изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:03 EET
РИОСВ ОДОБРИ ИЗГРАЖДАНЕТО НА „МОМЧИЛ ГОЛФ”    
НовиниДиректорът на РИОСВ – Варна Ерджан Себайтин одобри изграждането на ваканционно селище „Момчил голф и голф игрище” в едноименната вилна зона край Балчик. Възложители са софийските акционерни дружества „Тесса уинд голф клуб” АД и „Сий уинд голф клуб”, съобщи Радио Варна.


Инвестицията ще се реализира на площ от близо 1400 декара земеделска територия, която попада в защитена зона за опазване на дивите птици „Балчик”. Общият максимален капацитет на ваканционното селище е 2080 души – това са собственици на жилищни сгради и апартаменти, туристи и обслужващ персонал. Ще бъде направено 800 декара голф игрище, хотел, пешеходна търговска зона, административни клубни сгради, улична инфраструктура, винарна. Проектът ще се реализира в три етапа – от 2019 до 2035.
Становището гласи, че предвижданията на инвестицията не противоречат на режима на защитена зона за опазване на дивите птици. Смята се, че реализацията ще окаже положително въздействие върху икономическото развитие на общината Балчик. Положително е въздействието и върху нарушените територии – проектът предвижда рекултивация върху 311 декара старо кариерно гнездо.
Основните възражения са мотивирани с нанасянето на значителни щети върху птиците и местообитанията. Експертите одобряват осъществяването при редица условия, като едно от тях е да не се реализира хеликоптерна площадка, да се изготви цялостен ландшафтен проект за озеленяване, който да съобрази наличието на картирани находища на редки и защитени видове, с цел тяхното максимално съхраняване. Друго изискване е строителството да не се извършва в периода 1 март – 10 юни, когато е размножителният период за птици и други видове животни.
Заинтересованите лица могат да оспорят решението пред министъра на околната среда и Административен съд Варна в 14-дневен срок. Решението е обявено на 20 февруари на сайта на варненската екоинспекция.
Припомняме, че няколко природозащитни организации се обявиха против инвестицията. Едно от възраженията – на Българското дружество за защита на птиците, гласи: „Изготвянето на обективна и пълна оценка за съвместимост би доказала недопустимостта на инвестиционното предложение”. Други сдружения и граждани обаче подкрепят реализацията в интерес на туризма и облагородяване на района.  НДТ
 


Сходни връзки

РИОСВ ОДОБРИ ИЗГРАЖДАНЕТО НА „МОМЧИЛ ГОЛФ” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди