изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:14 EEST
КАДРУВАНЕТО – ВЧЕРА, ДНЕС И УТРЕ…    
Коментари Убеден съм, че зората на кадруването се крие още в матриархата. Ляга си мамчето върху мечата кожа до огъня и отваря крака за мъжкаря до себе си. Той идва, носи й кокал с месо. Тя гризва от него и го запраща в дъното на пещерата – да му се порадват малките. Дръпва косматия и разрошва козина. Но маймунякът-човек блещи очи към изхода на пещерата. Уморен е. Бил се е с мамут. Няма сили да зарадва маймунячката. И тя го халосва с камък в челото. И го просва на земята. И привиква онзи млад самец, чиито очи му святкат… И радва той маймунячката... Така е започнало кадруването.

Когато бях дете, с баща ми заведохме във ветеринарната станция домашната ни коза. На пръч я закарахме. Ама пръчът едва се вдигна на четири крака и не можа да направи онази работа, за която му даваха повече сено и царевица, отколкото на другите пръчове. Тогава доведоха по-млад пръч. Кадруваха го със стария. А нашата коза близни след време.
При социализма имаше номенклатурни кадри. Знаеше се кой кого на кой пост ще смени, ако се случи нещо. Кадрите бяха на отчет на съвети и комитети. И се знаеше ако някой открадне нещо, ако заголи чужда булка, ако катастрофира или пък стане голям човек и тръгне към София, кой ще го замести.
Дойде демокрацията и всичко се обърка. Нов кмет – кадруване. Нов областен управител – кадруване. Нов министър – кадруване. Нов премиер – кадруване. Нов президент – кадруване.
Живеем и се плюем в един безкраен политически кадрил, в който жална му майка на всеки професионалист, който не е склонил глава на лидерите на големите партии. Политически импотентни хора от 28 години кастрират националното богатство на България от знаещи и можещи хора, които път един след друг се изнасят към САЩ, Германия, Англия, Испания, Русия, Китай, Австралия, ЮАР… Кой където му видят очите. Само да е по-далече от партийната партизанщина, която ежеминутно бие камбаната на евроатлантическата ни ориентация и интеграция.
Нямам достоверна информация защо управляващите смениха главния секретар на МВР. Но знам, че преди него други и други управляващи сменяха всеки, който заемаше тази не само чисто професионална длъжност, но и пост, от който до голяма степен зависи националната ни сигурност.
Мнозина знаят лек срещу болестта да се кадрува с професионалистите във всички области на обществено-икономическото ни развитие. Нито един досега не е приложил този лек. А той се казва избор от народа със строго спазвана мандатност. Мастити „политици“ ще ме упрекнат, че това струва пари, че народът ни все още не е дорасъл да прави свободен и компетентен избор.  Как пък този народ е дорасъл да ги избира за президенти, за депутати, за евродепутати?...
Малко работата отива към правото на кадруване на маймунячката от времето на пещерното развитие на човечеството. Макар и сега някои да се разрошват… грижливо епилирани, да се „разрошват“ и издигат по стълбиците на четирите власти – законодателна, изпълнителна, съдебна и медийна…
Ала идва ред и за нова маймунячка. И за нов пръч.
Такъв е животът!
По-друг би бил животът, ако на гражданите се даде правото да избират сами шефовете на полицията, съда, прокуратурата, областния си управител. Като кмета и общинските съветници. И то с определен мандат – 3-4-5-6 години. Тогава софийските велможи не ще могат да се месят в областта и общините, това не ще могат да правят и местните лидери на партиите, по-точно – не ще могат да се саморазправят с професионалистите. А тогава и полицаите, и съдиите, и прокурорите, и областните управители ще знаят, че трябва да работят за интересите на избирателите, защото мандатът свършва и идва нов мандат…
Но по кокала ще има по-малко месце. И всяко стадо ще си уважава пръча. Докато му омекнат коленцата…
Такъв е животът!
Димитър ДУКОВ
 


Сходни връзки

КАДРУВАНЕТО – ВЧЕРА, ДНЕС И УТРЕ… | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди