изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-10-01 @ 11:21 EEST
ПРОДЪЛЖАВАТ СИСТЕМНИТЕ ПРОВЕРКИ ЗА НАРУШЕНИЯ В ГОРИТЕ    
Ред и сигурност48 акта и 27 констативни протокола по Закона за горите са съставили през изминалата седмица служителите на горските и ловни стопанства към Североизточно държавно предприятие. Системните проверки продължават, като в периода от 6 до 13 февруари са инспектирани 143 обекта за добив на дървесина, 191 превозни средства, 325 ловци, 75 физически лица и др. При извършените 734 проверки са задържани общо 23,3 куб. м дърва за огрев, два моторни триона и две брадви.


При обход на територията на ДГС „Варна” е конфискуван и един кон. За нарушения в обхвата на горското стопанство са съставени 12 акта и 6 констативни протокола. Задържани са общо 4,4 куб. м незаконно добита дървесина.
В рамките на изминалата седмица горските стражари към ДЛС „Шерба” са съставили 9 акта и 5 констативни протокола за незаконната сеч на 6,25 куб. м дърва за огрев.  Конфискуван е един моторен трион.
Моторен трион и две брадви са задържали и служителите на ДГС „Генерал Тошево”. За незаконен добив на 5,7 куб. м дърва за огрев те са съставили 18 акта и 12 констативни протокола.
Четири акта за нарушения по Закона за горите отчитат от ДЛС „Балчик”. При обход на територията на ловното стопанство мобилните контролни екипи са задържали общо 5,4 куб. м дърва за огрев.
Пет акта са съставили горските стражари към ДГС „Провадия”. При извършените през изминалата седмица проверки за нарушения в горите и за ловната дейност служителите на горските стопанства в Добрич, Търговище и Шумен са съставили по един констативен протокол. Един протокол е съставен и от мобилните екипи към ДГС „Нови Пазар”, където е установен незаконен добив на 1,5 куб. м дърва за огрев.
От СИДП апелират гражданите при съмнения за извършването на незаконна сеч да подават сигнал на телефон 112, на който отсредата 2015 г. се приема и информация за нарушения в горите.
Въз основа на издадено от компетентните органи наказателно постановление извършването на сеч, извозването, товаренето, транспортирането, разтоварването, придобиването, съхраняването и преработването на дървесина без разрешение  се наказва от закона с глоба от 50 до 3000 лв. Ако противоправните действия се извършват организирано с търговска цел, от юридическо лице или едноличен търговец, административното наказание е имуществена санкция  в размер от 100 до 5000 лв.
При повторно нарушение в срок от една година от влизането в сила на наказателно постановление, глобата или имуществената санкция, която се налага, е в троен размер.
В случай, че нарушителите бъдат подведени под наказателна отговорност, съгласно закона събирането, добива и извозването на дървета без позволение или в отклонение от издаденото разрешително се наказват с лишаване от свобода до шест години и глоба от 1000 до 20 000 лева, напомнят от СИДП. НДТ


 


Сходни връзки

ПРОДЪЛЖАВАТ СИСТЕМНИТЕ ПРОВЕРКИ ЗА НАРУШЕНИЯ В ГОРИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди