изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:35 EEST
ИГРАТА "СИНИЯТ КИТ" ОПИТВА ДА ПРИВЛЕЧЕ И ДЕЦА ОТ ДОБРИЧ    
НовиниНе трябва да се създава паника в обществото, а просто да се говори с децата, апелира Севдалина Мавродиева-Нейкова - ръководител на спортен клуб "Алексия"


Играта "Синият кит" приближава България, алармираха преди дни централни медии. Оказва се, че в Добрич вече има деца, които получават покани да се включат в играта. За това алармира пред НДТ ръководителят на спортен клуб "Алексия" Севдалина Мавродиева-Нейкова, към която са се обърнали такива деца.
"Прочетох във Фейсбук за играта "Синият кит" и счетох за необходимо, като човек, който се занимава с деца, те да бъдат предупредени", разказа Мавродиева. Така тя публикувала статия и съвсем неочаквано към нея се обърнали трима тийнеджъри - на възраст между 12 и 16 години. Двамата се свързали директно, а за третия й сигнализирали други, защото имали съмнения. Ръководителката на "Алексия" веднага ги накарала да блокират тези разговори, обяснила им, че няма по никакъв начин опция да бъдат застрашени. Да не се страхуват, да не се занимават повече с това. Втората стъпка, естествено, била да се разговаря с родителите им. Оказало се, че те идея нямат за това, което се случва. А самите тийнейджъри не споделили с тях, защото не считали, че играта е нещо опасно. Според Мавродиева, точно това е притеснителното - защото не го вземат на сериозно и не се знае до каква степен може да се повлияе на психиката им. Тя разказа, че с трите децата са се свързвали на руски език. Смята, че по-малките не биха разбрали какво им се пише и че явно се ориентират към по-големите, с които могат да кореспондират. Мавродиева прочела, че тези хора имат последователи навсякъде в света и искрено се надява сред тях да не попадне и българин и така да започнат кореспонденции и на български език.
"Моят апел е да не се създава паника в обществото, а просто да се поговори с децата. Защото, когато те са информирани и са наясно, по никакъв начин не са застрашени - категорична е Мавродиева. - Трябва да им се обясни да не разговарят и да не се обвързват по никакъв начин с непознати в интернет пространството. И не само във връзка с тази игра, имайки предвид, че вече има информация за нейно второ име - "Син гълъб".
"Подчертавам дебело, че децата не трябва да се чувстват уплашени от играта. Напротив, да я приемат с насмешка, подигравателно, за да може да не се вглъбяват в това. Защото реално, доколкото аз разбрах, страхът ги води да вземат погрешните решения", споделя Мавродиева. Тя разказва, че едно от децата, които се обърнали към нея, имало и позвънявания по Месинджър. То не е отговаряло на кореспонденцията дълго време и започнали да му прозвъняват. Споделило с Мавродиева: "Днес вече за пети път ми звънят по Месинджър, но аз не отговарям". "Страшното би било, ако дете сметне, че е интересно и отговори - коментира треньорката. - За мен по-скоро неприятното е обаче, че те ангажират вниманието на детето през деня с това звънене. Това е намеса в личното му пространство, което трябва да е неприкосновено".
Севдалина Мавродиева-Нейкова споделя, че свързалите се с нея са умни деца и именно за това са я потърсили. Те не изпитвали никакво притеснение, а просто интерес. "Радвам се, че стана тази връзка, защото аз си мислех, че предстои в следващите месеци това да се случи в България, а реално вече има контакт с деца от нашия град", коментира треньорката. Тя обмисля да поговори с родителите и с децата, които посещават спортен клуб "Алексия". Да им каже, че по никакъв начин не трябва да се страхуват, че са над тези неща, че са достатъчно умни и да не реагират, да не се свързват с непознати. Да знаят, че те си определят правилата, те са хората, които допускат приятелствата си във Фесбук и те определят кръга от тези, с които ще говорят. И че никой няма право да ги заплашва и по никакъв начин няма как да ги застраши.
Мавродиева е категорична, че педагогически съветници и учители също трябва да говорят с децата. "За мен, за да се избяга от такива проблеми, не само от тази игра, е свободното време на детето да бъде заето с нещо съществено - спорт, изкуство или нещо друго - коментира ръководителката на "Алексия" - Децата, които са оставени сами в къщи или с приятелчета и които имат време, при тях може да настъпи проблемът. Ние всички сме много заети, но в крайна сметка работим заради децата си. Сега родителите мислят, че децата им се натоварват прекомерно, защото учат много и някои от тях не искат да ги записват на извънкласни форми, за да не се изморяват. Точно обратното е. Това е пътят - децата да са заети".
В отговор на запитване от НДТ от Областната дирекция на МВР в Добрич казаха, че там не са постъпвали сигнали или жалби за опити деца да бъдат включвани в играта. Окръжният прокурор Пламен Николов съобщи, че е разговарял по проблема с началника на Регионалното управление по образование Жоро Тошков. Той е заявил, че няма данни от директорите на училища да се забелязва "залитане" на деца от областта по играта. 
Играта "Синият кит" действа като секта и привлича тинейджърите чрез социалните мрежи, писаха електронни медии. Правилата са на принципа господар и подчинени, които, под заплаха, изпълняват желанията на т. нар. "син кит". Играта тръгва от Русия и бившите съветски републики, където жертвите вече са над 200. Симптомите, по които може да познаете, че детето ви е въвлечено в сектанската игра, са: белези по ръцете, безпричинно нощно ставане, притеснение, излизане от естествения биологичен режим, дълго прекарване пред компютъра. НДТ


 


Сходни връзки

ИГРАТА "СИНИЯТ КИТ" ОПИТВА ДА ПРИВЛЕЧЕ И ДЕЦА ОТ ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди