изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:22 EET
ПО ПРОЕКТ "ЗАЕДНО МОЖЕМ ПОВЕЧЕ" РАБОТИ ПГТО "ДОЧО МИХАЙЛОВ"    
ОбразованиеПо проект "Заедно можем повече" работи ПГТД "Дочо Михайлов" в Тервел. Той е по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и е на стойност 137 762 лева. Партньори са Община Тервел и Училищното настоятелство на гимназията.
Целта на проекта е създаване на по-успешна професионална, творческа и социална реализация на ученици с малцинствен произход от гимназията чрез въздействие върху родителите им, засилване на мотивацията им за включване в образователния процес и подобряване на достъпа до обучение.

 Целевите групи са 108 ученици от ПГТО "Дочо Михайлов" от етническите малцинства - роми, турци, които се намират или са застрашени от попадане в състояние на изкюченост от образователния процес поради трудности от културно и езиково естество, 20 родители от етническите малцинства, които възпрепятстват децата си от редовно посещение на учебни занятия. Сред основните дейности са допълнително обучение по български език за учениците, за които той не е майчин, съхраняване и развиване на културната идентичност в интеграционна мултикултурно среда, допълнителни занимания със застрашени от отпадане, работа с родители, преодоляване на негативни обществени нагласи, основани на етнически произход и културна идентичност.
В различни клубове за извънкласни дейности "Кой съм аз?", "Кои сме ние?", "Сръчни ръце", "Люлка на занаятите", "Хоби", "Етнокултурен календар", "От ритъм в ритъм" учениците заедно ще проучват и изучават фолклора, традициите и обичаите на трите етноса - български, турски и ромски. Чрез различни спортни занимания, отговарящи на интересите, потребностите и възможностите им, ще се провокира интереса им към училището и ще се създадат условия са успешна социализация. За преодоляване на негативни обществени нагласи, основани на етнически произход и културна идентичност, ще се реализират различни мероприятия: "Седмица на толерантността", "Кръгла маса", "Заедно на Коледа", тридневен палатков лагер, тренинг обучения, информационни кампании.
Чрез реализиране на проекта ще се подобри привлекателността на училището и ще се намали тенденцията на отпадане на ученици от малцинствен произход, ще се създадат условия за взаимно опознаване на учениците от различни етноси и възпитаването им в дух на толерантност. НДТ

 


Сходни връзки

ПО ПРОЕКТ "ЗАЕДНО МОЖЕМ ПОВЕЧЕ" РАБОТИ ПГТО "ДОЧО МИХАЙЛОВ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди