space Probe Day). Това е специален ден - ден на триумфа на науката и всички онези, които сега работят в космическата индустрия.
Международен ден на хемофилията Всяка година на 17 април, много държави се включват в акциите на Световната федерация на хемофилия и празнуват Световният ден на хемофилията (World Hemophilia Day).
Международен ден на Културно-Историческото Наследство Девизът на Световният ден на Културно-Историческото Наследство или Деня на паметниците и забележителните места (International Day for Monuments and Sites) е: "Ние трябва да запазим нашата историческа родина."
Международен ден на Земята Днес - не е само голям и популярен, но наистина глобален празник - Ден на Земята (Earth Day), ден на общият ни уютен дом. Световен ден на Земята е основан през 1970 г. от сенатора на щатата Уисконсин на САЩ - Г. Нелсън (Gaylord Nelson). Оттогава всяка година се чества в много страни.
Международен ден на книгата и авторското право 23 април - символична дата за световната литература - превърнала се в повод за основаването на Световен ден на книгата и авторското право (World Book and Copyright Day). На този ден през 1616 г. почина М. Сервантес, Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега. Това е и деня на раждането или смъртта на такива известни автори като Морис Дрюон, X. Лакснесс, Дж. Пла и Мануел Мехиа Валехо.
Цветница  |  24 Април 2016
Цветница Цветница или Връбница се празнува в неделя след Лазаровден. Смята се, че на този ден Господ Исус Христос дойде на магаре в Ерусалим, посрещнат с радост от хора с палмови клони в ръцете си.
Международен ден на младежката солидарност С решението на Световната федерация на демократичната младеж ежегодно на 24 април се отбелязва Световен ден на младежката солидарност (International Youth Solidarity Day). За първи път празника се е чествал през 1957 година.

Международен ден на интелектуалната собственост Всяка година на 26 април е Световният ден на интелектуалната собственост (World Intellectual Property Day).
Международен ден на жертвите на радиационни аварии и бедствия 26-ти Април 1986 г Чернобилската атомна електроцентрала - сърцето на ядрената енергетика в Украйна - се е превърнал в символ на най-големята в историята на човечеството техногенна катастрофа.
Международен ден за безопасност и култура на труда Международната организация на труда (International Labour Organization, ILO) обяви датата 28 април като Световен ден за безопасност и култура на труда (World Day for Safety and Health at Work), за да привлекат световното внимание към важността на проблема, както и за начина, по който създаването и насърчаването на безопасността може да помогне за намаляване на годишната смъртност на работното място. За първи път този ден се чества през 2003 година.
Международен ден на танца Световен ден на танца (International (World) Dance Day) се чества от 1982 г. по решение на ЮНЕСКО на рождения ден на френския хореограф Жан-Жорж Новера (Jean-Georges Noverre), реформатор и теоретик на хореографията, който влиза в историята като "бащата на съвременният балет".
Ден на труда  |  01 Май
Ден на труда На 1-ви май 1886 година американските работници организирали стачка с изисквания за 8-часов работен ден. Стачката и придружаващата демонстрация завърши с ожесточени сблъсъци с полицията.
Великден  |  01 Май 2016
Великден Великден - един от най-големите и най-важните православни празници. На този ден Господ Бог Иисус Христос е възкръснал от мъртвите. Празникът е свързан по време с първото пълнолуние след пролетното слънцестоене, и така всяка година Великден се пада на различни дати.
Международен ден на свободата на печата През 1993 г. Общото събрание на ООН обяви 3 май като Световен ден на свободата на печата (World Press Freedom Day). Това решение е резултат от Генералната конференция на ЮНЕСКО, която в резолюция 1991 г. "относно насърчаване на свободата на печата в света" е признала, че свободната, плуралистична и независима преса е основен елемент на всяко демократично общество. Генералната конференция предаде на Общото събрание, изразено от държавите членки на ЮНЕСКО, желанието да обяви 3 май като "Световен ден на свободата на печата.".
Международен ден на Слънцето Слънцето - най-близката до Земята звезда, всички други са неизмеримо по-далеч от нас. Например, най-близката звезда Проксима от системата Алфа Кентавър е 2500 пъти повече от слънцето.
Международен ден за правата на хората с увреждания 5 май международната общност отбелязва Световен ден за правата на хората с увреждания.
Гергьовден  |  06 Май
Гергьовден Гергьовден, или Денят на Свети Георги - един от най-важните и най-красивите празници през пролетта. В народа той е свързан със селското стопанство (Джордж на гръцки означава "земеделец"), с животновъдството и по-общо с пролетта и обновяването на природата. В България Св. Георги се смята за един воин, защитник и покровител на овчарите и добитъка им.
Международен ден на Червения кръст и Червения полумесец Червения кръст и Червения полумесец е създаден в чест на швейцарския хуманист Анри Дюнан, който е роден на този ден през 1828 година. В средата на миналия век по негова инициатива за първи път са започнали да се формират групи от доброволци, които помогали на ранени на бойното поле. През 1863 г. по негова инициатива била свикана конференцията, която даде началото на Движението на Международния Червен кръст и Червения полумесец.
Международен ден на медицинските сестри Всяка година на 12 май се чества Световен ден на медицинските сестри (International Nurses Day). С други думи, днес е необходимо да се поздравят и да се отдаде благодарност на представителите на една от най-хуманните професии.
Международен ден на семейството Световен ден на семейството (International Family Day) е основан от Общото събрание на ООН през 1993 година. Този празничен ден се стреми да привлече общественото внимание към редица проблеми в семейството. Според генералния секретар на ООН, когато се нарушават основните права на едно семейство - единството на цялото човешко семейство, чиито членове са те, е под заплаха.
Международен ден на информационното общество На 27-ми март 2006 г. Общото събрание на ООН прие резолюция, която обявява 17 май като Световен ден на информационното общество (World Information Society Day).
Международен ден срещу хомофобията Терминът "хомофобия" (Homophobia: от гръцката homos - едни и същи и phоbos - страх) се е появил сравнително неотдавна - през 1972 година. Преди това явлението, което днес се нарича хомофобия, е било социално приемливо. За да определи ирационален страх от хомосексуалисти, отхвърляне и презрение към сексуалните малцинства, терминът "хомофобия" използвал за първи път психиатър Джордж Уайнбърг (George Weinberg).

Международен ден на музеите Всяка година на 18 май служителите на музеите и галериите по целия свят празнуват своя професионален празник. И, разбира се, тези от нас, които очакват с нетърпение посещението на музея на града или да се срещнат с редки експонати от Ермитажа или Лувъра, също са причастни към празника на днешния ден.
Международен ден на метрологията Световния ден на метрологията (World Metrology Day) се празнува всяка година на 20 май. Денят е избран в чест на подписването на 20 май, 1875 година в Париж на международна дипломатическа конференция, известната "Конвенцията за метъра" (Metre Convention), на основата на която бе създадена междуправителствена Международна организация за мерки и теглилки.
Международен ден на културното многообразие за диалог и развитие На 21-ви май, 2003 година за първи път се е чествал Световен ден на културното многообразие за диалог и развитие (World Day for Cultural Diversity for Dialogue and Development).
Международен ден на биологичното разнообразие Всяка година на 22 май отбелязваме Световен ден на биологичното разнообразие (International Day for Biological Diversity).
Ден на Българската просвета, култура и славянската писменост Всяка година на 24 май във всички славянски страни тържествено прославяват създателите на славянската азбука Кирил и Методий - словенски учители. Както е известно, братята Св. Св. Кирил и Методий произхождат от благородно и благочестиво семейство и живеели в гръцкият град Солун.
Европейски ден на парковете Европейски ден на парковете (The European Day of Parks) е основан от Федерацията ЕВРОПАРК (EUROPARК Federation) - европейска организация, която обединява защитените природни територии, на тридесет и шест европейски страни. Честван за първи път през 1999 г. този ден се отбелязва ежегодно на 24 май в цяла Европа.
Международен ден на мироопазващите сили на ООН През 2002 г. Общото събрание на ООН обяви 29 май за Световен ден на мироопазващите сили на ООН (International Day of United Nations Peacekeepers). Този ден има за цел да отдаде почит на жертвите и безкористната отдаденост на миротворците, служещи по целия свят. Денят отбелязва факта, какво е направено от ООН в различните страни, за да се облекчи страданието и за примирие на воюващите страни.
Международен ден без тютюнопушене Световната здравна организация през 1988 г. обяви 31 Май като Световен ден без тютюнопушене (World No Tobacco Day). За световната общност е била зададена една задача - да гарантира, че в XXI век, проблемът за тютюнопушене ще изчезне. Вече сме XXI век, но проблемът продължава. Борбата с никотина продължава.
Международен ден на блондинките Най-ярката, най-видимата и най-русокосата част от човечеството най-накрая намери своя дългоочакван и заслужен празник. Може би, защото правата на дамите-блондинки, както те гневно твърдят, са несправедливо стъпкани буквално по целия свят, светлата дата 31 май е обявен за Световен ден на блондинките.
Международен ден на детето Ако природата днес подари топъл слънчев ден, тогава става двойно по-хубаво - защото в първият ден от лятото в много страни се празнува Международният Ден на детето (International Children's Day). Този празник на много хора е познат като Международният ден за защита на децата.
Международен ден на околната среда Световен ден на околната среда (World Environment Day) се отбелязва всяка година на 5 юни. За Организацията на Обединените Нации празникът се явява един от основните начини за привличане на световното внимание към проблемите на околната среда и увеличава политическото внимание и съответните действия, насочени към опазването на околната среда.
Международен ден на океаните На Международна конференция от високо ниво, проведена през 1992 г. в Рио де Жанейро (Бразилия), бе предложен нов празник - Световен ден на океаните (World Oceans Day).
Международен ден на приятелството Въпреки че всички народи през всички времена смятат приятелството като една от най-големите социални и морални ценности, те винаги са считали и считат, че "истинското приятелство" се среща изключително рядко, а разцвета на това приятелство, обикновено се отнася до миналото, представяйки го като един идеал, преобърнат в миналото.
Международен ден на кръводарителя През май 2005 г., по време на Световната здравна асамблея, министрите на здравеопазването единодушно приели декларация за ангажираност и подкрепа за доброволно кръводаряване. В своята резолюция WHA58.13, те са решили всяка година на 14 юни да се провежда Световен ден на кръводарителя (World Blood Donor Day).

Международен ден за борба с опустиняването и сушата На 30 януари, 1995 година Общото събрание на ООН обяви 17 юни като Световен ден за борба с опустиняването и сушата (World Day to Combat Desertification and Drought) във връзка с годишнината от Конвенцията на ООН за борба с опустиняването 17-ти юни 1994 година.
Международен ден на бежанците В продължение на много години, различните страни и региони, чествали дни и даже седмици, които са били посветени на бежанците. Един от най-известните е Ден на африканските бежанци, отбелязван в някои страни на 20 юни.
 


Сходни връзки

ПРАЗНИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 2017 ГОДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди