изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:59 EET
25 април 2018 г. ще е съдбовен за Европа: Ще се появи ли нова държава на Стария континент след референдум    
По света Ако сте чували за Фарьорските острови, най-вероятно сте футболен запалянко или имате такъв в близкото обкръжение... или пък хобито ви е свързано с географията. Още тази година даже има шанс да викате срещу тях, защото техният футболен отбор ще спори с България на квалификациите за Евро 2018.


Островите, които се намират насред Атлантическия океан, между Норвегия и Исландия (и на 990 км от Дания) имат площ от близо 1400 кв. км и население от 50 хил. души от 77 националности. 60%от местното население играе футбол, но в никакъв случай това не означава, че са добри, информира bTV.

Тази малка и отдалечена автономна област в състава на Дания се изправя пред огромно предизвикателство – „отвоюване” на независимост и отделяне като самостоятелна държава.

За щастие в съвременния свят това може да стане и с гласуване на референдум, като не е нужно да се водят сражения. Позицията на Дания по въпроса е заявена от бившия премиер на страната Ларс Расмусен през 2011 г: „Ако искате независимост, Дания няма да ви попречи.”

Парламентът на Фарьорските острови реши референдумът да се проведе на 25 април 2018 г. На него ще се решава и дали автономната област има нужда от нова конституция.

„Фарьорската конституция ще дефинира нашата идентичност като нация и нашите фундаментални права и задължения като народ. В това число и правото на самоопределение. Освен това ще ни предпазва от злоупотреба с власт”, коментира премиерът Аксел Йоханесен.

Сега датската държава отговаря за отбраната, органите на реда и външната политика на островите. Ръководи и паричната политика. Освен това плаща и субсидия от близо 100 млн. долара на година за местната икономика.

Ябълката на раздора е местният език, който Дания не позволява да се ползва като официален. http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

25 април 2018 г. ще е съдбовен за Европа: Ще се появи ли нова държава на Стария континент след референдум | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди