изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 09:48 EEST
Чисти ръце и обаждане на ветеринар спасяват от птичи грип    
Лов и риболов Стриктна лична хигиена и обаждане на ветеринар при симптоми на птици болни от инфлуенца спасяват ловците от заразяване с птичи грип и разпространение на заразата. „В област София-град ловът на пернат дивеч не е забранен, но ловците трябва да са запознати с мерките за безопасност. Ветеринарните власти трябва да бъдат уведомени незабавно при засичане на птици с некоординирани движения и изменени вътрешни органи, като ловецът трябва да спазва стрикна лична хигиена, заяви Венцислав Рангелов, началник на КОС-СДВР.


 
Според инструкциите трябва стриктно да се предоставят проби за изследване от ловните трофеи и отпадните продукти от трупа на дивеча да се обезвреждат чрез загробване. Най-застрашени у нас са фазаните, лебедите пеликаните и чаплите. При тях смъртността е почти 100 процента и се наблюдават характерните кръвоизливи, некротични процеси по вътрешните органи, подуване на главата, врата и краката, както и некоординирани движения.   
Болестта е опасна и за човека и затова ловците стрикно трябва да спазват инструкциите за безопасност при лов на пернати и боравене с ловни птици, категорични са инструкциите. „Птичият грип е сериозен проблем, не само за ловците, а и за икономиката. Стотици хиляди птици бяха унищожени. Застрашено е човешкото здраве“, заяви още Венцислав Рангелов. „Тук ловците могат да бъдат много полезни. Те са тези, които могат да сигнализират за диви птици, със симптоми на грип или за открити мъртви птици в районите, където все още няма забрана за лов. За момента забраните са за 11 области и в тази връзка на 6 януари 2017 г. комисията по Ловно стопанство заседава и едно от решенията й бе информацията за болестта и мерките срещу разпространението да стигне до всеки ловец на нашата територия“, добави той.
„Последният ловен излет на дива свиня беше на 8 януари 2017 г. За повечето от ловците това е по-атрактивният лов. За него е по-сложна и отговорна организацията, както за ловците, така и за контролните органи. По време на този лов всяко невнимание или отклонение от правилата може да бъде фатално. Боеприпасите, които се използват, са с голяма поразяваща сила. За да се избегнат тези рискове, ние се стараем чрез провеждането на различни мероприятия да внушим и напомним на ловците колко важно е да спазват мерките за безопасност. Това включва от облеклото на ловците, транспортирането на оръжието и придвижването до ловището, до поведението им на пусията. Практиката показва, че в крайна сметка контролът е в основата на положителните резултати, за това нямаме констатирани нарушение и инциденти през сезона, обобщи Венцислав Рангелов.


 


Сходни връзки

Чисти ръце и обаждане на ветеринар спасяват от птичи грип | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди