изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:33 EET
ХОРА С ВЪЗМОЖНОСТИ КРАДАТ ОТ МАГАЗИНИТЕ ЗА ДРЕХИ ВТОРА УПОТРЕБА    
Новини От полицията съобщиха за 73-годишна жена, откраднала ботуши. Сред крадците обаче има лекар, данъчен инспектор, треньор офис мениджър и други


Кражбите от магазините за дрехи втора употреба се увеличават като зараза, алармира Детелина Петрова – управител на магазин „Мания“ в центъра на града. Най-много те са в петък, когато се зарежда стока. Няма седмица, когато да не се установи кражба. Работещите в магазина са ужасени от мащабите на това явление. Макар в магазина да има камери, клиентите не се притесняват да откраднат. Да си тръгнат с дреха или обувки, които не са платили.
Фирмата няма практика да обявява снимките на уличените крадци. Дори е приета практика, за да се спестят унижения и последващи съдебни действия, от крадците да се изисква да платят откраднатото в троен размер.
Въпреки това, предходния месец от заплатите на всеки от екипа са били спрени по 100 лева заради липси.
Прави впечатление обаче профилът на крадците. Бедните, възрастни хора и тези от ромски произход са малцинство. Те предпочитат да се помолят, за да им помогнат от магазина. Освен това, има опция, която дава възможност в четвъртък да се купят, примерно, обувки за 2 лева. Петрова споделя, че неведнъж са подарявали на хора, за които е видно, че са в безизходица и нямат как да си купят.
Около 90 на сто от кражбите в магазина се извършват от хора с възможности, такива с добро образование и положение в обществото.
Сред залавяните крадци има данъчен инспектор,  треньор по тенис, лекар. Когато го уличили в престъплението медикът заобяснявал, че страда от клептомания и регресивна амнезия. Неотдавна била уличена много добре изглеждаща дама, за която станало ясно, че ръководи офис в Добрич.  Петрова разказа за случай, когато жена решила „да си подмени“ ботушите, без да плати. Събула старите, които имали някакъв дефект. Обула новите и тръгнала да излиза от магазина. Когато я заловили, обяснила, че старите имали вече някакъв дефект. Затова си взела нови. За да не „ощетява“ магазина, оставила предишните. 
Много често това са хора с добри позиции, чиито дневни разходи са много повече от цените на стоките, които крадат, обясни Петрова. 
Като много неприятна ситуация, от чисто човешки план, тя обясни случая със 73-годишната жена, която е заловена да краде ботуши и е предадена на полицията. Инцидентът е станал около 13 часа на 20 януари, петък, когато в магазина има ново зареждане.
Жената събула ботушите си. Те също били от магазина. Оставила ги на щанда и тръгнала да си отива с новите, когато била разкрита от екипа на магазина. Цената на ботушите била около 26 лева. По случая е образувано бързо полицейско производство.
„И на нас ни беше много неприятно, че трябва да подадем сигнал до полицията“, обясни Петрова. По думите й обаче кражбата от възрастната жена не е извършена затова, че е нямала какво да обуе, тъй като предишните й ботуши били в много добро състояние. Те също били от магазина, макар да не е ясно дали са купени или откраднати. НДТ
 


Сходни връзки

ХОРА С ВЪЗМОЖНОСТИ КРАДАТ ОТ МАГАЗИНИТЕ ЗА ДРЕХИ ВТОРА УПОТРЕБА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди