изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:09 EET
ГАЛЕРИЯТА ПРЕДСТАВЯ ГРАВЮРИ НА СИДОНИЯ АТАНАСОВА    
КултураИзложба на Сидония Атанасова /1909–1994/ – уважавано име в българската графика, ще бъде открита на 15 февруари от 17.30 часа в Художествената галерия. Колекцията от 51 гравюри на дърво е от фонда на Художествена галерия „Илия Бешков” в Плевен. Тя представя с хронологична яснота творчеството на художничката в широкия времеви диапазон на творбите – от 1937 г. до 1988 г., създавани с впечатляващата любов към родната история и пейзаж.

Поднесена по един съвременен начин, изложбата е почит и признателност към творчеството на вглъбената и търпелива работа на художничката, последователка на възрожденската техника - гравюра на дърво.
Ето какво казва проф. Марин Добрев за нея: „Сидония Атанасова е едно от най-големите имена в българската графика, а когато говорим за техника гравюра на дърво има три имена -  Васил Захариев - техния учител, Веселин Стайков и Сидония Атанасова. Тъй че в цялата история на българската графика това са трите имена, които дават всички възможни вариации и неподозирани в някои случаи възможности на гравюрата, която е една от най-трудните техники...” Да припомним и думите на академик Светлин Русев за авторката: „Завръщането днес към Сидония  Атанасова е колкото памет за един изключителен творец – изтънчен, странен и чужд на мимолетните артистични изкушения, толкова  и актуален, необходим във време на несбъднати  илюзии и девалвирани  професионални критерии...”
Сидония Атанасова е родена на 21 март 1909 г. във Враца, в семейството на генерал лейтенант Илия Атанасов и учителката Райна Атанасова. През 1911 г. семейството се премества в Белоградчик. По-късно тя споделя, че пребиваването й в ранно детство в този град е спомогнало „за оформяне на по-живо въображение с неговата околност и причудлива скална природа”. През 1915 г. семейството на генерал Атанасов се установява в Плевен, където през 1929 г. Сидония Атанасова завършва реалната гимназия. На 1 октомври 1930 г. тя е студент в Държавната художествена академия в София. Курсът на обучението й в отдел „Декоративно изкуство” е при професорите Стоян Баджов, Никола Кожухаров, Васил Захариев, Николай Райнов и Стоян Райнов. През тези години изучава факултативно графика при проф. Васил Захариев. Завършва академията на 28 юни 1936 г. с успех много добър. Следват години на учителстване. 1936 година бележи началото на присъствието на Сидония Атанасова в националния художествен живот. Скромно отбелязва участието си в XII и XIII-а изложба на Дружеството на независимите художници 1936 и 1937 г. „с две творби”, като допълва: „И във всички национални художествени изложби без пропуск в гр. София от 1937 г. до 1981 г. с две-три дърворезби...” И като обобщение на творческия си път, Сидония Атанасова завършва: „В творчеството си съм се старала да не се влияя нито от наши, нито от чужди художници, а да си създам свой собствен стил”.
Ценителите на изобразителното изкуство имат възможност да се потопят в творческия сват на художничката до 15 март. НДТ
 


Сходни връзки

ГАЛЕРИЯТА ПРЕДСТАВЯ ГРАВЮРИ НА СИДОНИЯ АТАНАСОВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди