изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:58 EET
ЛЮБОПИТСТВО НАЙ-ЧЕСТО КАРА ДЕЦАТА ДА ПОСЕГНАТ КЪМ ДРОГАТА    
НовиниЕдна трета от учениците в град Добрич заявяват, че са употребявали някога в живота си марихуана. Това сочи социологическо проучване сред учениците от ІХ до ХІІ клас в 15 училища на територията на град Добрич, става ясно от годишния отчет на Общинския съвет по наркотични вещества. Според него, сравнително висока е употребата и на стимуланти амфетамини, екстази и кокаин.

Над половината от децата обясняват, че са научили за наркотиците от филмите, както и от разкази на приятели и интернет.
Близо 3/4 от учениците от град Добрич знаят какво е марихуана, а над 2/5 – какво е хероин, кокаин, екстази, амфетамини, хашиш и ганджа. По-малка е информираността им за това какво е хашиш, анаболни стероиди и LSD. В най-малка степен те познават метадона, кодеина и пико.
Учениците споделят, че за първи път са използвали дрога от  любопитство и за удоволствие, а също и за да се откъснат от действителността, както и от скука или за да бъдат приети от другите. Само 1,4 % от анкетираните ученици твърдят, че са били принудени от други, за да извършат първата си употреба.
Според близо половината от учениците в град Добрич, зависимите лица трябва да бъдат наказвани за притежание на наркотични вещества в количества за еднократна употреба.
Гимназистите в Добрич смятат, че, за да бъде решен проблемът с наркоманията у нас, трябва да се наложат строги закони за производителите и разпространителите на наркотици, а също и да се създадат повече медицински служби за лечение, да има строги закони за употребяващите дрога. Близо 12 на сто от учениците са за това да се узаконят дрогите.
Повечето от анкетираните демонстрират отрицателно отношение, говорейки за наркомани и много добре разбират, че това са хора, много често обречени на смърт заради  опасния си начин на живот.
«Младите растат много по-бързо, на бързи обороти изживяват детството си физически, но психически те все още не са достатъчно подготвени за света на «големите». Този факт отваря истински вакуум в съзнанието им и част от тях го запълват, отдавайки се на пороци като дрогите, пиенето и цигарите», се посочва в доклада. НДТ
 


Сходни връзки

ЛЮБОПИТСТВО НАЙ-ЧЕСТО КАРА ДЕЦАТА ДА ПОСЕГНАТ КЪМ ДРОГАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди