изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:40 EEST
ПОДГОТВЯ СЕ ДОГОВОР МЕЖДУ СОЦИАЛНИТЕ ПАРТНЬОРИ    
НовиниДо края на месеца се очаква да бъде подготвен договор между социалните партньори в община Добрич въз основа на постигнатите договорености през бюджет 2017 г. по исканията на синдикалните организации на КНСБ в държавните и местните дейности. В част от местните дейности не е имало ресурс за увеличение на заплатите и там се повишават само минималните възнаграждения. В други е договорен до 10 % ръст на заплатите, обясни регионалният координатор на КНСБ Гинка Василева.

Увеличение има основно в делегираните от държавата дейности, където е имало възможност, без да са увеличени стандартите.В много малко дейности има увеличение на стандартите – за детски градини, детски ясли, защитени жилища, ЦНСТ, като процентът варира между 4 и 9,5%. Другите стандарти са увеличени с 1 до 2 %, което дори не покрива увеличените разходи за минимална работна заплата, обясни Гинка Василева. Тя обясни, че една от целите на договарянето е да се „отвори” ножицата между доходите на персонала, който работи на минимална работна заплата, и специалистите. Така във функция „Здравеопазване” ръстът е между 5 и 10 %. За детски ясли и млечна кухни е договорено увеличение с 5% на основните работни заплати на специалистите и 9.5% на административно-помощен персонал. За работещите в медицинско обслужване в здравни кабинети е предвидено намаляване числеността на персонала с 6.5 щатни бройки, от които 5,5 са свободни бройки  и 1 бройка счетоводител се прехвърля в дейност „Детски ясли“. Увеличение на основните работни заплати с 25.00лв. на всички заети  в дейността. Заплатите на здравните медиатори се увеличават с 9,5 %. Завишение на възнагражденията има и в детските градини – с 10 %.
Във функция „Социално осигуряване, подпомагане и грижи в т.ч.” ръстът на заплатите на работещите в защитени жилища специалисти е с 15%, а на другия персонал - 9.5%.  В дневните центрове увеличение на основните работни заплати на специалисти е  с 10%, а на другия персонал - от 2% – 7%.  В ЦСРИ увеличението н0а основните работни заплати на специалистите е с 11.3% и заложено достигане на  600.00лв. В Преходни жилища увеличение на заплатите не е предвидено. В Център за обществена подкрепа е предвидено увеличаване на щатните бройки с 1 от 5 на 6 заети.Увеличение на основните работни заплати на специалистите с 6.1% и достигане на 550.00лв. В Дома за стари хора ръстът на заплатите на специалистите ще е  средно от 2-5% и друг персонал с 9.5%. В Центровете за настаняване от семеен тип 1 и 2 е договорено намаляване числеността на персонала с 3 щатни бройки, от които две свободни и прехвърляне на 1 бройка огняр в ЦСРИ. През 2017г. числеността на персонала става 20 щатни бройки.Увеличение на основните  работните заплати на специалистите с 6.1% и достигане равнище  550.00лв. и друг персонал с 9.5%.  В ЦНСТ 3 ръстът на основните работни заплати на друг персонал е с 9.5%.  В ЦНСТ за деца и младежи с увреждания е договорено намаляване числеността на персонала от 51 щатни бройки на 50 и прекратяване на 1 граждански договор. Увеличение на основните работни заплати на помощен персонал с 9.5%. В Домашния социален патронаж и клубовете на пенсионера повишаването на основните работни заплати на обслужващ персонал е с 9.5%.
Василева обясни, че в дейност „Култура” няма заложено увеличение. Там няма промени в стандартите, нито в делегираните от държавата отговорности. „Ние искаме 5% увеличение на заплатите. Смятаме, че там преговорите не са приключили, посочи Василева. Към момента няма възможност за ръст на възнагражденията на работещите в голяма част от звената в дейност „Почивно дело, култура, религиозни дейности”. В РБ „Дора Габе”, Регионалния исторически музей и Художествената  ръст на възнагражденията не е предвиден.
За общинска администрация е договорено увеличение с 5 %. По отношение на част от местните дейности е било предложено увеличение на заплатите след ограничаване на разходите за жива охрана. Така в „Общински пазари”, „Обреден дом” и Зоопарка е намерена възможност за увеличение с 10% на основните работни заплати в рамките на утвърдения бюджет и намаляване на разходи в издръжката. В Устойчиви дейности и проекти – озеленяване, е договорено увеличение на основните работни заплати на обслужващия персонал с 9.5% и на специалисти от 01.07.2017 година - в рамките на утвърдения бюджет при икономия на средства. В Приюта за безстопанствени животни, Синя зона и Общинския младежки център не са намерени резерви за увеличение на заплатите. За оркестри и ансамбли е решено да се направи анализ на утвърдения бюджет през юли и при икономии на средства, ще се търсят възможности за увеличение на заплатите, обясни Гинка Василева.
„В общинското рамково споразумение ще има текст, че през юли и октомври ще бъде направен анализ на изпълнението на бюджета. При възможност, ще се иска увеличение на заплатите в дейностите, в които не е договорен ръст на заплатите”, обясни Василева. НДТ


 


Сходни връзки

ПОДГОТВЯ СЕ ДОГОВОР МЕЖДУ СОЦИАЛНИТЕ ПАРТНЬОРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди