изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-12-05 @ 06:46 EET
ОСЪДИХА БАНКА ЗА НЕПРАВОМЕРНО ИЗИСКВАНЕ НА ЛИЧНИ ДАННИ    
Ред и сигурностГлобиха банка в Добрич за неправомерно съхранявала личните данни на гражданин. Административният съд е оставил в сила решение на районните магистрати, с което е потвърдена наложената от Комисията за защита на личните данни глоба от 10 000 лева.

„ОББ“ АД обжарва наказателно постановление от май миналата година, с което председателят на Комисията за защита на личните данни е наложил глобата. Това се е случило, след като клиентка се е оплакала за това, че на 8.10.2015г. в клон на банката в гр.Добрич й е било отказано да преведе 200 лв. по сметка на дъщеря си, защото не се е съгласила личната й карта да бъде копирана и е  отказала да подпише декларация за съгласие банката да обработва личните й данни.
За изясняване на случая контролните органи са изискали информация от банката. На 18.03.2016г. банката е представила становище, към което е  приложила документ от електронната система, озаглавен „Потвърждение за промяна на регистриран клиент“. В представения от банката документ фигурират трите имена, ЕГН, номер на лична карта и постоянен адрес на жената.  Установено е, че жената не е клиент на банката и не е извършила исканата от нея банкова операция.
От съда припомнят, че, според Хартата на основните права на Европейския съюз, приложима за всички български граждани, изрично е признато правото на гражданите за защита на техните лични данни. Санкцията за това нарушение може да е от 10 000 до 100 000 лв.
Съдът отчита, че съхраняването на лични данни без законно основание за това, е нарушение, което не може да се квалифицира като маловажно. То е в противоречие с принципа за ограничаване на срока на съхранение на данните, тъй като в случая личните данни е трябвало веднага да бъдат заличени, щом жената не е извършила банковия превод и не е клиент на банката.
Второ, нарушението е извършено от финансова институция, която според спецификите на дейността си съхранява лични данни на много голям брой физически лица и съответно отговорността й за спазване на европейското и националното законодателство в областта на защита на личните данни е много по-голяма от отговорността на обикновените администратори на лични данни.
  Решението на административния съд е окончателно. НДТ
 


Сходни връзки

ОСЪДИХА БАНКА ЗА НЕПРАВОМЕРНО ИЗИСКВАНЕ НА ЛИЧНИ ДАННИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди