изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:03 EEST
ЩЕ БЪДЕМ БЕЗКРАЙНО ЩАСТЛИВИ, АКО ДАЯНА УСПЕЕ ДА СПЕЧЕЛИ МЕДАЛ НА СВЕТОВНОТО    
Интервюта Божидар Божилов - треньор по вдигане на тежести в спортен клуб по вдигане на тежести "Добрич", пред НДТ


- Г-н Божилов, бихте ли се представили за читателите на в. "Нова добруджанска трибуна". Разкажете, ако обичате, от кога се занимавате с вдигане на тежести, какви успехи имате - като състезател и като треньор.
- Занимавам се със спорта вдигане на тежести от 1983 година. Започнах в осми клас в Добрич под ръководството на Веселин Божков, който в момента е президент на СК по вдигане на тежести "Добрич". Тогава имаше нормативи, аз без да знам съм успял да покрия норматив, който ми дава право да кандидатствам в спортно училище "Олимпийски надежди" в София. Кандидатствал съм, също без да знам, това е реакция на треньора, той си е подбирал най-добрите според него. Кандидатствал съм и съм приет през 1985 година. Тогава бях в девети клас. Преди да започна с вдигане на тежести бях състезател по конен спорт, републикански шампион за 16-годишни когато бях на 13 години, но за софийски отбор. Успях за конния спорт да взема още една вицешампионска титла. Мечта ми беше да уча в училище "Олимпийски надежди". Реших да прекратя с единия спорт - конния. В това училище бях четири години. Там успях да покрия норматива за майстор на спорта, станах републикански шампион на база моите успехи. Тогава ЦСКА имаше право да взема в казармата най-добрите състезатели. За моя радост попаднах сред тях и успях да изкарам казармата в ЦСКА-София. Тогава я намалиха и аз бях първия набор, който се възползва от това. След падането на т. нар. комунизъм със спорта беше много трудно в България и най-добрите български щангисти, почти всички, имахме предложение да се състезаваме в немската Бундеслига.  Веднага след завършване на казармата започнах да се състезавам в "Пасау" в едноименния град Пасау в Мюнхенския регион. Там бях до 1989 година. Паралелно участвах и в българските първенства. 1992 година беше една от най-успешните, защото по време на олимпийската година успях да стана републикански шампион на България. После продължих да се състезавам само в немската Бундеслига. Ходех в българския национален отбор като конкурентен партньор на другите, такава беше задачата тогава. След 1999 година смених "Пасау" с клуб "Айхенау", който е в Мюнхен. Паралелно запознах и като треньор в австрийския спортен клуб "Бухкирхен". Започнах като нов, начинаещ треньор, създадох си групичка. Три години се състезавах и в немската Бундеслига за новия ми клуб, водех и треньорството, носех две дини под една мишница. Видях, че е доста трудно да бъдеш и на двете места и преценихме с управата от клуб "Бухкирхен", че е по-добре да се насоча само към треньорската дейност. Същевременно през 1998 година създадохме и СК по вдигане на тежести "Добрич". В него е и съпругата ми Жанета Георгиева, която се грижи основно за децата. Досега имаме шест участници на европейски първенства, които са донесли медали, всички са с европейски рекорди.
- Какви успехи постигнаха Вашите възпитаници през изминалата 2016 година?
- Последната година беше много успешна за клуба. Жанета Георгиева има две момченца, които бяха на лагер в националния отбор. Стоян Галев от нашия клуб се класира на второ място в упражнението изхвърляне на Европейското първенство за кадети до 15 години на 11 септември. Това беше първият ни медал за годината. На следващия ден Даяна Димитрова стана европейска шампионка. На 13 септември участва третият наш представител медалист Йордан Атанасов, който в предходните години е двукратен спортист на Добрич и европейски шампион. При до 18-годишните, където той участва, имаше страхотна конкуренция. Това беше, може би, категорията, която беше най-интересна, конкуренцията беше в рамките на 1 килограм. Личното им тегло им разпредели медалите. Той можеше да стане и осми, можеше и втори, но се нареди трети на базата, че беше с 50 грама по-тежък от предходния. Това е нашата най-успешна година до момента, защото имаме трима състезатели в националния отбор, трима състезатели на Европейско първенство 15-17 години, и тримата донесоха медали за Добрич. Имаме едно по-голямо момче - Иван Миланов. Той участва във възрастова група до 23 години, Европейското първенство за нея се проведе през декември. Иван Миланов успя там да се класира седми в упражненията изхвърляне и изтласкване. При него нещата са малко по-тежки, защото той работи и спортува. Свири в различни групи като барабанист и си докарва странични доходи с вдигане на тежести.
- Предстои участие на Даяна Димитрова в Световно първенство по вдигане на тежести. Кога и къде ще се проведе?
- Световното първенство до 17 години ще има тази година в Тайланд, Банкок. Това състезание ще бъде квалификация за Олимпийските игри през 2018 година, които до 17 години ще са в Буенос Айрес. Това е най-малката, детска олимпиада, ние така си наричаме. Българската федерация по вдигане на тежести ще направи всичко възможно да изпрати даден отбор от момичета и момчета, за да могат да се спечелят т. нар. квоти. По предварителни данни, в него ще бъде и Даяна Димитрова - двукратна европейска шампионка, с няколко европейски рекорда. Това е базата тя да има едно предимство да може да отива на лагер с националния отбор на България когато сама пожелае. Това е много важно. За нея не е наложително да отиде на лагер с националния отбор. А аз като неин треньор съм й направил  програма на база на нейното ходене на училище, защото се премести в професионалната гимназия по туризъм "П. К. Яворов". Същевременно тренировките й ще бъдат малко по-тежки заради Световното първенство. Преди него на 5 март ще има един тест в България, това е първи кръг на отборното първенство, което ще се проведе в "Спорт палас", Варна. И точно след месец - на 5 април, живот и здраве ако всичко е наред и ние сме успели да отидем на Световното първенство, в 11 часа българско време, всеки желаещ може да го гледа по интернет, Даяна Димитрова ще представя България, респективно Добрич.
- Какъв ще е отборът, който ще представи България на Световното първенство по вдигане на тежести?
- Мъжката възрастова група ще се опитат да я направят от максимален брой участници - осем. Момичешката група до момента има пет изявени състезателни, включително Даяна Димитрова. За другите три е още плаващо, защото няма такива качествени, които да могат да се вмъкнат в т. нар. десетка. До 25 място се дават точки. Но все пак не е рентабилно да се дадат 3 000 лева за един състезател, който ще е пети, и за един, който ще е 24-и. По тази причина това нещо ще се реши в последния момент на база събраните приходи.
- Какви средства са Ви необходими за участието на Даяна в Световното първенство? Кой Ви помогна до момента?
- До момента от няколко места са обещани средства. Ще визирам само тези, които са съгласни да се споменат имената им в медиите. На първо място мога да кажа фирмата "Манев и син", която спонсорира индивидуално Даяна Димитрова и при всяко нейно участие, без значение къде е то - в страната или в чужбина, се опитва под една или друга форма да я подпомага финансово. За което безкрайно благодарим. Друг, който доста много ни помага и е съгласен да се визира, е един наш бивш наш спортист, състезател, който живее в момента в Германия - Анани Ташев. Той е приел присърце успехите на Даяна, защото вървя по абсолютния път, но поради катаклизми на ниво федерация преди доста време не успя да реализира най-добрите си години като състезател и нямаше право да участва в българския национален отбор. Той изживява успехите на Даяна, на последното Европейско първенство дори беше дошъл на място. Има една фирма, която се захвана с нейните ежедневни пътни разходи от село Драганово до Добрич. Други няколко човека успяха да й подсигурят, така да се каже, хранодена, в предното училище имаше само обяд. С финансова помощ, без която ние не можем да прескочим този праг, който ни е необходим, ни помага дамски клуб "Майчина грижа". Безкрайно сме благодарни за финансите. Благодарение на тях Даяна успя миналата година да си купи всички помагала, които й бяха необходими за училище. А това е много важно, защото всички знаят, че от глупав човек добър спортист не става. Имаме водени разговори с федерацията. дори скоро бях в София, защото имаше среща с новия министър на спорта Даниела Дашева. Имаме обещание, че всичко възможно трябва да се направи, за да може под една или друга форма тези състезатели да отидат на състезанието. По разчети преди седмица бяха необходими за състезател от 3 до 5 000 лева. Това са пътни разходи, акредитация, престой със спане и храна. Има изисквания, според които не може да отиде даден човек - състезател или треньор или друг от дадена група, и да пренощува една вечер и да си тръгне. Трябва да се седи три дни задължително. Тези неща са строго определени и ние няма как да не ги спазваме. Лошото е, че не можем да кажем точните суми, не само заради курса на долара, а всичко е свързано с него, а и заради ежедневната, ежечасната промяна на цената на самолетните билети. Федерацията стигна до извода, че може да не ходим на лагер през 40-е дни, които принципно се полагат, а 30 дни. И тези 10 дни ние всички сме съгласни да ги спестим под една или друга форма, но да могат да се платят 30-е процента от акредитацията, което трябваше да се направи до 4 февруари. Тези суми са преведени. Ние, говоря за федерацията, спортисти и треньори, сме малко между чука и наковалнята. Защото има и такъв вариант за лош сценарий, лош - не можем да съберем парите, не отиваме на състезанието, но тези 30 процента изгарят. А ако ние успеем да намерим и другите 70 процента, има точно определен ден, в който се плащат тези пари.
- Какви са очакванията Ви за представянето на Даяна Димитрова?
- Като всеки треньор, като всеки родител, защото това момиче ние го гледаме като наше дете, искаме то да се представи прекрасно. Правим всичко възможно да създадем всички условия, доколкото е възможно. Това ще бъде нейно първо участие в Световно първенство. Да, тя вече е два пъти европейска шампионка, с европейски рекорди. Това е някаква титла, която й дава т. нар. криле. Тайно се надяваме, искаме, плануваме го да влезе в шестицата. Ако по стечение на обстоятелствата се случи така, че ние да "откраднем" един медал ще бъдем безкрайно щастливи. Защото такова нещо в българските щанги, не искам да визирам и българския спорт в град Добрич, от световно първенство за нормални състезатели до 17-годишна възраст не се е случвало. Може би това ще бъде първият медал за Добрич.

Разговаря Мариела БОНЧЕВ
 


Сходни връзки

ЩЕ БЪДЕМ БЕЗКРАЙНО ЩАСТЛИВИ, АКО ДАЯНА УСПЕЕ ДА СПЕЧЕЛИ МЕДАЛ НА СВЕТОВНОТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди