изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:11 EEST
НОВИЯТ ХИТ Е БЕЗСМЪРТНИЧЕТО    
Здраве Маслото от билката безсмъртниче е изключително търсено на международните пазари на етерично-маслени култури. У нас растението не се отглежда, въпреки че климатичните условия и почвите са подходящи. Стопанин от старозагорско се е заел да произвежда разсад и да разпространява билката, която може да бъде алтернатива, съобщи „24 часа“.

„Маточината от етеричните култури определено беше хита на миналата година. Направиха се много нови насаждения” – каза Методи Стефанов, собственик на фирма „Интермед 1” – дестилерии в Розовата долина, който през последните няколко дни предложи продукцията си и в Добрич.
По думите му, продадено е и по-голямата част от маслото от маточина, което общо за страната е около 1,5-2 тона. Цената на маслото е била между 3200 и 3800 лева на кг. Тенденцията е повечето насаждения да намаляват постепенно цената му. „Така цените ще се урегулират. Между втората и третата година на едно растение цените се напасват и за производителя, и за купувачите” – добави Стефанов. „Търговията с лавандулово масло е по-бавна, тъй като през м.г. се получиха големи добиви от културата. Купувачите търгуват по-малки количества. Основният проблем е качеството на лавандулата, а и на всички етерично-маслени култури. За да се постигне добро качество, трябва да използва лицензиран посадъчен материал” – обяснява специалистът. Според него, произведеното масло от лавандула през м.г. е над 220 тона, а средната цена е около 90 лева за кг. През тази година се възобновява пазарът на валериана, така че се очакват повече насаждения.
Новият хит е безсмъртничето, което се отглежда по-лесно от лавандулата, супер сухоустойчиво е. „Като се сложат на кантар разходите и приходите, тази година ще има засилен интерес към него за масло. „Ако падне още цената на лавандуловото масло, може и маслото от безсмъртниче да носи по-голяма печалба” – каза още Стефанов . Това е нов продукт за България, тази година насажденията от него се очакват да са много, съобщава още „24 часа“.
Безсмъртничето се среща в България само като диворастящо и е познато под името Орфеево цвете или Родопски силивряк. В Италия, Хърватска, Босна и Херцеговина обаче се отглежда култивирано и се изкупува ударно от световните фармацевтични и козметични производители заради лечебните свойства на маслото му. След няколкогодишни опити за първи път у нас Ридван Илияз успява да произведе разсад и сега планира да засади 50 декара край старозагорското село Габарево. Убеден е, че начинанието е доходоносно: „Цените в момента на международния пазар са около 1 500 до 2 000 евро за един килограм масло, ако се гледа по биологичен начин до 2 300 евро.”
А един килограм масло се добива от 600 килограма билка, като полезна е цялата наземна част на растението. За сравнение за един килограм розово масло са необходими три тона розов цвят.
Отглеждането на билката безсмъртниче не е свързано с големи трудности: тя обича каменисти почви, не се полива и добивите са високи. Най-важното условие за качеството на маслото е почвата да е алкална – с нива на ph над 7.
„Хората преди да сеят, трябва да направят анализ на почвата, иначе е безсмислено, второто нещо – не обича водата, теренът трябва да бъде наклонен, южно изложение, обича много слънцето”, обяснява Ридван Илияз.
Веднъж засадено, растението може да се коси в продължение на 12 години. Особено подходящо е като алтернатива на тютюна в безводните склонове на Родопите. Ридван Илияз, който отглежда стотици декари маслодайна роза и лавандула, е сигурен, че безсмъртничето може да стане новият хит сред българските етерично-маслени култури. НДТ



 


Сходни връзки

НОВИЯТ ХИТ Е БЕЗСМЪРТНИЧЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди