изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:06 EEST
Посещение на Ангела Меркел в Турция (ОБЗОР)    
По света Канцлерът на Федерална република Германия, Ангела Меркел, в четвъртък проведе първото си посещение в Турция неуспешния опит за преврат през юли, опитвайки да запази ключово партньорство между Берлин и Анкара след серия от кризи.
Отношенията между двете държави, които са съюзници в рамките на НАТО, бяха подложени на изпитания през последните месеци от серия скандали, започнали след 15 юли, когато беше направен неуспешния опит за преврат, целящ свалянето на турския президент Реджеп Тайип Ердоган от власт.


Берлин многократно изрази безпокойство относно нивото на репресиите за задържането на организаторите на пуча, при които бяха арестувани около 43 хил. души. Освен това в Турция беше обявено извънредно положение, което досега продължава повече от половин година.
След срещата Ердоган и Меркел дадоха съвества пресконференция. Турският държавен глава заяви, че те са обсъдили ситуацията в Сирия, Ирак и Егейско море. Освен това са говорили за борбата срещу тероризма, бежанската криза и възможни съвместни стъпки в Сирия.
Също така Ердоган изрази загриженост във връзка с използването на понятието и добави, че не е етично да бъдат споменавани двете думи една до друга, тъй като ислямът е религия, която насърчава мира. „Буквалното значение на думата „ислям“ е мир“, обясни турският държавен глава.Терминът „ислямски тероризъм“ не трябва да бъде използван във всякакъв контекст, подчерта.
От своя страна Меркел подчерта важността на свободата на мнението в рамките на преговорите с турския президент Канцлерът коментира, че тя и Ердоган са обсъдили Сирия и Ирак и са постигнали съгласие относно нуждата от по-близко сътрудничество в областта на борбата срещу тероризма.
Двама лидери засегнаха и темата за двустранните германско-турски отношения. Меркел уточни, че германските власти предприемат действия срещу Кюрдската работническа партия и призова вътрешните министри на Германия и Турция да увеличат сътрудничеството си в тази област. Ердоган коментира: „Като две страни-членки на НАТО, подкрепата на Германия за нас в борбата срещу тероризма е важна“. http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

Посещение на Ангела Меркел в Турция (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди