изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:14 EEST
Президентът Радев наложи вето на Закона за концесиите    
Новини

Според президента законът създава широки граници за субективизъм и възможности за корупционни практики. В социалните мрежи поздравяват Радев за решението



Президентът Румен Радев лично обяви в изявление пред журналисти първото наложено от него вето върху закон.

Радев заяви, че връща в парламента за ново обсъждане Закона за концесиите.

По думите му законът въвежда широки граници за субективизъм и възможности за корупционни практики и вземане на решения, ощетяващи обществения интерес.

Законът бе приет малко преди разпускането на Народното събрание. Радев отбеляза, че това е станало с минимално мнозинство, а подобни промени трябва да стават след широк обществен дебат.

Президентът подчерта, че с приемането на Закона за концесиите се предвиждат промени в 29 други закона, с което се навлизало дълбоко в икономическите взаимоотношения.

Възможните санкции за необнародването на закона са несъизмерими с вредите от въвеждането му, посочи Радев.

Протест срещу приемането на Закона за концесиите организираха миналата седмица природозащитници. Срещу закона се обявиха и "Да, България" на бившия правосъден министър Христо Иванов и "Нова република".   https://vesti.bg

Изявление на държавния глава Румен Радев по повод налагането на вето върху Закона за концесиите

Уважаеми сънародници,

На основание член 101, алинея 1 от Конституцията на Република България, днес наложих вето върху Закона за концесиите. Той бе приет в последните часове на 43-тото Народно събрание с минимално мнозинство.

Законът съдържа разпоредби, които поставят под въпрос принципите на правовата държава и местното самоуправление. Той въвежда широки граници на субективизъм, възможности за корупционни практики и вземане на решения, ощетяващи обществения интерес. Законът за концесиите предвижда промени в 29 други закони, с което навлиза в дълбочина в икономическите отношения.

Считам, че подобни ключови промени в нашето законодателство следва да се извършват след широк обществен дебат и най-вече с грижа за обществения интерес и националната сигурност.

Възможните санкции от необнародването на закона са несъизмерими с потенциалните рискове и щети от неговото прилагане.

Вярвам, че при бъдещото обсъждане на закона, институциите ще подходят отговорно към обществото и бъдещите поколения, при спазване на eвропейското законодателство.

Благодаря ви!

https://www.president.bg


 


Сходни връзки

Президентът Радев наложи вето на Закона за концесиите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди